Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γκρεμίζοντας τον τέταρτο τοίχο

Γκρεμίζοντας τον τέταρτο τοίχο

  • A-
  • A+

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει φέτος το φεστιβάλ κόμικς του Comicdom. Και συνεχίζει μεγαλύτερο και πιο ζωντανό από κάθε άλλη φορά. Μη κερδοσκοπικό, όπως πάντα, γεμάτο εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, νέες εκδόσεις, φανζίν. Το Καρέ Καρέ και η «Εφ.Συν.» ως χορηγός επικοινωνίας θα βρίσκονται εκεί

Στο πλαίσιο τής ολοένα και μεγαλύτερης δημοφιλίας και διάδοσης των κόμικς στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τα φεστιβάλ με την ένατη τέχνη στο επίκεντρό τους προσελκύουν πλέον στη χώρα μας χιλιάδες επισκέπτες. Το παλαιότερο από αυτά είναι το φεστιβάλ κόμικς του Comicdom, που διεξάγεται φέτος για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Με πολλούς και σημαντικούς καλεσμένους δημιουργούς από το εξωτερικό και με την πλειονότητα των Ελλήνων δημιουργών να δίνουν το «παρών», πολλές ομιλίες από ειδικούς του χώρου, με παρουσιάσεις καλλιτεχνών και νέων εκδόσεων και φυσικά με την απονομή των βραβείων της Ακαδημίας για τα καλύτερα ελληνικά κόμικς της προηγούμενης χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μία χρονιά κατά την έναρξη και όχι κατά τη λήξη του φεστιβάλ, το πρόγραμμα του Comicdom είναι φέτος πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά. Τον τόνο ωστόσο δίνουν οι σημαντικές εκθέσεις.

The Fourth Wall

Υπό την επιμέλεια του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, δεκαπέντε Ελληνες δημιουργοί (Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, Κορίνα Μέι Βεροπούλου, Μέλανδρος Γκανάς και Λευτέρης Γιακουμάκης, Dani, Βέρα Καρτάλου και Παναγιώτης Τσαούσης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Γιώργος Δουτσιόπουλος, Ευγενία Κουμάκη, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Βάλια Καπάδαη - Παύλος Παυλίδης, Γιώργος Μπότσος, Γιάννης Ρουμπούλιας) παρουσιάζουν μονοσέλιδες και δισέλιδες ιστορίες που αμφισβητούν τα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας στα κόμικς, επιχειρώντας να σχολιάσουν τη φύση του μέσου και τις ψευδαισθήσεις που είναι ικανό να προκαλέσει.

Adventures in Moominvalley

Η Λήδα Τσενέ επιμελείται, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα και τον οργανισμό Moomins Characters Ltd., την έκθεση «Adventures in Moominvalley» με έργα της Tove Jansson με τα γνωστά trolls από τις πολυεπίπεδες παιδικές ιστορίες των Moomins. Τα συμπαθή και καλοκάγαθα μικρά πλάσματα που λάτρευαν τη φύση έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο μεταπολεμικά, μεταφράστηκαν σε πενήντα γλώσσες και μεταφέρθηκαν πολλές φορές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Στη συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα από την ιστορία «Moomin στην Αγρια Δύση» (1958) με τα μέλη της οικογένειας των Moomin να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για να δουν αν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζουν οι ταινίες και έκπληκτα να συνειδητοποιούν ότι ακόμα και η πραγματικότητα εξελίσσεται σε ένα σκηνικό με ηθοποιούς που υποδύονται ρόλους και πληρώνονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

The Drink & Draw Experience

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πιο ενδιαφέροντα από τα έργα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των «Drink & Draw Events», που διοργάνωσε το Comicdom στην Αθήνα. Σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάνου Νομικού συμμετέχουν δεκατέσσερις δημιουργοί (Τόμεκ Γιοβάνης, Σπύρος Δερβενιώτης, Μιχάλης Διαλυνάς, Γιώργος Καμπάδαης, Δημήτρης Κάσδαγλης, Γιώργος Κομιώτης, Ηλίας Κυριαζής, Μάνος Λαγουβάρδος, Λευτέρης Μαυρογιάννης, Αλέξια Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Τάσος Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Νικόλας Στεφαδούρος) με έργα που φιλοτεχνήθηκαν σε κλίμα παρέας, συνοδεία δυνατής μουσικής και υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Spotlight On: Σταύρος Κιουτσιούκης

Τιμώμενος δημιουργός του φετινού φεστιβάλ που φιλοτεχνεί και την αφίσα του είναι ο Σταύρος Κιουτσιούκης («Yellow Boy», «Ο Δεξιοτέχνης», «Νικολέτ», «Κόμικ Βγαλμένα από τη Ζωή» κ.ά.). Ο σαραντάχρονος Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης ανθολογεί ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές του σε μια έκθεση μικρή σε μέγεθος αλλά αντιπροσωπευτική της πλούσιας διαδρομής του στα ελληνικά κόμικς μέχρι σήμερα.

Εκτός από τις εκθέσεις, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια σειρά από ενδιαφέροντα debates γύρω από τα κόμικς αλλά και διαδοχικά sketch events σε μια μεγάλη αλυσίδα εκδηλώσεων από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής:

Τα Κόμικς στην Ελλάδα του 2018

Η σχεδιάστρια Αυγή Κανάκη, οι δημιουργοί Soloup και Κωνσταντίνος Μοσχονάς, ο συγγραφέας και εκδότης Δημήτρης Σαββαΐδης και ο εκδότης Νίκος Καμπουρόπουλος σε συντονισμό του Θωμά Παπαδημητρόπουλου συζητούν για την κατάσταση των ελληνικών κόμικς στη σύγχρονη εποχή για την κρίση και τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας σκηνής, για τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται. (Παρασκευή 20 Απριλίου, 17.00)

Η Μάχη της Μετάφρασης Κόμικς

Δύο καταξιωμένες μεταφράστριες κόμικς (Μπέλλα Σπυροπούλου και Μαρία Χρίστου) με συντονίστρια τη Μυρτώ Τσελέντη συζητούν για τους ιδιαίτερους κανόνες και περιορισμούς του είδους, τις παγίδες και τις δυσκολίες της μετάφρασης κόμικς κ.λπ. και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό τη μετάφραση που έκαναν, ξεχωριστά η μία από την άλλη και ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, πάνω στο θεωρούμενο «αμετάφραστο» «Swamp Thing #32» του Alan Moore. (Παρασκευή 20 Απριλίου, 17.30)

Action Comics #1

Ογδόντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Action Comics #1 με την πρώτη εμφάνιση του Superman και με αφορμή τη φετινή κυκλοφορία του Action Comics #1000, ο Γιώργος Ξύδης παρουσιάζει την ιστορία και δέκα δημιουργοί (Roger Langridge, Sumeyye Kesgin, Σπύρος Δερβενιώτης, Μιχάλης Διαλυνάς, Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιώργος Κομιώτης, Ηλίας Κυριαζής, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Κώστας Φραγκιαδάκης, Dani) εμπνέονται από τo εμβληματικό εξώφυλλο και σχεδιάζουν μπροστά στο κοινό τη δική τους εκδοχή της διάσημης εικόνας. (Σάββατο 21 Απριλίου, 15.30)

Comic Book Legends: True or False?

Οι Δημήτρης Σακαρίδης και Γαβριήλ Τομπαλίδης αφηγούνται ιστορίες για δημιουργούς και εκδόσεις που καθόρισαν την πορεία των κόμικς και επέδρασαν στην εξέλιξή τους αλλά και για θρύλους, φήμες, ανέκδοτα και αμφισβητούμενα περιστατικά και γεγονότα που η ακρίβειά τους ελέγχεται και συχνά πυκνά διχάζουν την κοινότητα των φίλων της ένατης τέχνης. (Σάββατο 21 Απριλίου, 20.45)

80 Χρόνια Moebius

Με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα ετών από τη γέννηση του θρυλικού Jean Giraud, γνωστού ως Moebius, ενός καλλιτέχνη που επηρέασε καθοριστικά τα ευρωπαϊκά κόμικς και έγινε θρύλος, η Βασιλεία Βαξεβάνη παρουσιάζει το έργο του και δέκα δημιουργοί (Rutu Modan, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τόμεκ Γιοβάνης, Ευγενία Κουμάκη, Μάνος Λαγουβάρδος, Γιώργος Μπότσος, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη) αποτείνουν φόρο τιμής με σχέδια εμπνευσμένα από τη δουλειά του. (Κυριακή 22 Απριλίου, 15.30)

Comics Reinvented! Η Εξέλιξη στα Κόμικς

Πέντε δημιουργοί κόμικς (Si Spurrier, Roger Langridge, Sumeyye Kesgin, Anna Haifisch, Δημήτρης Μαστώρος) από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με διαφορετικές εμπειρίες και διαδρομές συζητούν για τη βιομηχανία των κόμικς και το μέλλον της σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η εξέλιξη και η προσαρμογή σε νέα δεδομένα όπως η χρήση του Internet και των social media, η «επιδρομή» του κινηματογράφου στα κόμικς κ.λπ. (Κυριακή 22 Απριλίου, 16.30)

Οπως κάθε χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διεξάγονται workshops από τους διεθνείς προσκεκλημένους αλλά και από Ελληνες επαγγελματίες του είδους, θα προβάλλονται ταινίες και animation, θα υπάρχει παιδικό πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία, θα είναι διαρκώς σε λειτουργία το «Artist’s Alley» με τη συμμετοχή και την παρουσία δεκάδων καταξιωμένων δημιουργών αλλά και το «Self-Publisher’s Alley» με όλες τις νέες αυτοεκδόσεις και τα φανζίν, ενώ σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία θα παρουσιάζουν νέες και παλαιότερες εκδόσεις.

Για το πλήρες πρόγραμμα: www.comicdom-con.gr

Οι δημιουργοί

Πολλοί διεθνείς καλεσμένοι θα βρίσκονται στο φεστιβάλ για να συζητήσουν με το κοινό για το έργο τους και τις εμπειρίες τους αλλά και να υπογράψουν τις δουλειές τους.

▪ Ο Νεοζηλανδός Roger Langridge, υπεύθυνος για την αναβίωση και προσαρμογή σε κόμικς της θρυλικής σειράς «The Muppet Show» αλλά και του «Ποπάι».

▪ Ο Βρετανός σεναριογράφος Simon Spurrier, γνωστός από τη δουλειά του σε τίτλους όπως X-Men Legacy, Star Wars, The Dreaming, The Sandman Universe κ.ά.

▪ Ο Γάλλος σχεδιαστής Nicolas de Crecy με τους παράξενους χαρακτήρες και τους σκοτεινούς χρωματισμούς των έργων του.

▪ Η Ισραηλινή Rutu Modan, δημιουργός των βραβευμένων «The Property» και «Exit Wounds».

▪ Η Τουρκάλα Sumeeye Kesgin, ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στον χώρο των αμερικανικών κόμικς, γνωστή για τη συνεργασία της με την Image.

Πέραν αυτών θα βρίσκονται στο φεστιβάλ και οι Anna Hafisch, δημιουργός της σειράς «The Artist» για το Vice.com, η Λιβανέζα Michele Standjofski, δημιουργός τού «Toutes les Mers», η graphic designer Emma Price, που συνεργάζεται σε κινηματογραφικές καμπάνιες της Disney και της Universal, και οι Nicolas Wouters και Δημήτρης Μαστώρος, δημιουργοί του πρόσφατου «Εξάρχεια: Το Πικρό Νεράντζι».

13ο Φεστιβάλ Κόμικς Comicdom

Πού: Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22 και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα

Πότε: Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απριλίου

Ωρες λειτουργίας: 11.00 - 21.30

Είσοδος ελεύθερη

comics@efsyn.gr

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας