• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

Liam Higgins Saunders

Μια πικρή «Γλυκιά Ευρώπη»

 • A-
 • A+

Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στις γελοιογραφίες παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια λόγω της έκρυθμης και εύθραυστης οικονομικής κατάστασης.

Πρόσφατα τη σκυτάλη πήρε η Μεγάλη Βρετανία με την απόφασή της για Brexit.

Γελοιογράφοι από τις δύο χώρες παρουσιάζουν περισσότερα από 150 έργα για τη γεύση που τους αφήνει η σύγχρονη Ευρώπη.

Και δεν είναι καθόλου «γλυκιά»...

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, οργανισμός που «στεγάζει» και συσπειρώνει τους Ελληνες επαγγελματίες του χιούμορ, διοργάνωσε πέρσι με πολύ μεγάλη επιτυχία τη σπουδαία έκθεση «Το Μετέωρο Βήμα», με θέμα το δράμα και το οδοιπορικό των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η έκθεση του 2016, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου Γιάννη Καλαϊτζή, προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες, ταξίδεψε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης και απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η γελοιογραφία μπορεί να καταπιάνεται ακόμη και με τα πιο τραγικά θέματα, αρκεί να ρίχνει τα δηλητηριώδη βέλη της στους θύτες και όχι στα θύματα.

Φέτος η Λέσχη επανέρχεται με ακόμη μια σημαντική έκθεση με θέμα της την Ευρώπη και συμμετοχές όχι μόνο Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και Βρετανών δημιουργών.

Η ειρωνεία στον τίτλο «Γλυκιά Ευρώπη» είναι προφανής καθώς μια, έστω και γρήγορη, ματιά στα έργα αποδεικνύει ότι οι γελοιογράφοι, αφουγκραζόμενοι και τον σφυγμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, μόνο ως «γλυκιά» δεν αντιμετωπίζουν τη Γηραιά Ηπειρο.

Οπως αναφέρει και η Λέσχη: «Η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης, είτε ως οικονομικής ένωσης είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας, αφορά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των λαών της. Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα είναι ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες της. Η Ευρώπη κλυδωνίζεται και οι τριγμοί της κοινωνίας και των αξιών της επηρεάζουν και την παγκόσμια κοινότητα».

Αυτούς τους τριγμούς επιχειρούν να αποδώσουν γελοιογραφικά οι είκοσι εννέα Ελληνες γελοιογράφοι, εστιάζοντας οι περισσότεροι στην αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών κρατών ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη ζητήματα, στην όξυνση των οικονομικών προβλημάτων και στις ταξικές ανισότητες, στις πολλές ταχύτητες ανάμεσα στις χώρες και τις περιοχές της ηπείρου, στη γερμανική παντοκρατορία και την καταδυνάστευση των αδύναμων κρίκων της κατ’ ευφημισμόν Ενωσης, στην ανεργία και τη φτώχεια, στην έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι στους πρόσφυγες και την εθελοτυφλία απέναντι σε ένα πρόβλημα που αφορά ανθρώπους και όχι αριθμούς.

«Στις 150 γελοιογραφίες που εκτίθενται συνολικά, αποτυπώνεται αυτό ακριβώς το θολό πολιτικό τοπίο με το μελάνι αλλά και το χιούμορ των γελοιογράφων. Χιούμορ που θέτει ερωτήματα στους επισκέπτες για την τροχιά που έχουν μπει οι ζωές μας σε αυτήν την τόσο ταραγμένη “Γλυκιά Ευρώπη”» συνεχίζει η ανακοίνωση της Λέσχης.

Αυτή η ταραγμένη και τάχα ενιαία Ευρώπη είδε πριν από λίγες μέρες ένα μέλος της (Γαλλία) να φλερτάρει ανοιχτά με το ενδεχόμενο μιας νεοφασίστριας προέδρου, νωρίτερα είχε δει ένα άλλο μέλος της (Ιταλία) να απορρίπτει πανηγυρικά και με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις του πρωθυπουργού του και αυτός να παραιτείται, ακόμα πιο πριν είχε δει ένα από τα πιο ευάλωτα και ταλαιπωρημένα μέλη της (Ελλάδα) να απορρίπτει τη λιτότητα, τη φετιχιστική υποταγή στο ευρώ και τα αδιέξοδα μνημόνια, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός του έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια το δημοψήφισμα και έπραττε τα διαμετρικώς αντίθετα, ενώ πρόσφατα είδε ένα ιδρυτικό και εξέχον μέλος της (Βρετανία) να αποφασίζει να αποχαιρετήσει για πάντα αυτόν τον χρεοκοπημένο και ξεκάθαρα πλέον ταξικά προσανατολισμένο οργανισμό που αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ενωση και στρέφεται ανοιχτά ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τα λαϊκά δικαιώματα.

Το Brexit ήταν και η αιτία που στη φετινή έκθεση προσκλήθηκαν και συμμετέχουν είκοσι οχτώ κορυφαίοι Βρετανοί γελοιογράφοι οι οποίοι φυσικά δεν επικεντρώνονται μόνο στα ζητήματα της χώρας τους αλλά καυτηριάζουν, όπως και οι Ελληνες ομότεχνοί τους, τη συνολική κατάσταση στην Ευρώπη.

Με την έκθεση «Γλυκιά Ευρώπη», εκτός από το καλλιτεχνικό και πολιτικό μέρος, ένας επιπλέον στόχος των διοργανωτών είναι να τεθεί και πάλι στον δημόσιο λόγο η ανάγκη για τη δημιουργία του πολυθρύλητου Μουσείου Γελοιογραφίας και Σκίτσου στην Ελλάδα, στον χώρο που ήδη έχει διατεθεί από τη Βουλή των Ελλήνων στο κτίριο του καπνεργοστασίου.

Ισως τέτοιες προσπάθειες να πιέσουν και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 20.00, από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Συμμετέχουν:

Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright («Brighty»), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock, Kipper Williams.

 Γλυκιά Ευρώπη

Πότε: 14-21 Μαΐου, ώρες: 9.00-21.00.

Πού: Εκθεσιακός χώρος του Μετρό Συντάγματος.

Καθημερινά θα βρίσκονται στον χώρο μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, για να ενημερώνουν και να ξεναγούν το κοινό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Οταν η Ευρώπη γίνεται ταμπού
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο μετρό του Συντάγματος η έκθεση «Γλυκιά Ευρώπη», με τη συμμετοχή Ελλήνων και Βρετανών δημιουργών. Κάποιοι ενοχλήθηκαν πολύ από το «θράσος» των γελοιογράφων να σατιρίζουν...
Οταν η Ευρώπη γίνεται ταμπού
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Η τοπογραφία της βίας
H έκθεση «Βάλ' τους Χ» δείχνει τον δρόμο για μια πόλη ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, την καταγωγή τους, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, την ταυτότητα φύλου τους...
Η τοπογραφία της βίας
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Σερφάρω Ασφαλώς
Η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των υπηρεσιών του διαδικτύου από παιδιά όλο και μικρότερης ηλικίας είναι θετική και πρέπει να προάγεται. Αλλά υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η...
Σερφάρω Ασφαλώς
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Κάντε σκίτσα, όχι πόλεμο
Μια γελοιογραφία δεν μπορεί να σταματήσει ούτε να αποτρέψει έναν πόλεμο. Μπορεί όμως να καταγγείλει με χιούμορ όσους τον προετοιμάζουν και όσους τον εκμεταλλεύονται. Σε αυτούς ακριβώς «επιτίθενται», με τα...
Κάντε σκίτσα, όχι πόλεμο
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Αστροναύτες στη Θεσσαλονίκη
Για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου) η Εκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic ’n' Play.
Αστροναύτες στη Θεσσαλονίκη
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Η πόλη και οι άνθρωποί της
Μεγαλουπόλεις και μάλιστα άσχημες και αφιλόξενες όπως η Αθήνα, είναι δύσκολο να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη. Κι όμως, η ελληνική πρωτεύουσα στον καιρό των μνημονίων και της κρίσης, έγινε το...
Η πόλη και οι άνθρωποί της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας