Υλικά που θα χρειαστούμε
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί\
500 γραμμ. αλεύρι ή όσο πάρει
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ξύσμα λεμονιού
● Για επικάλυψη:
3 κουταλιές κρασί
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι σουσάμι
Βάζουμε το λάδι, το κρασί και το αλάτι σε μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα. Ρίχνουμε τόσο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το νερό με το κρασί και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι. Πλάθουμε κουλουράκια, τα περνάμε από το υγρό μείγμα και μετά τα ακουμπάμε στο σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο με καπάκι για να παραμείνουν τραγανά.
Χοιρινό στη γάστρα
1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα, σε μερίδες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα
θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο
3 κουταλιές μέλι
1 λίτρο κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι
Σε μεγάλο δοχείο βάζουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το κρασί. Το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επομένη αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά από τη μαρινάδα. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τα λαχανικά, το κρέας και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε το φαγητό με τη μαρινάδα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μέλι. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και βράζουμε για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα, την κλείνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου, προσθέτοντας ζεστό νερό αν χρειαστεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με ωραία σάλτσα. Αν θέλουμε, 15 λεπτά πριν το βγάλουμε το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας