Κάποιες φορές, χωρίς προειδοποίηση, μας επισκέπτονται αξέχαστες οσμές και γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Παλιά, όσο κρατούσε το καλοκαίρι, σε πρώτη ζήτηση ήταν τα ψητά καλαμπόκια, όταν όμως φθινοπώριαζε για τα καλά, σε μια γωνιά περίμενε η φουφού του καστανά, να γεμίσει χάρτινα χωνάκια με ζεστά, λαχταριστά κάστανα. Στον ρόλο του καστανά εδώ η γευστική μας μνήμη…
♦ «…μάτια σαν τα κάστανα μ’ έβαλαν στα βάσανα κι όλο από την πόρτα σου θέλω να περνώ»
Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια
350 γραμμ. ρύζι
2 μικρά κρεμμυδάκια
150 γραμμ. βούτυρο
4 κουταλιές λάδι
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί Σάμου
250 γραμμ. μανιτάρια
200 γραμμ. κάστανα βρασμένα
200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
1.200 γραμμ. ζωμό κρέατος
Σε τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά από το βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα. Τα γυρίζουμε 3-4 λεπτά και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μισό βούτυρο και το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το ρύζι. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Εχουμε τον ζωμό κρέατος καυτό και αρχίζουμε να τον ρίχνουμε σταδιακά, κάθε φορά που τον απορροφά το ρύζι. Την τελευταία φορά που θα προσθέσουμε ζωμό ρίχνουμε και τα μανιτάρια με τα κάστανα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το φαγητό με την κουτάλα. Οταν απορροφηθούν όλα τα υγρά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσουν και σερβίρουμε αμέσως.
Χοιρινό με κάστανα
1.500 γραμμ. χοιρινή σπάλα, σε μερίδες
500 γραμμ. κάστανα βρασμένα
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
250 γραμμ. μανιτάρια
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλιές μέλι
1/3 φλιτζανιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας. Το βγάζουμε σε πιατέλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο χοντροκομμένα. Προς το τέλος ρίχνουμε και τα μανιτάρια και μόλις ροδίσουν ξαναβάζουμε το κρέας, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 1/2 ώρα. Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κάστανα και το μέλι που έχουμε διαλύσει σε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει το κρέας, φροντίζοντας να υπάρχουν υγρά και να το περιχύνουμε κατά διαστήματα με αυτά για να μη στεγνώσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας