Δεν έχουν τη λάμψη και το άρωμα που χαρίζει στους καρπούς του το καλοκαίρι, αφού ωριμάζουν σε μια «υποφωτισμένη» εποχή με πιο απαλό φως. Αυτό τον καιρό, αφήνοντας πίσω το πράσινο και φορώντας ένα γλυκό ροδί, κάνουν την εμφάνισή τους τα ρόδια και ακολουθούν τα κυδώνια για αλμυρά πιάτα και πιατάκια του γλυκού. Τελευταία αλλά πρώτα σε γεύση, τα ζουμερά αχλάδια.
♦ «Είναι η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου;»
Σαλάτα με ρόδι και φέτα
300 γραμμ. γλιστρίδα
200 γραμμ. ραντίτσιο
1 μάτσο ρόκα
1 κρεμμύδι|
250 γραμμ. φέτα
150 γραμμ. σπόρους ροδιού
● Για το ντρέσινγκ:
1/4 φλιτζανιού λάδι
1/4 φλιτζανιού χυμό ροδιού
ή 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές μέλι
1/2 κουταλάκι ξερό βασιλικό
χυμό και ξύσμα από ένα λάιμ
αλάτι, πιπέρι
Χοντροκόβουμε τη γλιστρίδα, το ραντίτσιο και τη ρόκα σε μεγάλη σαλατιέρα. Βάζουμε στο μούλτι τα υλικά του ντρέσινγκ, εκτός από το ξύσμα και τα χτυπάμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη φέτα κομμένη κυβάκια, το ρόδι και το ξύσμα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Χοιρινό με κυδώνια
1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι μουστάρδα
750 γραμμ. κυδώνια, καθαρισμένα
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι
σπόρους ροδιού
Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες. Ανακατεύουμε το λάδι με τη μουστάρδα και αλείφουμε τα κομμάτια. Τα βάζουμε σε μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Κόβουμε τα κυδώνια φέτες και τις βάζουμε σε γάστρα. Προσθέτουμε το κρέας και τα ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει το φαγητό. Κλείνουμε τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει το κρέας. Ρίχνουμε το ρόδι, αφήνουμε να κρυώσει 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας