Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
25°C
27.6° 24.4°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 22.6°
2 BF
45%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 23.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.9°
3 BF
83%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 20.1°
2 BF
54%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 18.4°
0 BF
39%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.5° 23.5°
1 BF
55%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.2° 26.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 25.7°
3 BF
61%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 26.4°
4 BF
65%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.0°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
69%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.4° 25.1°
2 BF
38%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.0° 23.4°
2 BF
45%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.7° 26.8°
3 BF
59%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 25.4°
0 BF
36%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.3°
4 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
23.3° 20.8°
2 BF
76%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου, 2024
cake me meli k mila
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κέικ με μήλα και μέλι | Dreamstime.com

Κέικ με μήλα και μέλι

 

Υλικά που θα χρειαστούμε

2 μεγάλα μήλα
250 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
λίγο αλάτι
3 αυγά
100 γραμμ. λάδι
225 γραμμ. μέλι

 

Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι και το μέλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, περίπου 50-55 λεπτά.

Λουκουμάδες με γλάσο

Dreamstime.com
4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 αυγό
4-5 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
λίγο αλάτι
● Για το γλάσο:
100 γραμμ. λευκή κουβερτούρα
2-3 κουταλιές γάλα
● Για το τηγάνισμα:
ελαφρύ λάδι ή σπορέλαιο

 

Βάζουμε το χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα. Την ξεφουσκώνουμε και την ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός κουπ πατ κόβουμε δίσκους διαμέτρου 6-7 εκατοστών. Με ένα μικρότερο κουπ πατ αφαιρούμε μικρούς δίσκους από το κέντρο. Τοποθετούμε τους λουκουμάδες σε αλευρωμένη πετσέτα και τους σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ζεσταίνουμε το λάδι και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφριά και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε το γλάσο ζεσταίνοντας σε μπεν μαρί τα υλικά και ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ρευστό μείγμα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε την επιφάνεια των λουκουμάδων και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Κέικ πορτοκαλιού

Dreamstime.com
1 πορτοκάλι ακέρωτο
100 γραμμ. ζάχαρη

3 αυγά

100 γραμμ. λάδι ή ηλιέλαιο
320 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλάτι
1-2 κουταλιές άχνη (προαιρετικά)

 

Πλένουμε καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε κομμάτια, αφαιρούμε σπόρια και το κεντρικό λευκό τμήμα και το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα αυγά, το λάδι και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή πολτό. Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και αναμειγνύουμε καλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45-50 λεπτά. Οταν το ξεφορμάρουμε μπορούμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Κουλούρια με κανέλα

Dreamstime.com
200 γραμμ. σπορέλαιο
200 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
200 γραμμ. ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/3 κουταλάκι αλάτι
700 γραμμ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ζάχαρη και κανέλα

 

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το σπορέλαιο, τον χυμό, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε εύπλαστη και λεία ζύμη. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε μισή ώρα. Βάζουμε σε ένα πιάτο ζάχαρη και κανέλα και τα ανακατεύουμε. Πλάθουμε κουλούρια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα κυλάμε στη ζαχαροκανέλα. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για να παραμείνουν τραγανά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κέικ με μήλα και μέλι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας