Ηταν το αγαπημένο μας φρούτο όταν ήμασταν παιδιά, ίσως γιατί ερχόταν από μακριά και έφερνε μαζί του ένα άρωμα εξωτικό, άρωμα ταξιδιών και περιπέτειας. Τότε φυσικά δεν είχαμε ακούσει τίποτα για εταιρείες της μπανάνας και μπανανίες, αργότερα μόνο κάποιος μίλησε, νομίζω, για μια Δανία, εξ ου και τα... δανεικά, εκτός αν παρακούσαμε και είπε απλώς μπανανία του Νότου!
♦ Δεν χρειαζόμαστε εξωτικούς καρπούς εμείς. Εχουμε τα δικά μας «δεδομένα και προβλέψιμα» φρούτα.
Παγωτό
600 γραμμ. ώριμες μπανάνες
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, κρύο
350 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε να γίνει σαντιγί. Λιώνουμε στο μπλέντερ τις μπανάνες και τις ρίχνουμε στον κάδο μαζί με το κρύο ζαχαρούχο. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε τόσο μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές, προσέχοντας να μη χάσει τον όγκο του. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να μισοπαγώσει. Το βγάζουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Κέικ
3 ώριμες μπανάνες
3 αυγά
150 γραμμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
200 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα τριμμένα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι κανέλα
Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε το μείγμα με σύρμα. Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε. Τα προσθέτουμε τμηματικά ανακατεύοντας με σπάτουλα στο υγρό μείγμα. Λαδώνουμε μία παραλληλόγραμμη φόρμα και την αλευρώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά. Το ελέγχουμε τρυπώντας το στο κέντρο με ένα μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για όσο χρειαστεί. Το αφήνουμε μία ώρα να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Μπανόφι
1 κονσέρβα καραμελωμένο ζαχαρούχο
220 γραμμ. μπισκότα τύπου digestive
120 γραμμ. βούτυρο
100 γραμμ. κουβερτούρα
330 γραμμ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές άχνη
2 μπανάνες
Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο. Σε μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη μπισκότου με το βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα σε ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκατ. και το πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές, σηκώνοντας λίγο το μπισκότο στις άκρες γύρω γύρω. Το βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί. Απλώνουμε πάνω στο μπισκότο το καραμελωμένο ζαχαρούχο. Κόβουμε τις μπανάνες ροδέλες και καλύπτουμε το ζαχαρούχο. Τρίβουμε την κουβερτούρα και πασπαλίζουμε την μισή πάνω στις μπανάνες. Απλώνουμε την σαντιγί καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, τουλάχιστον 7-8 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Μωσαϊκό
4 ώριμες μπανάνες
3 κουταλιές κακάο
100 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμ. μπισκότα τύπου digestive
100 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
3-4 κουταλιές ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
Πολτοποιούμε στο μούλτι τις μπανάνες. Προσθέτουμε το κακάο και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε σοκολατένια κρέμα. Σπάμε τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα καρύδια και τα ξερά φρούτα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σοκολατένια κρέμα. Ανακατεύουμε τα υλικά με σπάτουλα. Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε το μείγμα. Σχηματίζουμε κορμό, τον τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το μωσαϊκό στην κατάψυξη για 8-10 ώρες ή καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα πριν το σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας