Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
24.1° 21.2°
2 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 18.6°
1 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.3° 20.9°
1 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.0°
1 BF
89%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.2° 13.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.5° 19.7°
3 BF
88%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.7° 21.8°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.0° 22.8°
1 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.6° 23.6°
3 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
47%
Λάρισα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
80%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 20.6°
1 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
74%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
23.2° 20.5°
1 BF
68%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
1 BF
63%
Κατερίνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
18°C
18.7° 18.1°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
Καλαμαράκια γεμιστά
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Καλαμαράκια γεμιστά | Dreamstime.com

Μπίρες και Καλαμαράκια

«Στα θαλασσινά μπαράκια, μπίρες και καλαμαράκια…» λέει ένα παλιό τραγούδι που προβάλλει σκηνές από φευγάτα καλοκαίρια. Τώρα τα μπαράκια έγιναν μπιτσόμπαρα και «μπαζώνουν» ό,τι έχει απομείνει από το περίφημο «ελληνικό καλοκαίρι». Κι όμως, δεν μπορεί, κάπου υπάρχει μια ήσυχη γωνιά, μια φλούδα γης που τη φιλάει το κύμα, να μας θυμίζει κάτι λίγο από το τραγουδάκι της αρχής.

♦ «Απόψε το… αγόρι θέλει θάλασσα κι εγώ ποτέ χατίρι δεν του χάλασα».

Σαλάτα με καλαμαράκια και φασόλια

Dreamstime.com
300 γραμμ. φασόλια
500 γραμμ. καλαμαράκια
ρίγανη, θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
● Για το ντρέσινγκ:
1/3 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές μπαλσάμικο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι
αλάτι, πιπέρι

 

Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πλένουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια, τα στεγνώνουμε πολύ καλά και τους ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ρίχνουμε. Τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ σε σέικερ. Περιχύνουμε τη σαλάτα και την πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Καλαμαράκια κρασάτα

Dreamstime.com
1 κιλό καλαμαράκια
3-4 κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι λάδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια. Τα στεγνώνουμε πολύ καλά. Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Τα γυρίζουμε να γυαλίσουν και ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε προσεκτικά σε δυνατή φωτιά, ώσπου να φύγει το νερό τους και να μείνουν με το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε τρίψει, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να μείνει με πηχτή σάλτσα.

Καλαμαράκια γεμιστά

1 κιλό μικρά καλαμάρια

2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές μαϊντανό
1 κουταλιά άνηθο
1 κουταλιά πελτέ|
1/2 φλιτζάνι λάδι
5-6 κουταλιές ρύζι
αλάτι, πιπέρι

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα καλαμάρια ολόκληρα. Τα βράζουμε 10 λεπτά να μαλακώσουν και τα μεταφέρουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Βάζουμε σε τηγάνι το μισό λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδα ψιλοκομμένα. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό. Οταν πάρουν βράση ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Οταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια, όχι μέχρι επάνω (λίγο πιο πάνω από τη μέση) και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα απλώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Τα σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Ριζότο με καλαμαράκια και γαρίδες

Dreamstime.com
500 γραμμ. γαρίδες
300 γραμμ. καλαμαράκια
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 πιπεριά Φλωρίνης
2 ντομάτες
2 φλιτζάνια ρύζι
λίγο κρόκο Κοζάνης
1/2 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 6 φλιτζάνια νερό και βράζουμε τα κεφάλια και το κέλυφός τους για 15 λεπτά. Καθαρίζουμε και κόβουμε ροδέλες τα καλαμαράκια. Τα στεγνώνουμε καλά καθώς και τις γαρίδες. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα θαλασσινά για 5 λεπτά. Τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τον κρόκο, ανακατεύουμε και τα βγάζουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης που έχουμε κόψει μικρούς κύβους και τις ντομάτες τριμμένες. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το ρύζι και τον ζωμό που έχουμε φτιάξει και έχουμε σουρώσει σε 2-3 φάσεις. Προς το τέλος προσθέτουμε τα θαλασσινά, αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε 3-4 λεπτά και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπίρες και Καλαμαράκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας