Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 33.0°
4 BF
27%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
35.1° 31.3°
2 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
38.2° 33.3°
1 BF
49%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
34°C
34.4° 34.4°
2 BF
21%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
34.1° 34.1°
3 BF
42%
Βέροια
Αίθριος καιρός
34°C
34.3° 30.7°
0 BF
36%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.6° 30.6°
1 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
2 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.8°
4 BF
40%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 31.2°
2 BF
34%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
65%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 28.5°
3 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
25%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 33.4°
3 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
33.4° 28.2°
4 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.9°
3 BF
14%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 30.5°
1 BF
44%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
35.0° 31.4°
3 BF
43%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Μελιτζάνες πικάντικες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μελιτζάνες πικάντικες | Dreamstime.com

Τραπέζι στη Σαχάρα

Σκονισμένος κόκκινος ουρανός, απόκοσμο σκηνικό και τ’ αυτοκίνητα, που τα ’χουν οι νοικοκυραίοι μη βρέξει και μη στάξει, λες και γύρισαν μόλις από το Παρί-Ντακάρ. Τσουνάμι τουριστών αναμένεται φέτος στη μικρή μας χώρα -ποιος τη χάρη μας-, μέχρι και η... Σαχάρα, λέει, θα μας επισκεφθεί. Τότε λοιπόν όχι μόνο «τσάι στη Σαχάρα», σωστό γεύμα πρέπει να της παραθέσουμε...

♦ Καμήλες σκέφτεται να φέρει η υπουργός Πολιτισμού, για ν’ ανεβαίνουν άνετα τα... καραβάνια στην Ακρόπολη.

Μελιτζάνες πικάντικες

3 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/4 κουταλάκι πάπρικα καυτερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
4-5 ντομάτες
2 κόκκινες γλυκές πιπεριές
μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κύβους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα σε τρυπητό. Τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το σκόρδο κομμένο φετάκια, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τις μεταφέρουμε σε πυρέξ και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς 40-45 λεπτά, ανακατεύοντας μια-δυο φορές. Κόβουμε τις πιπεριές φέτες, τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 20-25 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και σερβίρουμε.

Φαλάφελ φακής

Dreamstime.com
300 γραμμ. βρασμένες φακές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
γαλέτα + αλεύρι
3 κουταλιές λάδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 κουταλάκι κύμινο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
● Για τη σάλτσα:
200 γραμμ. γιαούρτι
3 κουταλιές μουστάρδα
3-4 κουταλιές λάδι
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

 

Βάζουμε τις φακές στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Τις μεταφέρουμε σε μπολ. Στο μπλέντερ ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια και την πιπεριά χοντροκομμένα, το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και 2-3 κουταλιές γαλέτα. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία συμπαγής ζύμη και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Συγχρόνως φτιάχνουμε τη σάλτσα. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Κεμπάπ

Dreamstime.com
300 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
300 γραμμ. χοιρινό κιμά
300 γραμμ. αρνίσιο κιμά
2 κρεμμύδια
2 σκελ
1 φλιτζάνι γαλέτα
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι πάπρικα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4-5 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι

 

Βάζουμε τους κιμάδες σε μπολ. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το λάδι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα πολτοποιούμε και αδειάζουμε το μείγμα στον κιμά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μαζί με το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε γαλέτα μέχρι να έχουμε αφράτη ζύμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες. Πλάθουμε τα κεμπάπ, τα περνάμε σε σούβλες και τα ψήνουμε ιδανικά στα κάρβουνα ή στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Μπασμπούσα

Dreamstime.com
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
 ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα

1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
αμύγδαλα
● Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3-4 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την καρύδα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και τα αυγά και τα χτυπάμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα δύο μείγματα με σύρμα και τα αδειάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Ισιώνουμε την επιφάνεια και απλώνουμε τα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το γλυκό μας. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τραπέζι στη Σαχάρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας