Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 33.0°
4 BF
27%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
35.1° 31.3°
2 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
38.2° 33.3°
1 BF
49%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
34°C
34.4° 34.4°
2 BF
21%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
34.1° 34.1°
3 BF
42%
Βέροια
Αίθριος καιρός
34°C
34.3° 30.7°
0 BF
36%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.6° 30.6°
1 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
2 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.8°
4 BF
40%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 31.2°
2 BF
34%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
65%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 28.5°
3 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.8° 29.8°
0 BF
49%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
25%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 33.4°
3 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
33.4° 28.2°
4 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.9°
3 BF
14%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 30.5°
1 BF
44%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
35.0° 31.4°
3 BF
43%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Ριζότο θαλασσινών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ριζότο θαλασσινών | Dreamstime.com

Νησιώτικα θαλασσινά

Θέλουμε ένα μήνα και κάτι μέρες ακόμα για να βρεθούμε στο κατώφλι του καλοκαιριού κι όμως όλα στην ατμόσφαιρα μας σπρώχνουν και μας λένε «έλα να πάμε στο νησί». Για βόλτες στην ακρογιαλιά, πρώτες βουτιές οι ανυπόμονοι και φυσικά μπίρες και ουζάκια με τα ωραία μας θαλασσινά. Κι αφού τα θυμηθήκαμε και μας άνοιξε η όρεξη, ας μπούμε στο ψητό...

♦ Καλοκαιρινό ακρογιάλι στη Σύρο της ανάμνησης, με ούζο και χταπόδι κρασάτο. Βάλε και τη «Φραγκο­συριανή» να παίζει...

Ριζότο θαλασσινών

2 φλιτζάνια ρύζι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κρεμμύδι
5-6 γαρίδες
1 πλοκάμι χταπόδι
100 γραμμ. καλαμάρια ή σουπιά
6 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι

 

Καθαρίζουμε και πλένουμε να θαλασσινά. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 5 φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε και τα κόβουμε κομματάκια. Κρατάμε το νερό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο. Το γυρίζουμε 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα θαλασσινά και το ρύζι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό. Σιγοβράζουμε (αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη) να μαλακώσει το ρύζι και προσθέτουμε τα θαλασσινά. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Χταπόδι με λαχανικά

Dreamstime.com
1.500 γραμμ. χταπόδι
3-4 πατάτες
5-6 κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
10-12 ντοματίνια
10-12 ελιές
1/2 φλιτζάνι λάδι
ιαλάτι, πιπέρι, θυμάρι

 

Καθαρίζουμε και βράζουμε το χταπόδι σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε ροδέλες. Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Στρώνουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε πυρέξ και σκορπίζουμε τα ντοματίνια και τις ελιές. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το δαφνόφυλλο και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Τοποθετούμε από πάνω τα πλοκάμια του χταποδιού. Ανακατεύουμε σε μπολ το λάδι, τον χυμό ντομάτας και 1/2 φλιτζάνι από το νερό που έβρασε το χταπόδι και περιχύνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε το πυρέξ με χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και ροδίσει το φαγητό.

Γαριδομακαρονάδα

Dreamstime.com
16 φρέσκες γαρίδες
4-5 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό ντομάτες
1 σφηνάκι ούζο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
500 γραμμ. ζυμαρικά
1/2 μάτσο μαϊντανό

 

Πλένουμε και αφαιρούμε το κέλυφος από τις γαρίδες, κρατώντας το κεφάλι και την ουρά. Με οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το έντερο. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές για 1 λεπτό. Τις φυλάμε σε σκεύος. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο λιωμένο, τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βράζουμε 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, τη χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αλλά να μη στεγνώσει. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σε 2-3 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Συγχρόνως έχουμε βράσει τα ζυμαρικά, τα έχουμε στραγγίσει και έχουμε κρατήσει μισό φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε στη σάλτσα, τα μακαρόνια, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Μύδια αχνιστά

Dreamstime.com
500 γραμμ. μύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
3-4 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1/2 μάτσο μαϊντανό
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

 

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Τα γυρίζουμε να γυαλίσουν, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια. Πασπαλίζουμε με θυμάρι, τα ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μόλις ανοίξουν τα μύδια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νησιώτικα θαλασσινά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας