Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.2° 19.8°
2 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.2°
3 BF
66%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.0° 18.8°
4 BF
78%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.6° 17.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.6° 13.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
79%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
1 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 18.5°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.7° 18.8°
4 BF
63%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.3°
1 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
76%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.1° 17.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.5° 17.8°
3 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.6°
3 BF
67%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
21.5° 16.8°
2 BF
73%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.3°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 20.0°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
psaria me patates
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ψάρι με πατάτες | Dreamstime.com

Τα ψάρια στο τραπέζι

Ανατρέχοντας σε παλιές σελίδες της «Γεύσης» -μια μικρή στάση… πρωτοτυπίας εδώ, παρακαλώ: βρε πώς κυλάνε έτσι σαν νερό τα χρόνια!- διαπίστωσα πως τα ψάρια τα καημένα τα ‘χω παραμελημένα. Τέτοια υγιεινή και νόστιμη τροφή όμως αξίζει περισσότερο χώρο και μια από τις πρώτες θέσεις στο τραπέζι μας - την προεδρική σκεφτόμουν. Βρείτε τους, λοιπόν, αντίπαλο και πάμε…

♦ «Εχετε ψαράδες ψάρια, αστακούς και καλαμάρια, έχουμε, δεν τα πουλάμε, με τους φίλους θα τα φάμε»|Παραδοσιακό

Γαύρος μαρινάτος

Dreamstime.com
1 κιλό γαύρο
ξίδι
αλάτι χοντρό
2 λεμόνια
5 σκελίδες σκόρδο
2-3 μικρά ξερά κρεμμύδια
2-3 κόκκινες γλυκιές πιπεριές,
κομμένες μπαστουνάκια
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι

 

Πλένουμε τον γαύρο. Τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε ξίδι να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε 3 λεπτά. Αφαιρούμε με τα δάχτυλα το κεφάλι, ανοίγουμε την κοιλιά, αφαιρούμε τα εντόσθια και ξεκολλάμε προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλένουμε τα φιλέτα με νερό, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε, χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο, σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος. Αλατίζουμε, τοποθετούμε από πάνω δεύτερη σειρά και αλατίζουμε. Στύβουμε τα λεμόνια, προσθέτουμε ξίδι σε αναλογία 1 προς 5. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα ψάρια και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο, περίπου 8 ώρες. Τα ψάρια αλλάζουν χρώμα και ασπρίζουν. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στο σκεύος τυλίγοντας κάθε φιλέτο γύρω από ένα μπαστουνάκι κόκκινης πιπεριές. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και πασπαλίζουμε τα ψάρια. Ανακατεύουμε το σπορέλαιο με το λάδι και τα περιχύνουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται περίπου 2 μήνες.

Κροκέτες ψαριού

1 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου
150 γραμμ. τριμμένη φρυγανιά
150 γραμμ. αλεύρι
3 αυγά
2 κουταλάκια πάπρικα
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι αλάτι

 

Κόβουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε χοντρές λωρίδες και κάθε λωρίδα σε κομμάτια των 5-6 εκατοστών. Τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη φρυγανιά με τα μπαχαρικά, σε δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε τρίτο τα αυγά χτυπημένα. Περνάμε τα φιλετάκια πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια στο αυγό και τέλος στο μείγμα φρυγανιάς. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, περίπου μισή ώρα ή μέχρι να χρυσαφίσουν. Αν προτιμάμε μπορούμε να τα τηγανίσουμε με σπορέλαιο.

Μπαρμπούνια με κόκκινη σάλτσα

Dreamstime.com
1 κιλό μπαρμπούνια
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλεύρι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά πελτέ

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

200 γραμμ. λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι

 

Βάζουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί, αλευρώνουμε τα ψάρια και τα τηγανίζουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο και το σκόρδο λιωμένο. Τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το κρασί, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά 4-5 λεπτά. Βάζουμε τα μπαρμπούνια στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Ψάρι με πατάτες

1 κιλό πέρκα ή μπακαλιάρο φιλέτο
1/2 φλιτζάνι λάδι + 3 κουταλιές
1 κιλό μικρές πατάτες
10-12 ντοματίνια
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ούζο
1/2 μάτσο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

 

Σε τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το ψάρι, κομμένο μερίδες 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε ταψί μαζί με τα ντοματίνια, το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο λιωμένο, το ούζο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί κατά το ψήσιμο προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Βγάζουμε το ταψί, απλώνουμε το ψάρι, το αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ρίγανη και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ψάρια στο τραπέζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας