Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.2° 11.7°
4 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.8° 13.0°
3 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 14.9°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 11.9°
5 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 12.3°
1 BF
58%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.8° 10.4°
3 BF
50%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 17.1°
3 BF
49%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 12.3°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.8° 13.3°
5 BF
76%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 10.7°
4 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.3°
4 BF
63%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.9°
2 BF
77%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.5° 12.3°
2 BF
78%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 17.8°
5 BF
65%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.1° 11.9°
5 BF
82%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 12.3°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
16.1° 13.1°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
10°C
10.3° 10.3°
2 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
kiss-lauren
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κις Λορέν | Dreamstime.com

Και μενού χωρίς γνώση

Τώρα που ετοιμάζονται να καταπλεύσουν στη φτωχή μας χώρα οι ναυαρχίδες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν γίνεται εμείς εδώ να τη βγάζουμε με φασολάδες και τουρλού. Πρέπει να στύψουμε τον νου και ν’ αλλάξουμε μενού, μη μας περάσουνε για τίποτα βλάχους. Αν και, για να λέμε την αλήθεια, προσωπικώς ένα φόβο τον έχω...

Ανήκομεν εις την Δύσιν, μας υπενθύμιζε με τη γνωστή, εξευρωπαϊσμένη προφορά του ο «εθνάρχης».

Κις Λορέν

1 φύλλο σφολιάτας
1 κουταλιά βούτυρο
400 γραμμ. μπρόκολο
100 γραμμ. μπέικον
2 ντομάτες
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 αυγά
200 γραμμ. ανθότυρο
200 γραμμ. τριμμένα κίτρινα τυριά
1 κουταλιά βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

 

Αλείφουμε με το βούτυρο ένα στρογγυλό πυρέξ και απλώνουμε τη σφολιάτα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά της. Πλένουμε και κόβουμε μικρά μπουκετάκια το μπρόκολο και το ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μπολ λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο, προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και το απλώνουμε πάνω στη σφολιάτα. Σκορπίζουμε το μπρόκολο, το μπέικον και τις ντομάτες κομμένες ροδέλες. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 35-40 λεπτά

Παέγια

1 κρεμμύδι
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
200 γραμμ. χωριάτικο λουκάνικο
150 γραμμ. αρακά, κατεψυγμένο
200 γραμμ. ρύζι
12 μεγάλες γαρίδες
1/3 κουταλάκι κρόκο Κοζάνης
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/3 φλιτζανιού λάδι
αλάτι, πιπέρι

 

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά κομμένη κυβάκια και το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το λουκάνικο κομμένο ροδέλες και το ρύζι. Ανακατεύουμε να λαδωθούν τα υλικά και προσθέτουμε το σαφράν, την πάπρικα και 1 λίτρο ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον αρακά, βράζουμε άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Κατεβάζουμε την παέγια από τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με πετσέτα για 5-6 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.

Τσίζκεϊκ

Dreamstime.com
● Για την βάση:
250 γραμμ. μπισκότα τύπου Digestive
130 γραμμ. βούτυρο
2-3 κουταλιές ζάχαρη
● Για τη γέμιση:
1 κιλό τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 γραμμ. ζάχαρη
6 αυγά
3 κουταλιές αλεύρι
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 βανίλια

 

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι, τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο που έχουμε λιώσει και έχει κρυώσει. Τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με σούστα. Την πιέζουμε στον πάτο και την υψώνουμε γύρω γύρω στα τοιχώματα. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τα χτυπάμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα, τον χυμό και τη βανίλια. Χτυπάμε 1 λεπτό ακόμη και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο. Ψήνουμε το τσίζκεϊκ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 130 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά. Οταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε ύστερα από 4-5 ώρες.

Πουτίγκα ψωμιού

Dreamstime.com
320 γραμμ. γάλα
320 γραμμ. κρέμα γάλακτος
120 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 σφηνάκι ρούμι
κανέλα
400 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί
1 κουταλιά βούτυρο

 

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με σύρμα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Πριν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας στα αυγά. Προσθέτουμε το ρούμι και κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και κάνουμε στρώσεις με το ψωμί που έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες και σταφίδες. Περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν τη βγάλουμε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει λίγο χρώμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και μενού χωρίς γνώση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας