Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ψιχάλες
18°C
18.6° 16.3°
4 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 11.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.4° 12.1°
2 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
4 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 12.0°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.3° 8.4°
2 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
5 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
88%
Λάρισα
Ψιχάλες
13°C
14.6° 12.9°
3 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.5° 15.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 11.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.8° 7.8°
2 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Τρίγωνα μπακλαβαδάκια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τρίγωνα μπακλαβαδάκια | Dreamstime.com

Πολίτικα Σιροπιαστά

Κάποια χειμωνιάτικα μεσημέρια Κυριακής μια φίλη από τα παλιά ερχόταν στο σπίτι να μας δει και να καθίσει μαζί μας στο κυριακάτικο τραπέζι. Κρατούσε συνήθως ένα μικρό κομψό κουτί από γνωστό πολίτικο ζαχαροπλαστείο του κέντρου. Μικρό το κουτί μα… κόλαση σωστή το περιεχόμενό του, μια ποικιλία σιροπιαστών που τα τιμούσαμε δεόντως στο τέλος του γεύματος. Τα πιο γλυκά κυριακάτικα μεσημέρια…

● Παγωμένη ρακή με σιροπιαστά για το τέλος. Να μην ξεχνάμε και την Κρήτη…

Κανταΐφι

Dreamstime.com
500 γραμμ. φύλλο κανταΐφι
400 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
350 γραμμ. καρύδια
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
● Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
χυμό ενός λεμονιού
φιστίκι Αιγίνης για το σερβίρισμα

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 6 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ταψί. Ψιλοκόβουμε στο μούλτι τα καρύδια, τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε το κανταΐφι, παίρνουμε μια ποσότητα σε λωρίδα και στην άκρη βάζουμε μία κουταλιά γέμιση. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο βούτυρο, το τυλίγουμε ρολό και το βάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο ενδιάμεσα τα κομμάτια και ραντίζουμε και την επιφάνειά τους. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε τα περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Τρίγωνα μπακλαβαδάκια

500 γραμμ. φύλλο κρούστας
250 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
200 γραμμ. καρύδια
200 γραμμ. αμύγδαλα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
● Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
φιστίκι Αιγίνης για το σερβίρισμα

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 6 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο. Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι. Τους βάζουμε σε μπολ μαζί με την κανέλα και το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε 3 λωρίδες. Βουτυρώνουμε τις λωρίδες ανά δύο. Βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στην άκρη και τυλίγουμε σε τρίγωνο. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε ντύσει με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα σιροπιάζομαι ζεστά με το κρύο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Σεκέρ παρέ

Dreamstime.com
350 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
● Για το σιρόπι:
750 γραμμ. ζάχαρη
600 γραμμ. νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 8 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμη και σταματάμε το μίξερ. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα ζυμώνοντας απαλά. Πλάθουμε τα σεκέρ παρέ σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα πατάμε ελαφρά από πάνω και βάζουμε στο κέντρο από ένα αμύγδαλο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε άλλο ταψί και τα περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι και να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε. Τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολίτικα Σιροπιαστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας