Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.8° 6.8°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
7°C
8.4° 5.1°
1 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.7° 9.0°
4 BF
68%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
7°C
8.0° 4.9°
1 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.4° 4.0°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
83%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.6° 8.8°
2 BF
81%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.2° 6.2°
3 BF
64%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.4° 11.8°
3 BF
62%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.8° 9.8°
3 BF
58%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.0° 7.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.5° 7.5°
0 BF
91%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 11.8°
1 BF
71%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 7.0°
1 BF
80%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
8.3° 4.7°
2 BF
100%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.0° 4.0°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
fasolada
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γίγαντες με λουκάνικο | Dreamstime.com

Η εθνική φασολάδα

Εκτός από καρβέλια, ονειρεύεται και αυτήν ο αιωνίως πεινασμένος Καραγκιόζης, όπως κάθε γνήσιος Ελλην φυσικά που σέβεται τας εθνικάς παραδόσεις και δεν ακολουθεί ξένα διατροφικά ήθη. Κλασικά κοκκινιστή ή… ροζέ και λευκή για όσους προτιμούν τις λεμονάτες γεύσεις. Με το ρύζι παρέα τα φασόλια ψήνουν ένα ωραίο φασουλόρυζο κι όταν σμίγουν με λουκάνικα και χοιρινό, ε, τότε, φέρτε κρασί να πιούμε…

● Φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς διαβάζεις στα ταμπελάκια των παλιών μπακάλικων αλλά και των μοντέρνων εδωδιμο-πωλείων.

Φασολάδα με πιπεριές

Dreamstime.com
500 γραμμ. φασόλια
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια
1 πράσο
3-4 καρότα
3 γλυκιές πιπεριές
(κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
1 κουταλιά πελτέ
1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
ή τριμμένη ντομάτα
αλάτι, πιπέρι

 

Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν μια βράση και τα σουρώνουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές χοντροκομμένα, τα καρότα και το πράσο κομμένα ροδέλες. Τα γυρίζουμε να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα φασόλια, τον πελτέ και τον ντοματοχυμό. Ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Φασουλόρυζο με μοσχάρι

Dreamstime.com
500 γραμμ. φασόλια χάντρες
500 γραμμ. μοσχάρι
200 γραμμ. ρύζι Καρολίνα

1/2 φλιτζάνι λάδι + 2 κουταλιές
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ
1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Μουλιάζουμε τα φασόλια για 8-10 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας κομμένο μπουκιές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα και το σκόρδο λιωμένο. Τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τον πελτέ, τον ντοματοχυμό και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και το μεταφέρουμε σε ταψί. Με τρυπητή κουτάλα βάζουμε και τα φασόλια. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ρύζι, που έχουμε πλύνει και στραγγίσει, για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Το προσθέτουμε στο ταψί και ρίχνουμε νερό, από αυτό που έβρασαν τα φασόλια, μέχρι να σκεπάζει το φαγητό.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι και πάπρικα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος όταν χρειάζεται προσθέτουμε από το νερό που έβρασαν τα φασόλια.


Γίγαντες με λουκάνικο

500 γραμμ. γίγαντες
300 γραμμ. χωριάτικο λουκάνικο|
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμ. τριμμένες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
2-3 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα

 

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν μια βράση και τους σουρώνουμε. Τους ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τους σκεπάζει 3-4 δάχτυλα και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε το λουκάνικο φέτες και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και το βγάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε το μισό λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τις τριμμένες ντομάτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό, από αυτό που έβρασαν οι γίγαντες. Βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τους γίγαντες σε ταψί, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σκορπίζουμε και το λουκάνικο. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά για να πάρει χρώμα και να μελώσει το φαγητό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η εθνική φασολάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας