Τι θυμήθηκα τώρα! Παιδί στον τόπο καταγωγής της μητέρας μου, έξω από τα Χανιά, να βγαίνω στην αυλή το απόγευμα με μια φέτα ψωμί και… μισό κεφάλι γραβιέρα. Μεγαλώνοντας έφτασα να κάνω το τυρί… ψωμοτύρι, γι’ αυτό σήμερα προσέχω λίγο την ποσότητα και τη συχνότητα. Ας είναι. Νομίζω πως ένα κομμάτι γραβιέρα με μέλι για επιδόρπιο δεν βλάπτει…
● Μακαρονάδα «ορφανή» με στακοβούτυρο και μπόλικο αθότυρο που το ’χει… στρώσει. Κόλαση!
Σαλάτα με γαρίδες
500 γραμμ. γαρίδες (μεσαίο μέγεθος)
3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί)
200 γραμμ. φέτα
1/4 φλιτζανιού λάδι
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε την εντερική φλέβα. Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και τις ζεματάμε για 2-3 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε σαλατιέρα, χτυπάμε το λάδι με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τις περιχύνουμε. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές. Τις προσθέτουμε στις γαρίδες μαζί με τη φέτα θρυμματισμένη. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Τυρόπιτες
500 γραμμ. φύλλο κρούστας
400 γραμμ. τυρί φέτα
100 γραμμ. ρεγκάτο
100 γραμμ. γραβιέρα
150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
2-3 αυγά
1/3 φλιτζανιού λάδι
1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο
1/3 φλιτζανιού νερό
αλάτι, πιπέρι
Σε μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε τη γραβιέρα και το ρεγκάτο τριμμένα. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα. Χτυπάμε στο σέικερ το λάδι με το σπορέλαιο και το νερό. Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας. Το ραντίζουμε με το μείγμα λαδιού και το διπλώνουμε στη μέση από τη στενή πλευρά. Βάζουμε 2-3 κουταλιές γέμιση στη στενή άκρη, γυρίζουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Με πινέλο τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ζυμαρικά με μανιτάρια
500 γραμμ. ζυμαρικά
2 κουταλιές λάδι
250 γραμμ. μανιτάρια
150 γραμμ. γραβιέρα
150 γραμμ. ρεγκάτο
● Για την μπεσαμέλ:
50 γραμμ. βούτυρο
50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γραμμ. γάλα
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε πυρέξ. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στα ζυμαρικά μαζί με το λάδι. Ζεσταίνουμε το γάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και το αυγό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα ζυμαρικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά.
Χοιρινό ρολό
1 κιλό χοιρινή σπάλα
300 γραμμ. χαλούμι
5-6 μανιτάρια πλευρώτους
12-15 λιαστές ντομάτες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3-4 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
Ζητάμε από τον χασάπη να ανοίξει όσο μπορεί λεπτότερη τη σπάλα για να μπορέσουμε να την κάνουμε ρολό. Τοποθετούμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, απλώνουμε τις λιαστές ντομάτες, το χαλούμι κομμένο σε λεπτές φέτες, τα μανιτάρια και το τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ρολό να κάνει κρούστα γύρω γύρω. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα μαζί με τα υγρά του. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 1/2 - 2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί το κρέας. Ενα τέταρτο πριν τελειώσει βγάζουμε το καπάκι για να ροδίσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας