Από τον Βάρναλη και τους «Μοιραίους» μέχρι τη Φίνος Φιλμ και τον Ορέστη Μακρή στον κλασικό ρόλο του μπεκρή (χικ…) η ταβέρνα πρωταγωνιστεί χειμώνα-καλοκαίρι. Ατέλειωτες κουβέντες επί παντός, γέλια και τραγούδια και το γιοματάρι να ρέει άφθονο σε μια ατμόσφαιρα γλεντιού. Οινοποσία όμως χωρίς κρασομεζέδες δεν γίνεται. Εδώ ακριβώς είναι η στιγμή που βγαίνουμε στη σκηνή εμείς…
● Σαν μπαίνω μέσα στην ταβέρνα / κέρνα, κέρνα / λέω στον ταβερνιάρη, / ρετσίνα κεχριμπάρι…
Πικάτικες πατάτες με ντιπ γιαουρτιού
1 κιλό μικρές πατάτες
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 κουταλιές λάδι
1 λαδόκολλα
● Για το ντιπ γιαουρτιού:
200 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, το σκόρδο λιωμένο και τα υπόλοιπα υλικά για το ντιπ και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, δεν αφαιρούμε τη φλούδα και τις κόβουμε κυδωνάτες, όχι πολύ χοντρές. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, το λάδι, αλάτι και όλα τα μυρωδικά. Τις ανακατεύουμε και τις ρίχνουμε σε ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Στα 20 λεπτά τις γυρίζουμε. Τις σερβίρουμε ζεστές με το ντιπ γιαουρτιού.
Σουτζουκάκια
● Για τα σουτζουκάκια:
500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο σκόνη
1/2 μάτσο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
● Για τη σάλτσα:
5 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 ντομάτες τριμμένες
500 γραμμ. χυμό ντομάτας
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί. Το στύβουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Βάζουμε το μπολ για 1 ώρα στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε λάδι σε τηγάνι, πλάθουμε τα σουτζουκάκια με το παραδοσιακό σχήμα και τα τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις μεριές. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Φτιάχνουμε τη σάλτσα βάζοντας το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο και το σκόρδο λιωμένο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον χυμό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Λουκάνικα με πιπεριές
750 γραμμ. χωριάτικο λουκάνικο
3 πιπεριές γλυκιές (κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί)
4 κουταλιές λάδι
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας μέλι
ρίγανη, θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Κόβουμε τα λουκάνικα και τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις ροδίσουν οι πιπεριές σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το μέλι, τα μυρωδικά, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσουν τα υγρά. Βάζουμε τα λουκάνικα και τις πιπεριές σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Τάρτα με πράσα
1 φύλλο κουρού
4-5 πράσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γραμμ. γραβιέρα
50 γραμμ. μπλου τσιζ
2 αυγά
3 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε φετάκια, ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν και να τραβήξουν τα υγρά τους. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, ρίχνουμε τη γραβιέρα τριμμένη και το μπλου τσιζ θρυμματισμένο. Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκατ. και απλώνουμε το φύλλο κουρού. Κόβουμε όσο εξέχει γύρω γύρω, το τρυπάμε με πιρούνι και ρίχνουμε τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας