Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
14°C
15.7° 11.8°
1 BF
79%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.3° 12.5°
2 BF
67%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 10.0°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.2°
0 BF
93%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 9.6°
2 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.2° 10.4°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.6°
3 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
16.1° 15.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
4 BF
75%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
4 BF
60%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.3° 9.5°
2 BF
77%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
2 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
15.4° 11.0°
2 BF
65%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
10°C
13.7° 10.3°
2 BF
92%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.6° 7.6°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
revithada
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ρεβιθάδα | Dreamstime.com

Ρεβιθάδα Φθινοπωρινή

Οταν ήταν μικρός ο… μεγάλος μου ανιψιός σαν παιδί κι αυτός είχε τις προτιμήσεις του στο φαγητό και ένα από τα αγαπημένα του ήταν τα «ρεμίθια», όπως τα έλεγε. Πέρασαν χρόνια μέχρι να εκτιμήσω και εγώ τη νοστιμιά τους. Τώρα τα μαγειρεύω συχνά είτε με τον απλό παραδοσιακό τρόπο, είτε σε διάφορες παραλλαγές. Ελάτε λοιπόν, αν θέλετε, να συνθέσουμε μαζί μια φθινοπωρινή ρεβιθάδα!

♦ Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού ρεβίθια προσφέρει στον οργανισμό μας σχεδόν το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε πρωτεΐνη.

Ρεβιθοσαλάτα

Dreamstime.com
300 γραμμ. ρεβίθια
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 κρεμμύδι
10 λιαστές ντομάτες
6-7 μπουκετάκια μπρόκολο
1 ματσάκι μαϊντανό
• Για το ντρέσινγκ:
6 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές μέλι

 

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Βράζουμε το μπρόκολο και το προσθέτουμε μαζί με τις λιαστές ντομάτες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και την πιπεριά κομμένη ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε και φτιάχνουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας τα υλικά του σε σέικερ. Περιχύνουμε τη σαλάτα, την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Την αφήνουμε 10 λεπτά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Φαλάφελ

Dreamstime.com
2 φλιτζάνια ρεβίθια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές μαϊντανό
3 κουταλιές κόλιανδρο
1 κουταλιά μπούκοβο
αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι μπέικιν
αλάτι, κύμινο
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

 

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με μία κουταλιά αλάτι. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα πολτοποιούμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένα, αλάτι, μπούκοβο, κύμινο και το σκόρδο, προσέχοντας να μη λιώσουν τελείως. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές αλεύρι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε με κουτάλι και προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στο κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι λάδι, πλάθουμε με βρεγμένα χέρια μπάλες στο μέγεθος καρυδιού και τηγανίζουμε τα φαλάφελ γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρουμε.

Ρεβιθάδα

500 γραμμ. ρεβίθια
2 κρεμμύδια
2 καρότα
χυμός από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
2 κόκκινες γλυκιές πιπεριές

 

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα. Τα βράζουμε ξαφρίζοντας τα πρώτα 5-10 λεπτά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα ρεβίθια. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνουμε τα καρότα κομμένα ροδέλες. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και τέλος προσθέτουμε τις πιπεριές χοντροκομμένες, αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθούν μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, να χυλώσει το φαγητό και σερβίρουμε.

Ρεβίθια με λουκάνικο

Dreamstime.com
500 γραμμ. ρεβίθια
800 γραμμ. ντομάτες
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 πιπεριές Φλωρίνης
3 κρεμμύδια
300 γραμμ. λουκάνικα κοκτέιλ
3 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 


 

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε γάστρα. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και τις πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα λουκάνικα. Τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τις ντομάτες που έχουμε τρίψει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τη ρίχνουμε στα ρεβίθια, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα.



Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρεβιθάδα Φθινοπωρινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας