Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας ο γλυκός που μας λέει, πάντοτε με… γλυκό τρόπο, «τα κεφάλια μέσα». Μικρά και μεγάλα σχολιαρόπαιδα επιστρέφουν στα θρανία και οι υπόλοιποι στο μαγκανοπήγαδο, στην καθημερινή του ρουτίνα ο καθένας. Για όλους αυτούς έχω ετοιμάσει μερικά νόστιμα σνακ που κάνουν καλό στην υγεία αλλά και στην τσέπη μας, μέρες που είναι...
● Σνακ: μικρό γεύμα, το οποίο δεν ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων, 250-300 λένε οι ειδικοί. «Κόβουμε» την πείνα μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι.
—
Μπισκότα τυριού
250 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. παρμεζάνα
100 γραμμ. γραβιέρα
100 γραμμ. μανούρι
120 γραμμ. βιτάμ ή ηλιέλαιο
1 αυγό
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και τα τυριά τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βιτάμ λιωμένο ή το ηλιέλαιο, το αυγό και ζυμώνουμε. Το ζυμάρι μας δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο ή αλεύρι ώστε η ζύμη μας να είναι αφράτη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα για 15-20 λεπτά. Φτιάχνουμε μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε. Ντύνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Οταν τα βγάλουμε, τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
—
Κεκάκια λαχανικών
1 ντομάτα
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
3 αυγά
120 γραμμ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγο λάδι για το ψήσιμο
Ξεσποριάζουμε την ντομάτα και την τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη. Τρίβουμε, επίσης, το κολοκυθάκι, το καρότο και ψιλοκόβουμε την πιπεριά. Τα βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα αυγά, το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε λαδωμένες φόρμες για κεκάκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά.
—
Μάφινς μήλου
150 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
250 γραμμ. μήλα, καθαρισμένα
80 γραμμ. λάδι
150 γραμμ. καστανή ζάχαρη
80 γραμμ. χυμός πορτοκαλιού
Βάζουμε στο μούλτι τα καθαρισμένα μήλα και τα αλέθουμε να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε τον πολτό σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή σύρμα το μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 10-12 θήκες για μάφινς και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
—
Σοκολατένιο κέικ
150 γραμμ. ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια)
200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γραμμ. βούτυρο
120 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
100 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κουταλιές κακάο
Χοντροκόβουμε με μαχαίρι ή στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς και τους βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Τους σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3-4 λεπτά. Βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, σε γυάλινο μπολ μαζί με το βούτυρο και τη λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στη μεσαία ένταση για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τη βγάζουμε και, ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι κοσκινισμένο με το κακάο και τους ξηρούς καρπούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου 18-20 λεπτά.