Οταν ο Καποδίστριας έφερε τα πρώτα γεώμηλα στο Ναύπλιο, λένε πως έβαλε φρουρά έξω από την αποθήκη για να εξάψει το ενδιαφέρον των ντόπιων, που δεν έδιναν δεκάρα στην αρχή γι’ αυτό το εξωτικό… φρούτο. Δύο αιώνες πέρασαν από τότε και η όρεξη μικρών και μεγάλων πατατοφάγων δεν έχει αλλάξει μέσα στον χρόνο. Να ’χαμε, λέει, μια τηγανιά…
● Η πατάτα αποτελείται από: 78%-80% νερό, 18%-20% άμυλο, 1,5%-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Ογκρατέν με μπρόκολο
4 πατάτες
1 μικρό μπρόκολο
4 κουταλιές βούτυρο
4 αυγά
500 γραμμ. γάλα
400 γραμμ. κίτρινα τυριά
πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βράζουμε και το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό, κομμένο μπουκετάκια. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με 1 κουταλιά βούτυρο, στρώνουμε τις πατάτες και ενδιάμεσα τοποθετούμε το μπρόκολο. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και το γάλα και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το μισό τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα λαχανικά. Αφήνουμε 20 λεπτά να «ποτίσουν». Πασπαλίζουμε με πιπέρι, το υπόλοιπο τυρί και σκορπίζουμε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά..
Πατατόσουπα
600 γραμμ.πατάτες
400 γραμμ. καρότα
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 κουταλιές αλεύρι
2 λίτρα νερό
1 κύβο λαχανικών
1 κουταλάκι κάρι
αλάτι, πιπέρι
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τις πατάτες και τα καρότα κομμένα σε κύβους. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το κάρι. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ. Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά, αφήνουμε να πάρει η σούπα μία βράση και σερβίρουμε.
Γεμιστές με λουκάνικο
10 πατάτες
300 γραμμ. λουκάνικο χωριάτικο
150 γραμμ. γραβιέρα
150 γραμμ. γκούντα ή τσένταρ
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές βούτυρο
+ λίγο για το πυρέξ
φύλλα βασιλικού
αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό 20-25 λεπτά, να μαλακώσουν αρκετά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε πυρέξ που έχουμε αλείψει με βούτυρο. Τις χαράσσουμε με μαχαίρι, προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι κάτω. Λιώνουμε το βούτυρο και τις ραντίζουμε. Κόβουμε το λουκάνικο σε λεπτές φέτες και βάζουμε από δύο σε κάθε χαρακιά. Τις πασπαλίζουμε με το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα τριμμένα τυριά. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Τις σερβίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και πιπέρι.
Πατατοσαλάτα
4-5 πατάτες
400 γραμμ. στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι\
150 γραμμ. μαγιονέζα
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμός μισού λεμονιού
4-5 κουταλιές λάδι
μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Κόβουμε φέτες το στήθος κοτόπουλου, το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κομμάτια και τις βράζουμε 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει. Το κόβουμε σε κύβους και το ρίχνουμε πάνω στις πατάτες. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και περιχύνουμε τη σαλάτα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας