• Αθήνα
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 4.6°C / 8.0°C
    4 BF
    75%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    3°C 0.5°C / 3.6°C
    6 BF
    51%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 6.6°C / 7.0°C
    3 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    1°C -0.1°C / 1.1°C
    2 BF
    54%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 4.9°C
    3 BF
    70%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    3°C 0.7°C / 2.6°C
    4 BF
    46%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    -3°C -2.6°C / -1.0°C
    4 BF
    43%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    4°C 4.1°C / 4.1°C
    2 BF
    88%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 11.6°C
    4 BF
    67%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 7.3°C / 7.3°C
    3 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 7.7°C / 8.4°C
    4 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    4°C 4.0°C / 4.0°C
    8 BF
    66%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    7 BF
    59%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    5°C 3.4°C / 4.9°C
    5 BF
    42%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 3.9°C / 5.5°C
    3 BF
    68%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 8.8°C / 8.8°C
    1 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 4.7°C / 7.7°C
    3 BF
    88%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 5.5°C / 5.5°C
    2 BF
    57%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    2°C 1.4°C / 3.3°C
    4 BF
    61%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    -2°C -1.7°C / -1.7°C
    2 BF
    78%

Πατέ ελιάς

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γεύση της ελιάς

  • A-
  • A+

Με βαθιές ρίζες στη γη και στο φως της Μεσογείου, κουβαλάει την προσμονή και τον μόχθο της συγκομιδής της κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Κάποιες φορές, πάλι, φέρνει στον νου μαυραγορίτες γερο-λαδάδες και άλλες... λαδιές που στολίζουν τον όμορφο, ηθικό κόσμο μας. Αρκετά όμως με αυτές τις ιστορίες, δεν έχω σκοπό να σας βγάλω το λάδι

● Το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες που είναι αντιοξειδωτικά με μεγάλη αντι-φλεγμονώδη δράση.


Πατέ ελιάς

300 γραμμ. ελιές
1/2 φλιτζάνι λάδι
8 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά ξίδι
ξύσμα ενός λεμονιού
1/2 κουταλάκι πιπέρι

 

Βάζουμε τις ελιές σε μπολ και τους ρίχνουμε το λάδι. Την επόμενη ημέρα βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου σε μικρό ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις ελιές, το σκόρδο, το λάδι όπου μουλιάσαμε τις ελιές και τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε. Αποθηκεύουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.


Ζυμαρικά με σάλτσα

Dreamstime.com
1 πακέτο μακαρόνια
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κρεμμύδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
4-5 ντομάτες
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές
2 κουταλιές κάπαρη
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
φρέσκο βασιλικό

 

Βάζουμε τις ελιές και την κάπαρη σε ένα μπολ με νερό για μία ώρα να ξαρμυρίσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τού τρίφτη. Ρίχνουμε την πάπρικα, το πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να δέσει. Πέντε λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις ελιές και την κάπαρη. Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και κρατάμε μισό φλιτζάνι νερό. Τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα μαζί με το νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.


Ρολά με ελιές

Dreamstime.com
800 γραμμ. μοσχάρι ελιά
4 κουταλάκια απαλή μουστάρδα
1 σφηνάκι λευκό κρασί
10-12 μικρά κρεμμύδια
2 καρότα
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 φλιτζάνι ελιές (πράσινες και μαύρες)
5-6 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

 

Ζητάμε από τον χασάπη να κόψει το κρέας σε 4 φέτες, 150 γραμμ. η καθεμία. Τις απλώνουμε στον πάγκο και τις αλείφουμε με τη μουστάρδα. Τις τυλίγουμε σε ρολά και τις δένουμε με σπάγκο. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ροδίζουμε τα ρολά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές κομμένα σε χοντρά κομμάτια, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, προσθέτοντας όταν χρειάζεται ζεστό νερό. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, ρίχνουμε τις ελιές και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.


Ελιόψωμο

Dreamstime.com
500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι ελιές (μαύρες και πράσινες)
πιπέρι, ρίγανη

 

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό, πιπέρι, ρίγανη και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Το «πατάμε» να ξεφουσκώσει και προσθέτουμε τις ελιές κομμένες και το υπόλοιπο λάδι. Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε ένα καρβέλι. Το βάζουμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Το ραντίζουμε με νερό και λάδι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Το χρυσάφι του χειμώνα
Τα εσπεριδοειδή είναι ένας φυσικός θησαυρός που προστατεύουν τον οργανισμό μας στα ζόρια του χειμώνα.
Το χρυσάφι του χειμώνα
ΓΕΥΣΗ
Το ζουμί του ζωμού
Κάθε φορά που αποφασίζει να έρθει επίσκεψη ο χειμώνας με όλη την ακολουθία του, μια ζεστή σούπα μπορεί να τον υποδεχθεί όπως του αξίζει.
Το ζουμί του ζωμού
ΓΕΥΣΗ
Αρνάκι καπαμά
Νόστιμες συνταγές με αρνί που προσφέρουν διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς.
Αρνάκι καπαμά
ΓΕΥΣΗ
Συγγενείς εκ χώματος
Κρεμμύδι και πράσο σε γευστικούς συνδυασμούς ή και χωριστά για απολαυστικές συνταγές.
Συγγενείς εκ χώματος
ΓΕΥΣΗ
Βράσε όσπρια
Ολα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες για μια ισορροπημένη διατροφή.
Βράσε όσπρια
ΓΕΥΣΗ
Αιώνιες Πατάτες
Συνταγές με πατάτες που συντροφεύουν το καθημερινό μας πιάτο και δίνουν νέες γευστικές απολαύσεις.
Αιώνιες Πατάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας