Κάποια, κάπου, κάποτε «ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά με τα χεράκια της» και ένας αγνός Ελλην βοσκός έπεσε θύμα παρεξηγήσεως διότι ήθελε απλώς να προσφέρει τον καρπό της σ’ ένα χελιδόνι του Βορρά, μια όμορφη τουρίστρια.
Μετά «το μυγδαλάκι τσάκισε», πήρε το τρένο απ’ το νησί για την Αθήνα κι αν όλα αυτά σας φαίνονται κινέζικα, μην ανησυχείτε, θα τη βρούμε μαζί την άκρη παρακάτω…
● Τα αμύγδαλα αποτελούν πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
Φλωρεντίνες
300 γραμμ. αμύγδαλα φιλέ
100 γραμμ. βούτυρο
180 γραμμ. ζάχαρη
80 γραμμ. μέλι
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι. Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τις απλώνουμε σε λεπτούς κύκλους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 15-20 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα. Τις διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί.
Μάφιν
150 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι μπέικιν
250 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
200 γραμμ. βούτυρο
3 αυγά
1 λεμόνι [ξύσμα και χυμό]
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα κάνουμε σκόνη. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε για 2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι, τη σκόνη αμύγδαλα, τη μαρέγκα και στο τέλος τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα. Μοιράζουμε το μίγμα σε θήκες για μάφιν, που μέσα έχουμε βάλει θήκες χάρτινες. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 25-30 λεπτά.
Κέικ
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα
250 γραμμ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
70 γραμμ. κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
+1 κουταλιά για τη φόρμα
● Για την γκανάζ:
1/2 φλιτζάνι γάλα
100 γραμμ. κουβερτούρα
αμύγδαλα φιλέ
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα αυγά με λίγο αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρμελάδα ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το κακάο, τα αμύγδαλα, το μπέικιν και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το ρίχνουμε στη φόρμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 30-35 λεπτά. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα και πριν βράσει το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Περιμένουμε 2 λεπτά και ανακατεύουμε. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε την γκανάζ πάνω στο κρύο κέικ. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.
Τρουφάκια
200 γραμμ. κουβερτούρα
200 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
250 γραμμ. μπισκότα πτι μπερ
1 ζαχαρούχο γάλα
75 γραμμ. βούτυρο
5 κουταλιές κονιάκ
2 κουταλιές κακάο
● Για το «τύλιγμα»:
κακάο, τρούφα, καρύδα, σουσάμι
Ψήνουμε τα αμύγδαλα 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Οταν κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Λιώνουμε την κουβερτούρα κομμένη κομματάκια σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τα αμύγδαλα και το κακάο. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα και τη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα για μία ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε στο κακάο, την καρύδα ή ό,τι άλλο επιθυμούμε και τα βάζουμε στο ψυγείο. Πριν τα σερβίρουμε τα αφήνουμε 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας