• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 1.8°C / 7.9°C
    1 BF
    67%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 2.9°C / 7.0°C
    0 BF
    52%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    8°C 1.0°C / 8.3°C
    2 BF
    48%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    0°C -4.1°C / -0.1°C
    1 BF
    71%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    2°C 1.9°C / 1.9°C
    0 BF
    80%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 3.0°C / 7.7°C
    2 BF
    54%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    -1°C -0.6°C / -0.6°C
    2 BF
    55%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    3°C 3.2°C / 3.2°C
    1 BF
    64%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 6.6°C / 8.8°C
    3 BF
    61%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    63%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.3°C / 9.0°C
    3 BF
    49%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 8.5°C / 8.5°C
    4 BF
    51%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    3 BF
    64%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    -1°C -1.1°C / 2.3°C
    0 BF
    59%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    6°C 2.5°C / 6.6°C
    1 BF
    57%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.8°C / 8.8°C
    4 BF
    46%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    5°C 2.0°C / 7.7°C
    1 BF
    61%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 7.7°C / 7.7°C
    2 BF
    53%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    5°C 0.7°C / 5.3°C
    2 BF
    59%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    1°C 0.6°C / 0.6°C
    2 BF
    64%

Κέικ

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στάσου Μύγδαλα

  • A-
  • A+

Κάποια, κάπου, κάποτε «ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά με τα χεράκια της» και ένας αγνός Ελλην βοσκός έπεσε θύμα παρεξηγήσεως διότι ήθελε απλώς να προσφέρει τον καρπό της σ’ ένα χελιδόνι του Βορρά, μια όμορφη τουρίστρια.

Μετά «το μυγδαλάκι τσάκισε», πήρε το τρένο απ’ το νησί για την Αθήνα κι αν όλα αυτά σας φαίνονται κινέζικα, μην ανησυχείτε, θα τη βρούμε μαζί την άκρη παρακάτω…

● Τα αμύγδαλα αποτελούν πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων


Φλωρεντίνες

Dreamstime.com
300 γραμμ. αμύγδαλα φιλέ
100 γραμμ. βούτυρο
180 γραμμ. ζάχαρη
80 γραμμ. μέλι

 

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι. Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τις απλώνουμε σε λεπτούς κύκλους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 15-20 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα. Τις διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί.


Μάφιν

Dreamstime.com
150 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι μπέικιν
250 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
200 γραμμ. βούτυρο
3 αυγά
1 λεμόνι [ξύσμα και χυμό]
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ

 

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα κάνουμε σκόνη. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε για 2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι, τη σκόνη αμύγδαλα, τη μαρέγκα και στο τέλος τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα. Μοιράζουμε το μίγμα σε θήκες για μάφιν, που μέσα έχουμε βάλει θήκες χάρτινες. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 25-30 λεπτά.


Κέικ

6 αυγά
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα
250 γραμμ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
70 γραμμ. κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
+1 κουταλιά για τη φόρμα
● Για την γκανάζ:
1/2 φλιτζάνι γάλα
100 γραμμ. κουβερτούρα
αμύγδαλα φιλέ

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα αυγά με λίγο αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρμελάδα ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το κακάο, τα αμύγδαλα, το μπέικιν και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το ρίχνουμε στη φόρμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 30-35 λεπτά. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα και πριν βράσει το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Περιμένουμε 2 λεπτά και ανακατεύουμε. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε την γκανάζ πάνω στο κρύο κέικ. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.


Τρουφάκια

Dreamstime.com
200 γραμμ. κουβερτούρα
200 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
250 γραμμ. μπισκότα πτι μπερ
1 ζαχαρούχο γάλα
75 γραμμ. βούτυρο
5 κουταλιές κονιάκ
2 κουταλιές κακάο
● Για το «τύλιγμα»:
κακάο, τρούφα, καρύδα, σουσάμι

 

Ψήνουμε τα αμύγδαλα 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Οταν κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Λιώνουμε την κουβερτούρα κομμένη κομματάκια σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τα αμύγδαλα και το κακάο. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα και τη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα για μία ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε στο κακάο, την καρύδα ή ό,τι άλλο επιθυμούμε και τα βάζουμε στο ψυγείο. Πριν τα σερβίρουμε τα αφήνουμε 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Το χρυσάφι του χειμώνα
Τα εσπεριδοειδή είναι ένας φυσικός θησαυρός που προστατεύουν τον οργανισμό μας στα ζόρια του χειμώνα.
Το χρυσάφι του χειμώνα
ΓΕΥΣΗ
Μια πίτα με φλουρί
Συνταγές για την καθιερωμένη βασιλόπιτα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς που κρύβει μέσα της το τυχερό φλουρί για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Μια πίτα με φλουρί
ΓΕΥΣΗ
Αγαπημένα εορταστικά
Οι γιορτές συνδυάζονται πάντα με γλυκιές απολαύσεις και συνταγές που συνοδεύουν τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Αγαπημένα εορταστικά
ΓΕΥΣΗ
Μάτια σαν τα κάστανα
Τα κάστανα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες είναι εδώ για να προσφέρουν μοναδικές αλμυρές και γλυκιές συνταγές.
Μάτια σαν τα κάστανα
ΓΕΥΣΗ
Καρύδια και Μέλι
Τα καρύδια ταιριάζουν με αλμυρά και γλυκά και η φήμη τους απογειώνεται όταν «κολλάνε» στο μέλι όπως φαίνεται και από τις προτεινόμενες συνταγές μας.
Καρύδια και Μέλι
ΓΕΥΣΗ
Γρανίτα από λεμόνι
Δροσερές συνταγές για γρανίτες σε διάφορες γεύσεις για το ζεστό καλοκαίρι που διανύουμε.
Γρανίτα από λεμόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας