Χαρίζει το όνομά της σε ορεινές κοινότητες και τα βουνά, από Βορρά σε Νότο, γεμίζουν Καστανιές, Καστανίτσες και Καστανούλες. Οι υπέροχοι καρποί της, μέσα στο περίβλημά τους που θυμίζει αχινό, ωριμάζουν και μαζεύονται αυτό τον καιρό. Ιδανική αφορμή για γλέντι και τραγούδι, για φθινοπωρινά πανηγύρια που «βρέχει» το φρέσκο τσίπουρο. Να ζεσταίνονται οι ψυχές και τα σώματα…
● Τα κάστανα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν άμυλο, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5 και C.
Χοιρινό με κάστανα
1 κιλό χοιρινή σπάλα
1/3 φλιτζανιού λάδι
4-5 κρεμμύδια
750 γραμμ. κάστανα
1 κουταλιά μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι βαλσαμικό ξίδι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Βράζουμε τα κάστανα για 15-20 λεπτά και μόλις κρυώσουν λίγο τα καθαρίζουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το κρέας, κομμένο σε λεπτές φέτες. Το γυρίζουμε να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε να γυαλίσουν και σβήνουμε με το κονιάκ, το ξίδι και το κρασί. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Σιγοβράζουμε το χοιρινό, αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό και όταν έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε τα κάστανα και σιγοψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη.
Κολοκυθόσουπα με κάστανα
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γραμμ. μανιτάρια
200 γραμμ.
4-5 φέτες μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλιτζανιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τα κάστανα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα καθαρίζουμε. Ρίχνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε 6-7 φλιτζάνια νερό. Μαγειρεύουμε 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ κάνουμε τη σούπα βελουτέ, την αλατοπιπερώνουμε και τη διατηρούμε ζεστή. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε φετάκια και το σκόρδο. Τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα.
Τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τέλος, ρίχνουμε και τα κάστανα κομμένα κομματάκια, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και μεταφέρουμε το μείγμα στη σούπα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Σοκολατένιο κέικ με κάστανα
650 γραμμ. κάστανα
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
125 γραμμ. βούτυρο
4 αυγά
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη
350 γραμμ. κουβερτούρα, λιωμένη
100 γραμμ. αλεύρι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Βράζουμε τα κάστανα για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τα κάστανα.
Τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ τα κάνουμε πουρέ. Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους, τον πουρέ κάστανου, τη λιωμένη σοκολάτα και το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και με σπάτουλα διπλώνουμε μέσα το μείγμα μαρέγκας. Ψήνουμε το κέικ σε βουτυρωμένο ταψί με σούστα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μαρόν γλασέ
1.200 γραμμ. μεγάλα κάστανα
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά αφαιρώντας την εξωτερική φλούδα και την εσωτερική φλούδα. Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις περάσουν 7 λεπτά από την αρχή του βρασμού, ρίχνουμε τη βανίλια και τα κάστανα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα κάστανα για 12 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι. Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί της κουζίνας και απλώνουμε τα κάστανα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να στεγνώσουν για μία ώρα. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε ένα ένα με αλουμινόχαρτο ή με μεμβράνη τροφίμων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας