• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 11.4°C / 15.1°C
    3 BF
    91%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.2°C / 12.8°C
    5 BF
    85%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.0°C / 14.3°C
    2 BF
    90%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    3 BF
    58%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    5 BF
    81%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.6°C / 11.0°C
    2 BF
    95%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 7.4°C
    2 BF
    87%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 11.2°C / 11.2°C
    1 BF
    93%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 13.8°C / 18.2°C
    3 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    3 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 14.4°C / 17.4°C
    5 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 11.2°C / 11.2°C
    3 BF
    89%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.8°C / 14.8°C
    4 BF
    82%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.4°C / 8.9°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 9.5°C / 12.3°C
    0 BF
    93%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 16.8°C / 18.8°C
    2 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 14.0°C
    0 BF
    91%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 9.5°C / 9.5°C
    4 BF
    83%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.3°C / 12.8°C
    3 BF
    100%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 5.2°C / 5.2°C
    1 BF
    94%

Μελιτζάνες με κιμά

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάλε τα μελιτζανιά

  • A-
  • A+

Μπαίνει στο φυτώριο γύρω στο τέλος του χειμώνα και φτάνει στα καλύτερά της τώρα, έτοιμη να παίξει τον πρώτο ρόλο στα πιο νόστιμα εδέσματα. Και είναι τόσοι οι τρόποι με τους οποίους μαγειρεύεται και οι συνδυασμοί στους οποίους παίρνει μέρος, που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Αφού να φανταστείτε, απ’ ό,τι λένε, μέχρι και ο… ιμάμης μπαΐλντισε!

● Το χλωρογενικό οξύ που περιέχει η μελιτζάνα βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και ενεργοποιεί ένζυμα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας.


Μελιτζανοσαλάτα

Dreamstime.com
4 μελιτζάνες φλάσκες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο|
χυμός από μισό λεμόνι
2 κουταλιές ξίδι
6 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

 

Χαράζουμε και ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε. Βάζουμε τη σάρκα τους σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Τις κόβουμε σε κομματάκια και τις βάζουμε σε μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα προσθέτουμε. Χτυπάμε το λάδι με το ξίδι και τον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο. Πριν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.


Μελιτζάνες τηγανητές

Dreamstime.com
6 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
μαϊντανό
λάδι για το τηγάνι

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις τηγανίζουμε να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Αδειάζουμε το λάδι και αφήνουμε λίγο στο τηγάνι. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο, τις ντομάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε τις μελιτζάνες. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και μαϊντανό και σερβίρουμε.


Ρολά με μπέικον και τυρί

Dreamstime.com
3 μελιτζάνες φλάσκες
150 γραμμ. κασέρι σε φέτες
150 γραμμ. μπέικον
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
1/2 κουταλιά ρίγανη
1/2 κουταλιά βασιλικό
λάδι για το τηγάνι
● Για την επικάλυψη:
100 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, τη ρίγανη και τον βασιλικό. Σε κάθε φέτα μελιτζάνας βάζουμε μια φέτα τυρί, μπέικον και πασπαλίζουμε με το μείγμα της φρυγανιάς. Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε τα ρολά σε λαδωμένο πιρέξ. Τα πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά.


Μελιτζάνες με κιμά

8 μελιτζάνες φλάσκες
400 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 κρεμμύδια
4 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζάνι λάδι

 

Κόβουμε μια λεπτή φέτα από κάθε μελιτζάνα και αφαιρούμε αρκετή από τη σάρκα τους. Ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε μισή ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο λιωμένο. Προσθέτουμε τον κιμά και αρκετή από την σάρκα μελιτζάνας, ψιλοκομμένη. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και γεμίζουμε τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε ταψί. Φροντίζουμε να μείνει σάλτσα που τη ρίχνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο νερό και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα σκεπασμένες με λαδόκολλα. Αν χρειαστεί συμπληρώσουμε λίγο ζεστό νερό. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Ψήνουμε μισή ώρα ακόμη ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Βράσε όσπρια
Ολα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες για μια ισορροπημένη διατροφή.
Βράσε όσπρια
ΓΕΥΣΗ
Αιώνιες Πατάτες
Συνταγές με πατάτες που συντροφεύουν το καθημερινό μας πιάτο και δίνουν νέες γευστικές απολαύσεις.
Αιώνιες Πατάτες
ΓΕΥΣΗ
Η γεύση της ελιάς
Με βαθιές ρίζες στη γη και στο φως της Μεσογείου, η ελιά κουβαλάει την προσμονή και τον μόχθο της συγκομιδής της κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Η γεύση της ελιάς
ΓΕΥΣΗ
Εξαίσιοι Αμανίτες
Αγαπημένες συνταγές για νόστιμα πιάτα με μανιτάρια σε διάφορους συνδυασμούς.
Εξαίσιοι Αμανίτες
ΓΕΥΣΗ
Η κουζίνα της μαμάς
Αγαπημένες συνταγές με κιμά που μας φέρνουν αναμνήσεις από την κουζίνα των σπιτιών μας ταξιδεύοντας στον χρόνο.
Η κουζίνα της μαμάς
ΓΕΥΣΗ
Μάτια σαν τα κάστανα
Τα κάστανα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες είναι εδώ για να προσφέρουν μοναδικές αλμυρές και γλυκιές συνταγές.
Μάτια σαν τα κάστανα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας