• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 13.7°C / 16.9°C
    2 BF
    79%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 10.8°C / 14.0°C
    1 BF
    89%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 12.7°C / 15.0°C
    2 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 11.1°C / 11.9°C
    2 BF
    80%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 13.0°C
    0 BF
    76%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.1°C / 12.0°C
    1 BF
    90%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 8.4°C / 8.4°C
    0 BF
    93%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.5°C / 13.5°C
    1 BF
    89%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.9°C / 16.8°C
    4 BF
    76%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    0 BF
    71%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.5°C / 15.4°C
    1 BF
    67%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 12.3°C / 12.3°C
    1 BF
    71%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    3 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.3°C / 13.9°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.5°C / 14.5°C
    0 BF
    84%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.8°C
    1 BF
    78%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.0°C / 16.4°C
    2 BF
    76%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.3°C / 12.7°C
    0 BF
    90%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 13.9°C
    1 BF
    94%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 8.2°C / 8.2°C
    1 BF
    85%
© Arx0nt | Dreamstime.com

Τα φρούτα του τέλους

  • A-
  • A+
Αν και τα δύο ενοχοποιούνται ότι μας... παχαίνουν, όπως και όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, μόνο η υπερ­κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος μας

Υπογράφουν το «τέλος εποχής» και μας αφήνουν την πιο γλυκιά γεύση απ’ όλα τα φρούτα. Κι όταν τα σύκα αποσύρονται σιγά σιγά, τα σταφύλια -αυτά που προορίζονται για το πατητήρι- αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν δύο εποχές και να μας χαρίσουν, γύρω στις αρχές Νοεμβρίου, τον πολύτιμο «χυμό» τους, το νιο κρασί.

Σήμα κατατεθέν και υπόσχεση για αιώνιο καλοκαίρι...


Γλυκό κουταλιού σταφύλι

  • 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
  • 500 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 50 γραμμ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα

Βάζουμε τις ρώγες σταφυλιού σε μεγάλη κατσαρόλα σε 2-3 στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε το γλυκό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Βράζουμε για 10 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Την επόμενη μέρα ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τον χυμό, αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.


Κέικ με σταφύλια

  • 200 γραμμ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 300 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 500 γραμμ. σταφύλια

Κέικ με σταφύλια

Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο, τα αυγά, το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει το μίγμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τη βανίλια, το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Αλευρώνουμε τις ρώγες σταφυλιού. Ρίχνουμε στο μίγμα το αλεύρι και τα μισά σταφύλια.

Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Τοποθετούμε πάνω στο κέικ τα υπόλοιπα σταφύλια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45-50 λεπτά.


Μαρμελάδα σύκο

  • 1 1/2 κιλό σύκα
  • 600 γραμμ. ζάχαρη
  • 600 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.

Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και τότε προσθέτουμε το λάδι.

Ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία. Βράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Οταν αρχίζει να κολλάει στον πάτο, έχει δέσει η μαρμελάδα.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, που γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Μαρμελάδα σύκο


Τάρτα με σύκα

 Για το φύλλο:

  • 150 γραμμ. βούτυρο
  • 75 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γραμμ. αλεύρι
  • 1 αυγό

 Για τη γέμιση:

  • 3 αυγά
  • 350 γραμμ. ανθότυρο
  • 80 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 80 γραμμ. ζάχαρη
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 6 φρέσκα σύκα
  • 3 κουταλιές καρυδόψιχα
  • 3 κουταλιές μέλι

Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε σχετικά σφιχτή ζύμη.

Τάρτα με σύκα

Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, προσθέτουμε το ανθότυρο, το ξύσμα και το γιαούρτι. Χτυπάμε για 1 λεπτό.

Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Απλώνουμε την κρέμα και τα σύκα κομμένα στη μέση με τη φλούδα προς τα κάτω.

Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, ρίχνουμε και το μέλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Μάτια σαν τα κάστανα
Τα κάστανα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες είναι εδώ για να προσφέρουν μοναδικές αλμυρές και γλυκιές συνταγές.
Μάτια σαν τα κάστανα
ΓΕΥΣΗ
Καρύδια και Μέλι
Τα καρύδια ταιριάζουν με αλμυρά και γλυκά και η φήμη τους απογειώνεται όταν «κολλάνε» στο μέλι όπως φαίνεται και από τις προτεινόμενες συνταγές μας.
Καρύδια και Μέλι
ΓΕΥΣΗ
Το ραντεβού της ντομάτας
Προτάσεις για τρεις συνταγές με βάση τη ντομάτα που την περίοδο του καλοκαιριού βρίσκεται σε αφθονία και προσφέρει νόστιμες και γευστικές στιγμές.
Το ραντεβού της ντομάτας
ΓΕΥΣΗ
Ενα κομμάτι κέικ
Τέσσερις συνταγές για κέικ που αποτελεί ένα γλυκό που μπορείς να το γευτείς όλες τις ώρες της μέρας, αρχίζοντας από το πρωινό.
Ενα κομμάτι κέικ
ΓΕΥΣΗ
Βράσε όσπρια
Ολα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες για μια ισορροπημένη διατροφή.
Βράσε όσπρια
ΓΕΥΣΗ
Αιώνιες Πατάτες
Συνταγές με πατάτες που συντροφεύουν το καθημερινό μας πιάτο και δίνουν νέες γευστικές απολαύσεις.
Αιώνιες Πατάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας