• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.3°C / 23.4°C
    2 BF
    81%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    22°C 18.6°C / 24.1°C
    2 BF
    61%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    22°C 18.2°C / 22.1°C
    1 BF
    69%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    17°C 14.9°C / 16.6°C
    1 BF
    78%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    0 BF
    94%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    21°C 17.0°C / 21.5°C
    2 BF
    59%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.4°C / 17.9°C
    2 BF
    62%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    1 BF
    88%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.6°C / 26.6°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    2 BF
    84%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.4°C / 23.8°C
    2 BF
    83%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    3 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    2 BF
    78%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 20.7°C
    0 BF
    63%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    21°C 18.9°C / 21.7°C
    2 BF
    57%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.8°C / 24.8°C
    3 BF
    69%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    21°C 19.2°C / 23.8°C
    1 BF
    72%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.6°C / 21.6°C
    2 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.7°C / 23.9°C
    2 BF
    79%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    1 BF
    80%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γρανίτα από λεμόνι

  • A-
  • A+

Μέσα στην κάψα των ημερών, αγαπημένα φρούτα μάς χαρίζουν τα δροσιστικά διαλείμματα που χρειαζόμαστε και είναι να τα πιεις στο ποτήρι με το νεόκοπο χάρτινο καλαμάκι. Αν με ρωτούσατε τι προτιμώ, θα σας έλεγα γρανίτα από λεμόνι. Στη δροσερή συντροφιά της σας αφήνω λοιπόν και φεύγω να συναντήσω τη «γεύση» των διακοπών ώς το τέλος του μήνα. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

● Για πιο ενδιαφέρουσα γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες λικέρ της αρεσκείας μας.


Γρανίτα λεμόνι

4 λεμόνια
1 πορτοκάλι
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

 

Πλένουμε καλά τα φρούτα. Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Ξύνουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε το ξύσμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα βράζουμε 7-8 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο. Στύβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε τον χυμό στο κρύο σιρόπι. Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σε μπλέντερ βάζουμε παγάκια ή τριμμένο πάγο και προσθέτουμε χυμό. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει αφράτη γρανίτα και σερβίρουμε.


Γρανίτα καρπούζι

Dreamstime.com
200 γραμμ. νερό
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο
χυμό 1 λεμονιού
ξύσμα 1 λεμονιού

 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη (αν το καρπούζι είναι πολύ γλυκό, μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη ζάχαρη) και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια, το βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με το σιρόπι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις βάζουμε στην κατάψυξη.

Οταν παγώσουν αδειάζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουν την υφή του χιονιού. Γεμίζουμε ποτήρια και σερβίρουμε με φετάκια καρπουζιού.


Γρανίτα ροδάκινο

Dreamstime.com
6 ροδάκινα
6 κουταλιές ζάχαρη άχνη
150 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού
χυμό 1/2 λεμονιού

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ροδάκινα. Τα κόβουμε σε κομματάκια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Χτυπάμε για 1 λεπτό. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Το βγάζουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμη, για να αφρατέψει η γρανίτα και να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι.

Την αφήνουμε να παγώσει 5-6 ώρες και είναι έτοιμη. Πριν σερβίρουμε τη γρανίτα, την ξύνουμε με χοντρό πιρούνι.


Γρανίτα πεπόνι

Dreamstime.com
1 κιλό πεπόνι, καθαρισμένο
6 κουταλιές μέλι
χυμό 1 λεμονιού

 

Κόβουμε το πεπόνι, αφαιρούμε τα σπόρια και με ένα κουτάλι βγάζουμε την ψίχα και την βάζουμε σε ένα πλατύ μπολ. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει για 2-3 ώρες.

Μεταφέρουμε το παγωμένο πεπόνι στο μπλέντερ, προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό και τα πολτοποιούμε. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Μετά από 2 ώρες το βγάζουμε και το ξύνουμε με χοντρό πιρούνι.

Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Ετσι η γρανίτα γίνεται αφράτη και σερβίρεται εύκολα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Καλοκαίρι και Παγωτό
Συνταγές για σπιτικό παγωτό σε πέντε αγαπημένες γεύσεις που θα μας συντροφεύουν για το φετινό καλοκαίρι.
Καλοκαίρι και Παγωτό
ΓΕΥΣΗ
Ο μεζές του ούζου
Το ούζο ως συνοδευτικό στα καλοκαιρινά μεσημέρια, αλλά και ως επιλογή για πολλές μαγειρικές συνταγές.
Ο μεζές του ούζου
ΓΕΥΣΗ
Σαλάτες της εποχής
Μακριά από το αγριεμένο πλήθος, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μια περιουσία, απολαμβάνουμε δροσερές αλλιώτικες σαλάτες, γιατί το ζητούν τα μεσημέρια και τα βράδια μας.
Σαλάτες της εποχής
ΓΕΥΣΗ
Αρωμα Βερίκοκο
Το βερίκοκο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά φρούτα του καλοκαιριού που μπορεί να συνδυαστεί σε πολλές και νόστιμες συνταγές για γλυκιές απολαύσεις.
Αρωμα Βερίκοκο
ΓΕΥΣΗ
Δροσερά και Γλυκά
Μερικά ελαφρά, ιδανικά για την εποχή και εύκολα στην παρασκευή τους γλυκά, που φέρνουν τη δροσιά της εξοχής κοντά μας.
Δροσερά και Γλυκά
ΓΕΥΣΗ
Το κόκκινο της Άνοιξης
Συνταγές για γλυκές απολαύσεις χρησιμοποιώντας τις γευστικές και δροσερές φράουλες που προσφέρουν μία μοναδική γεύση.
Το κόκκινο της Άνοιξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας