• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.6°C / 16.3°C
    1 BF
    55%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.6°C / 13.6°C
    2 BF
    52%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 11.0°C / 13.8°C
    1 BF
    56%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    3°C 2.9°C / 2.9°C
    1 BF
    93%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 8.9°C
    2 BF
    71%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 8.0°C / 11.6°C
    1 BF
    54%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 4.4°C
    0 BF
    60%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.2°C / 12.2°C
    1 BF
    51%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.4°C / 16.0°C
    4 BF
    63%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 11.8°C
    2 BF
    76%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.8°C
    3 BF
    51%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.3°C / 12.3°C
    3 BF
    56%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    3 BF
    55%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    8°C 7.9°C / 9.5°C
    0 BF
    71%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.5°C / 14.4°C
    1 BF
    42%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.1°C
    3 BF
    56%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 15.4°C
    2 BF
    54%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 9.3°C / 11.6°C
    2 BF
    60%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.7°C / 10.3°C
    1 BF
    64%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 6.5°C / 6.5°C
    1 BF
    54%

Ντομάτες γεμιστές με κιμά

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ραντεβού της ντομάτας

  • A-
  • A+

Δίνει ραντεβού στο τραπέζι μας καθημερινά αυτόν τον καιρό και εμφανίζεται πότε με τραγανά αγγουράκια, πότε με ένα κρεμμύδι και λίγες ελιές. Ολα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, βουτάνε στο λάδι και τα κάνουνε σαλάτα. Με τα αυγά διατηρεί... θερμή σχέση και μαζί τους σκαρώνει ένα νόστιμο απλό πιάτο της εποχής. Κι όταν η ζέστη χτυπάει κόκκινο, μια δική της κρύα σούπα είναι ό,τι πρέπει.

● Οταν αγοράζουμε ντομάτες, εκτός από το άρωμα και τη σφριγηλότητα, προσέχουμε και το κοτσάνι τους, που πρέπει να έχει έντονο πράσινο χρώμα. Τις διαλέγουμε λίγο άγουρες, καταναλώνουμε όσες ωριμάζουν πρώτες και δεν τις βάζουμε στο ψυγείο.


Ντομάτες γεμιστές με κιμά

12 ντομάτες
750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 μάτσο μαϊντανό
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
ζάχαρη
150 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο

 

Πλένουμε τις ντομάτες, τις αδειάζουμε προσεκτικά να μη σπάσουν και τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Τις τοποθετούμε σε ταψί. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Πολτοποιούμε στο μούλτι το εσωτερικό από τις ντομάτες και ρίχνουμε το μισό μείγμα στον κιμά. Ξεπλένουμε το ρύζι, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε μαζί με τον μαϊντανό που έχουμε ψιλοκόψει, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το τυρί (κρατάμε λίγο για το τέλος). Ρίχνουμε και το μισό λάδι και ζυμώνουμε. Γεμίζουμε τις ντομάτες, (όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει η γέμιση με το ρύζι). Σκεπάζουμε τις ντομάτες με τα καπάκια τους. Ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο ταψί. Μπορούμε στα κενά ανάμεσα στις ντομάτες να βάλουμε κομμάτια πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου μιάμιση ώρα. Λίγο πριν τα βγάλουμε πασπαλίζουμε τις ντομάτες με το ρεγκάτο. Τρώγονται καλύτερα χλιαρές ή κρύες.


Ντοματόσουπα κρύα

Dreamstime.com
500 γραμμ. ώριμες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 κουταλιά πελτέ
500 γραμμ. χυμό ντομάτας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσινη πιπεριά
1 μικρό αγγούρι
χυμός ενός λεμονιού
4-5 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι

 

Χαράζουμε σταυρωτά με μαχαίρι τις ντομάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 20 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον βασιλικό, τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας και τα πολτοποιούμε. Τις περνάμε από σουρωτήρι, πιέζοντας να πάρουμε όσο περισσότερα συστατικά μπορούμε. Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο δοχείο και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το αγγούρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε.


Καγιανάς με τυρί

Dreamstime.com
1 κιλό ώριμες ντομάτες
6 αυγά
1 κρεμμύδι
1/4 φλιτζανιού λάδι
λάδι
200 γραμμ. φέτα
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
φύλλα βασιλικού
 

Χαράζουμε σταυρωτά με μαχαίρι τις ντομάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 20 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν. Σε άλλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Ανακατεύουμε 3-4 λεπτά να γυαλίσει και κλείνουμε το μάτι. Μόλις στεγνώσουν οι ντομάτες, τους ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και 1/2 κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι και περιχύνουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, διαλύοντας το μείγμα. Θρυμματίζουμε τη φέτα και ρίχνουμε τη μισή. Ανακατεύουμε προσέχοντας να μην παραψήσουμε τα αυγά και στεγνώσει το φαγητό. Το αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα, φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΕΥΣΗ
Αιώνιες Πατάτες
Συνταγές με πατάτες που συντροφεύουν το καθημερινό μας πιάτο και δίνουν νέες γευστικές απολαύσεις.
Αιώνιες Πατάτες
ΓΕΥΣΗ
Η γεύση της ελιάς
Με βαθιές ρίζες στη γη και στο φως της Μεσογείου, η ελιά κουβαλάει την προσμονή και τον μόχθο της συγκομιδής της κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Η γεύση της ελιάς
ΓΕΥΣΗ
Εξαίσιοι Αμανίτες
Αγαπημένες συνταγές για νόστιμα πιάτα με μανιτάρια σε διάφορους συνδυασμούς.
Εξαίσιοι Αμανίτες
ΓΕΥΣΗ
Η κουζίνα της μαμάς
Αγαπημένες συνταγές με κιμά που μας φέρνουν αναμνήσεις από την κουζίνα των σπιτιών μας ταξιδεύοντας στον χρόνο.
Η κουζίνα της μαμάς
ΓΕΥΣΗ
Μάτια σαν τα κάστανα
Τα κάστανα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες είναι εδώ για να προσφέρουν μοναδικές αλμυρές και γλυκιές συνταγές.
Μάτια σαν τα κάστανα
ΓΕΥΣΗ
Καρύδια και Μέλι
Τα καρύδια ταιριάζουν με αλμυρά και γλυκά και η φήμη τους απογειώνεται όταν «κολλάνε» στο μέλι όπως φαίνεται και από τις προτεινόμενες συνταγές μας.
Καρύδια και Μέλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας