• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    31°C 27.8°C / 33.5°C
    3 BF
    46%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 26.3°C / 32.1°C
    3 BF
    45%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 29.8°C / 30.0°C
    2 BF
    47%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    2 BF
    47%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 29.9°C / 29.9°C
    3 BF
    48%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    29°C 25.7°C / 31.0°C
    1 BF
    40%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 25.4°C / 25.4°C
    1 BF
    34%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 29.6°C / 29.6°C
    3 BF
    35%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 27.7°C / 30.2°C
    2 BF
    48%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 29.9°C / 30.1°C
    1 BF
    51%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    28°C 28.4°C / 28.8°C
    3 BF
    61%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 27.9°C / 29.7°C
    3 BF
    54%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    2 BF
    54%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 29.0°C
    0 BF
    47%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 28.4°C / 29.5°C
    2 BF
    44%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.8°C / 28.8°C
    5 BF
    63%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    33°C 29.8°C / 33.2°C
    2 BF
    30%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 29.9°C / 30.3°C
    3 BF
    56%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    26°C 26.4°C / 29.7°C
    3 BF
    67%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.7°C / 25.7°C
    0 BF
    52%

Μαρμελάδα

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρωμα Βερίκοκο

  • A-
  • A+

Χρώμα που κλέβει λίγη από τη θέρμη του ήλιου και υφή βελούδινη -κάτι για μάγουλο βερίκοκο λέει το παλιό τραγουδάκι- είναι τα διαπιστευτήριά του. Αυτά που σε αιχμαλωτίζουν όμως, όταν αποφασίζει να... ανοιχτεί, είναι το άρωμα και η χυμώδης ύπαρξή του. Ακόμα και αγνώριστο, με τη μορφή μαρμελάδας ή αποξηραμένου φρούτου, παραμένει πρεσβευτής του καλοκαιριού μέσα στον χειμώνα.

● Προσθέτουμε κομματάκια βερίκοκο στο γιαούρτι, μαζί με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, ρίχνουμε λίγο μέλι από πάνω και απολαμβάνουμε. Νόστιμο και... χωρίς τύψεις.


Μαρμελάδα

1.200 γραμμ. βερίκοκα,
χωρίς τα κουκούτσια
1/2 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι, τον χυμό + το ξύσμα
800 γραμμ. ζάχαρη
1 βανίλια

 

Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, χαμηλώνουμε κι άλλο την ένταση και τα σιγοβράζουμε 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σιγοβράζουμε περίπου 1 ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να διαλυθούν τα βερίκοκα, προσέχοντας να μην κολλήσει η μαρμελάδα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα, στο ψυγείο.


Κέικ

Dreamstime.com
50 γραμμ. βούτυρο
6 κουταλιές καστανή ζάχαρη
6-8 βερίκοκα
15 αμύγδαλα
1 χαρτί ψησίματος
● Για το παντεσπάνι:
180 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
220 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1/3 κουταλάκι αλάτι

 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 26 εκατ. Το ντύνουμε εσωτερικά με το χαρτί ψησίματος καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο ταψί. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια. Βάζουμε ένα αμύγδαλο στη θέση που ήταν το κουκούτσι και τα τουμπάρουμε πάνω στο ταψί. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη 5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και με κουτάλα ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα βερίκοκα. Χτυπάμε ελαφρά το ταψί δυο-τρεις φορές πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη μεσαία θέση, περίπου 40 λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε το χαρτί.


Τσιζκέικ

Dreamstime.com
4 κρόκοι αυγών
180 γραμμ. ζάχαρη
330 γραμμ. κρέμα γάλακτος
450 γραμμ. τυρί κρέμα
20 γραμμ. σκόνη ζελατίνης
250 γραμμ. μπισκότα, τύπου digestive
80 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο
● Για τη σάλτσα:
400 γραμμ. βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια
150 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. νερό
1 βανίλια

 

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, προσθέτουμε το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8-10 μπολ. Κόβουμε τα βερίκοκα σε φέτες και τα μισά τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Τα βράζουμε 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους σε μεταλλικό μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Οταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά και αφρατέψει σταματάμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπρίκι βάζουμε 8 κουταλιές κρύο νερό, ρίχνουμε τη ζελατίνη και τη διαλύουμε. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε σφιχτή σαντιγί. Χτυπάμε ξεχωριστά στο μίξερ το τυρί να αφρατέψει, προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σαντιγί και τη ζελατίνη, που την έχουμε ζεστάνει ελαφρά, ανακατεύοντας για να υγροποιηθεί. Γεμίζουμε τα μπολ μέχρι τη μέση με την κρέμα, βάζουμε μία κουταλιά βερίκοκα, ξανά κρέμα και τελειώνουμε με βερίκοκα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν, τουλάχιστον 12 ώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΕΥΣΗ
Το κόκκινο της Άνοιξης
Συνταγές για γλυκές απολαύσεις χρησιμοποιώντας τις γευστικές και δροσερές φράουλες που προσφέρουν μία μοναδική γεύση.
Το κόκκινο της Άνοιξης
ΓΕΥΣΗ
Ζαχαρούχος πειρασμός
Συνταγές με ζαχαρούχο γάλα για μπισκότα, μους, κρέμες και τάρτες δίνοντάς τους μία ιδιαίτερη γεύση.
Ζαχαρούχος πειρασμός
ΓΕΥΣΗ
Γρανίτα από λεμόνι
Δροσερές συνταγές για γρανίτες σε διάφορες γεύσεις για το ζεστό καλοκαίρι που διανύουμε.
Γρανίτα από λεμόνι
ΓΕΥΣΗ
Ο μεζές του ούζου
Το ούζο ως συνοδευτικό στα καλοκαιρινά μεσημέρια, αλλά και ως επιλογή για πολλές μαγειρικές συνταγές.
Ο μεζές του ούζου
ΓΕΥΣΗ
Ολα για το τηγάνι
Τέσσερις απολαυστικές συνταγές για κεφτέδες χωρίς κρέας, αλλά με πολλή γεύση για καλοκαιρινές επιλογές.
Ολα για το τηγάνι
ΓΕΥΣΗ
Σαλάτες της εποχής
Μακριά από το αγριεμένο πλήθος, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μια περιουσία, απολαμβάνουμε δροσερές αλλιώτικες σαλάτες, γιατί το ζητούν τα μεσημέρια και τα βράδια μας.
Σαλάτες της εποχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας