• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    32°C 29.5°C / 34.1°C
    3 BF
    43%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 27.3°C / 31.6°C
    3 BF
    45%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    30°C 29.4°C / 32.7°C
    3 BF
    48%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 21.9°C
    4 BF
    64%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 29.1°C / 29.9°C
    4 BF
    51%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 22.0°C / 29.5°C
    1 BF
    38%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 18.4°C / 25.9°C
    3 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 30.2°C / 30.2°C
    3 BF
    45%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 28.2°C / 31.4°C
    4 BF
    61%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 28.5°C
    1 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    31°C 28.3°C / 33.8°C
    2 BF
    45%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    28°C 26.8°C / 27.7°C
    3 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.9°C / 28.9°C
    4 BF
    61%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    32°C 29.5°C / 31.9°C
    0 BF
    31%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    33°C 28.9°C / 33.8°C
    3 BF
    27%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.8°C / 28.8°C
    5 BF
    61%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    32°C 30.1°C / 34.3°C
    3 BF
    31%
  • Καβάλα
    Θύελλα
    27°C 25.3°C / 26.6°C
    3 BF
    60%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.7°C / 28.4°C
    2 BF
    38%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.6°C / 24.6°C
    2 BF
    46%

Μαγειρίτσα

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ευωχία του Πάσχα

  • A-
  • A+

Αφού ακολουθήσαμε αυστηρά (λέμε τώρα...) τη νηστεία της Σαρακοστής, έφτασε η ώρα να χαρούμε την ευωχία της Λαμπρής μέσα σ’ ένα λιγωτικό σύννεφο τσίκνας απ’ άκρη σ’ άκρη.

Εδώ δεν χωράνε πειράματα και νεωτερισμοί, αφού τα παραδοσιακά εδέσματα κυριαρχούν ανέκαθεν στο τραπέζι του Πάσχα. Για να μη χάσουμε όμως τον... ρυθμό και την όρεξή μας, ας κάνουμε μια μικρή γευστική βόλτα.

● Οπως κι αν μαγειρέψουμε το αρνί στον φούρνο, όταν το βγάλουμε το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σκεπασμένο με λαδόκολλα για 20 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Ετσι όταν το κόψουμε, θα είναι πολύ ζουμερό.


Το ψωμί της Λαμπρής

Dreamstime.com
500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά γλυκάνισο
50 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1 κουταλιά μέλι
200-300 γραμμ. νερό χλιαρό
● Για την επάλειψη:
2 κουταλιές γάλα + 1 κρόκο αυγού
1 ασπράδι αυγού
σουσάμι

 

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε το αυγό, το βούτυρο και το μέλι. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, τα ανοίγουμε σε κορδόνια, τα πλέκουμε κοτσίδα και τα ενώνουμε σε κουλούρα. Την βάζουμε σε ταψί ντυμένο με λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά. Αλείφουμε τις μισές πλεξούδες με ασπράδι και τις υπόλοιπες με το γάλα που έχουμε διαλύσει τον κρόκο αυγού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.


Μαγειρίτσα

1 συκωταριά αρνίσια
1/2 κιλό εντεράκια
2-3 μαρούλια
1/4 φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμός 1 λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
● Για την κρέμα λεμονιού:
3 κρόκοι αυγών
χυμός 2 λεμονιών
1 κουταλιά κορν φλάουρ

 

Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια. Χοντροκόβουμε τα μαρούλια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ζεματάμε συκωταριά και εντεράκια για 10 λεπτά και μετά τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε ζεστό νερό να τα σκεπάζει. Βράζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μαρούλια, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε περίπου 30-35 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και βράζουμε 5 λεπτά ακόμη. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό και ρίχνουμε την κρέμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και σε 2 λεπτά την αποσύρουμε από τη φωτιά.


Συκωταριά λαδορίγανη

Dreamstime.com
1 συκωταριά, περίπου 750 γραμμ.
1/3 φλιτζανιού λάδι
χυμός 2 λεμονιών
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τη συκωταριά. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και τη βράζουμε 10 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Την κόβουμε σε μπουκιές. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και την προσθέτουμε. Ανακατεύουμε να ροδίσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με καπάκι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι της. Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και τηγανίζουμε ακόμη για 2-3 λεπτά. Οταν ροδίσει, σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και μόλις μελώσει η σάλτσα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι για 5 λεπτά και τη σερβίρουμε.


Σεφταλιές

Dreamstime.com
500 γραμμ. αρνίσιο κιμά
500 γραμμ. χοιρινό κιμά
1 κρεμμύδι
3 κουταλιές λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
4-5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ρίγανη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
● Για το τύλιγμα:
3 μπόλιες αρνίσιες
χυμός 2 λεμονιών

 

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο λιωμένο και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Ξεπλένουμε τις μπόλιες με πολύ νερό και τις βάζουμε σε μικρό ταψί. Τις περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα μπιφτέκια. Κόβουμε τις μπόλιες σε μακρόστενα κομμάτια και τυλίγουμε σε ρολό ένα ένα τα μπιφτέκια. Φροντίζουμε να τυλίγουμε κάθε κομμάτι μόνο μία φορά, για να ψηθεί και εσωτερικά. Τοποθετούμε τις σεφταλιές σε ταψί, με την ένωση προς τα κάτω, και τις ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 20 λεπτά.


Αρνί στη λαδόκολλα

Dreamstime.com
1 αρνίσιο μπούτι, έως 2 κιλά
50 γραμμ. αγελαδινό βούτυρο
1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
3-4 κλαδάκια δενδρολίβανο
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο
3 λαδόκολλες, αλουμινόχαρτο και σπάγκο

 

Λιώνουμε το βούτυρο. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Παίρνουμε 3 λαδόκολλες και τις απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο της κουζίνας και ακουμπάμε επάνω τους το κρέας. Το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε το δενδρολίβανο και βάζουμε επάνω στο κρέας το σκόρδο. Κλείνουμε σταυρωτά τις λαδόκολλες σε πακέτο.

Το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, το δένουμε με σπάγκο και το τοποθετούμε σε ταψί, προσέχοντας η πλευρά που κλείσαμε τις λαδόκολλες να είναι προς τα πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου για 2 1/2 - 3 ώρες.


Εις υγείαν

Blanc de Gris
Κτήμα Τσέλεπου

Με πληθωρικά αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λεμονανθών αυτό το λευκό ξηρό κρασί παράγεται από 100% Μοσχοφίλερο, γηγενής ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται στη Μαντίνεια, και από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι που ο οινοποιός το ονομάζει «Περπατιάρα».

Το Blanc de Gris φέρει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Αρκαδία, παλαιώνει από 3 έως 5 χρόνια και συνδυάζεται όμορφα με λευκά κρέατα αλλά και ψάρια που συνοδεύονται με πικάντικες σάλτσες και σάλτσες που έχουν βάση τους το λεμόνι.


https://tselepos.gr

Avaton
Κτήμα Γεροβασιλείου

Το Avaton (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Επανομή) παράγεται από τη σμίξη τριών γηγενών ποικιλιών, Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο, και παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Εχει βαθύ πορφυρό χρώμα και τα αρώματά του είναι ένας συνδυασμός μπουκέτου μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο.

Εχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και συνδυάζεται γευστικά με κόκκινα κρέατα κατσαρόλας με πικάντικες σάλτσες, αλλά και κυνήγι.

www.gerovassiliou.gr

Β.Π.


Οινοποιείο Τρουπή
Route Gris

Από τη Μαντινεία και αυτό το λευκό ξηρό κρασί φτιάχνεται από τη γηγενή ποικιλία Μοσχοφίλερο (100%) και όπως το περιγράφει ο οινοποιός «το “γκρι” χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες προϊδεάζει για τον αρωματικό πλούτο που αποτελείται από αρώματα φλούδας πορτοκαλιού και ροδοπέταλων τα οποία ακολουθούνται από ελαφρώς όξινη αλλά γεμάτη γεύση και επίγευση λιβανιού, μοσχοκάρυδου και φρυγανισμένου ψωμιού».

Μάλιστα τονίζει ότι αν οι συνθήκες αποθήκευσης των φιαλών είναι καλές, το κρασί μπορεί να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του για τουλάχιστον 3 χρόνια. Συνοδεύει αρμονικά κρέατα με σάλτσες που έχουν βάση το λεμόνι, ψητά λιπαρά ψάρια και πίτες σπιτικές.

www.troupiswinery.gr

Β.Π.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΕΥΣΗ
Το ψάρι του βοριά
Πέντε συνταγές με μπακαλιάρο που έχει την τιμητική του την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Το ψάρι του βοριά
ΓΕΥΣΗ
Ο μεζές του ούζου
Το ούζο ως συνοδευτικό στα καλοκαιρινά μεσημέρια, αλλά και ως επιλογή για πολλές μαγειρικές συνταγές.
Ο μεζές του ούζου
ΓΕΥΣΗ
Λαχανικά τουρλού
Λαχανικά σε διάφορους συνδυασμούς, τουρλού τουρλού όπως λένε, στρώνουν αυτή τη φορά το τραπέζι μας με συνταγές που μας συντροφεύουν το καλοκαίρι.
Λαχανικά τουρλού
ΓΕΥΣΗ
Πρώτη θέση στο τραπέζι
Διαφορετικές, αλλά εξίσου νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο που καλύπτουν όλες τις γευστικές επιθυμίες.
Πρώτη θέση στο τραπέζι
ΓΕΥΣΗ
Το νόστιμα κολοκυθάκια
Συνταγές που αναδεικνύουν τα κολοκυθάκια για τη νοστιμάδα τους, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.
Το νόστιμα κολοκυθάκια
ΓΕΥΣΗ
Με φρέσκα αμπελόφυλλα
Συνταγές με τα δροσερά και νόστιμα αμπελόφυλλα για νοστιμιά και υπέροχη γεύση.
Με φρέσκα αμπελόφυλλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας