• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    33°C 31.0°C / 34.7°C
    2 BF
    38%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    32°C 28.3°C / 33.5°C
    3 BF
    44%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    32°C 30.0°C / 33.7°C
    2 BF
    49%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    32°C 31.6°C / 31.9°C
    2 BF
    23%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    30°C 29.9°C / 30.7°C
    2 BF
    48%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    33°C 27.9°C / 34.0°C
    1 BF
    48%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 29.0°C / 30.4°C
    1 BF
    29%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    31°C 31.3°C / 31.3°C
    0 BF
    39%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    30°C 29.8°C / 31.4°C
    2 BF
    51%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    31°C 28.5°C / 30.9°C
    3 BF
    48%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    30°C 30.4°C / 30.8°C
    3 BF
    42%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    29°C 28.7°C / 29.0°C
    1 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    32°C 31.9°C / 31.9°C
    2 BF
    43%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    32°C 30.7°C / 31.9°C
    3 BF
    33%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    33°C 30.5°C / 33.8°C
    2 BF
    32%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    33°C 32.8°C / 32.8°C
    4 BF
    38%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    33°C 31.2°C / 33.8°C
    0 BF
    27%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    32°C 29.3°C / 31.6°C
    0 BF
    49%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    29°C 28.4°C / 33.3°C
    3 BF
    72%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 26.6°C / 26.6°C
    1 BF
    38%

Ρολά με σφολιάτα

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπανάκιον Λαχανώδες

  • A-
  • A+

Μπορεί να αγνοεί το επίσημο «κυριλέ» όνομά του, γνωρίζει όμως πολύ καλά τη θρεπτική και σιδηρούχο αξία του. Ετσι καταναλώνει καθημερινά ποσότητες από το... σπάνιο ζαρζαβατικό, κάνει μπράτσα σίδερο, αντιμετωπίζει τους κακούς και προστατεύει μια ζωή την αγαπημένη του –«help Popeye, help»– Ολιβ. Οσο για μας, δεν χρειάζεται να μπούμε σε περιπέτειες για να δοκιμάσουμε το αγαπημένο μας σπανάκι.

Σαλάτα:

Φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο, μικρές γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες, σκόρδο λιωμένο, άνηθο, λαδολέμονο, αλάτι και πιπέρι. Τη συνοδεύουμε με λευκό κρασί


Σουφλέ

Dreamstime.com
800 γραμμ. σπανάκι
2 πράσα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
● Για την μπεσαμέλ:
75 γραμμ. βούτυρο
75 γραμμ. αλεύρι
650 γραμμ. γάλα
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
200 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι

 

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά να μαραθούν. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ βάζοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού μισοκρυώσει ρίχνουμε τα τυριά, τα αυγά και το σπανάκι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Πουγκιά στον φούρνο

Dreamstime.com
● Για 16 πουγκιά:
8 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζάνι λάδι
● Για τη γέμιση:
500 γραμμ. σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
150 γραμμ. φέτα, τριμμένη
100 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γραμμ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια
2 αυγά
1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι

 

Κόβουμε τα φύλλα κρούστα στα τέσσερα. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το σπανάκι ψιλοκομμένο, το αλατίζουμε και το τρίβουμε να μαραθεί. Το στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε. Βάζουμε στον πάγκο ένα κομμάτι φύλλο, το λαδώνουμε και ακουμπάμε από πάνω ένα δεύτερο. Βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε σε πουγκί και το δένουμε με σπάγκο κουζίνας. Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα την αλείφουμε με λάδι και ακουμπάμε τα πουγκιά. Με πινέλο τα λαδώνουμε ελαφρά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.


Σπανακόρυζο

Dreamstime.com
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
250 γραμμ. ρύζι γλασέ
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κύβους λαχανικών
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 φλιτζάνι λάδι
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

 

Βάζουμε το σπανάκι σε μπολ και το πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά αλάτι. Το ανακατεύουμε και πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας να φύγει όλη η υγρασία του. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 κουταλιές λάδι να ζεσταθεί. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε. Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Διαλύουμε τους κύβους σε ένα λίτρο καυτό νερό. Τον ρίχνουμε σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια, σε μέτρια φωτιά. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον υπόλοιπο άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Ρολά με σφολιάτα

1 φύλλο σφολιάτας
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σπανάκι
1/2 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ρεγκάτο, τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκό κόκκινο πιπέρι
8-10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
λίγο λάδι + λίγο αλεύρι
2 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

 

Σε μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι, τα τυριά, 1 κουταλιά λάδι, τον βασιλικό, το πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο. Αλευρώνουμε ελαφρά μία επιφάνεια και απλώνουμε τη σφολιάτα. Την αλείφουμε με λίγο λάδι και απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε από τη μεγάλη πλευρά το φύλλο σε σφιχτό ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δίσκους πάχους 1,5 εκατοστά. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τους δίσκους. Αλείφουμε με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.


Φρικασέ με μανιτάρια

Dreamstime.com
800 γραμμ. σπανάκι
400 γραμμ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κύβο λαχανικών
2 αυγά
χυμός 1 λεμονιού
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

 

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό διαλύουμε τον κύβο και τον ρίχνουμε. Αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε το σπανάκι. Βράζουμε για 7-8 λεπτά. Συγχρόνως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε βαθύ μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους και το κορν φλάουρ διαλυμένο στον χυμό λεμονιού. Χτυπώντας προσθέτουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί του φαγητού. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.


Εις υγείαν

Εκατό
Troupis Winery

Μοσχοφίλερο 100% από τη Μαντινεία ο οίνος ΕΚΑΤΟ του οινοποιείου Troupis Winery. Βαπτίστηκε έτσι «από τις εκατό ημέρες που αφήνουμε τα στέμφυλα να έρθουν σε επαφή με το μούστο για να παράγουν το πρώτο στο είδους του “κόκκινο” κρασί της γκρι ποικιλίας Μοσχοφίλερο», εξηγούν οι δημιουργοί του.

Αυτός ο ροζέ ξηρός οίνος (ΠΓΕ Αρκαδία) είναι έντονα αρωματικός, με ροδοπέταλα και τζίντζερ να αναδύονται ακολουθούμενα από γεύση μαρμελάδας κυδώνι.

Μπορεί να συνοδεύσει μια μεγάλη γκάμα φαγητών: ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, καλαμάρια σχάρας ή ακόμη και ψητό μοσχάρι.

▶ www.troupiswinery.gr

 

Μαλαγουζιά 2021
Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα

Aπό τους αμπελώνες αυτής της εξαιρετικής γυναίκας της Ρωξάνης Μάτσα (DOMAINE ROXANE MATSA) που βρίσκονται στην αττική γη. Η ποικιλία Μαλαγουζιά που κατάγεται από τη Ναυπακτία φυτεύτηκε στον αμπελώνα Μάτσα στα πλαίσια της αναμπέλωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ήταν μία από τις ποικιλίες που εγκλιματίστηκε άριστα στο ήδη υπάρχον οικοσύστημα. Η Μαλαγουζιά Μάτσα ανήκει στην κατηγορία οίνου, Παλληνιώτικος ΠΓΕ και είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.

Εχει λευκοκίτρινο χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Αρώματα λουλουδιών και φρούτων όπως πεπόνι, ροδάκινο, πορτοκάλι, ανανάς και γκρέιπφρουτ κυριαρχούν.

Ταιριάζει με θαλασσινά και ψάρια, πίτες (χορτόπιτες), πιάτα πουλερικών αλλά και με αρνάκι, με κίτρινα τυριά, με ζυμαρικά που συνοδεύονται από κρεμώδεις σάλτσες αλλά και με όλα τα φαγητά που κάνουν την ελληνική κουζίνα ξεχωριστή: με λαδερά φαγητά, όσπρια ή σαλάτες χορταρικών.

www.facebook.com/groups/domainematsa/

Β.Π.


Βιδιανό - Ασύρτικο 2019

Δύο νέα παιδιά ένωσαν τις γνώσεις τους, έσμιξαν δύο γηγενείς ποικιλίες αμπέλου δύο νησιών, βιδιανό από την Κρήτη και ασύρτικο από τη Σαντορίνη και δημιούργησαν το «Ρίζες 2». Η οινολόγος Ηλιάνα Μαλίχιν, μαζί με τον αμπελουργό Σπύρο Χρυσό ένωσαν πρώτη φορά σε ένα μπουκάλι δύο ποικιλίες, από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες εκατό και πλέον χρόνων. Το Βιδιανό έρχεται από τον Φουρφουρά, ένα χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη, το Ασύρτικο από τον Λούρο της Σαντορίνης.

Εχει χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα από φλούδες γλυκών εσπεριδοειδών όπως κίτρο, λεμόνι και πορτοκάλι που σμίγουν με κερήθρα, φρέσκο κυδώνι και αποξηραμένα λευκά λουλούδια.

Συνδυάζεται με θαλασσινά στα κάρβουνα, ψάρια, πιάτα κοτόπουλου με λευκές σάλτσες ή πλούσια τυριά.

▶ www.facebook.com/rizes2wine/

Β.Π.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΕΥΣΗ
Λαχανικά τουρλού
Λαχανικά σε διάφορους συνδυασμούς, τουρλού τουρλού όπως λένε, στρώνουν αυτή τη φορά το τραπέζι μας με συνταγές που μας συντροφεύουν το καλοκαίρι.
Λαχανικά τουρλού
ΓΕΥΣΗ
Πρώτη θέση στο τραπέζι
Διαφορετικές, αλλά εξίσου νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο που καλύπτουν όλες τις γευστικές επιθυμίες.
Πρώτη θέση στο τραπέζι
ΓΕΥΣΗ
Με φρέσκα αμπελόφυλλα
Συνταγές με τα δροσερά και νόστιμα αμπελόφυλλα για νοστιμιά και υπέροχη γεύση.
Με φρέσκα αμπελόφυλλα
ΓΕΥΣΗ
Νηστεία και Ευεξία
Συνταγές για ένα πλούσιο και νόστιμο τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα.
Νηστεία και Ευεξία
ΓΕΥΣΗ
Παντός καιρού γευστικό
Συνταγές για νόστιμα πιάτα με βάση το χοιρινό κρέας και τρεις επιλογές από ελληνικά κρασιά.
Παντός καιρού γευστικό
ΓΕΥΣΗ
Ο μεζές του ούζου
Το ούζο ως συνοδευτικό στα καλοκαιρινά μεσημέρια, αλλά και ως επιλογή για πολλές μαγειρικές συνταγές.
Ο μεζές του ούζου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας