• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 21.1°C
    1 BF
    55%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 15.0°C / 17.8°C
    2 BF
    81%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    15°C 12.2°C / 17.2°C
    1 BF
    88%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 8.0°C / 9.4°C
    1 BF
    93%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.0°C / 13.0°C
    1 BF
    94%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 16.7°C / 16.7°C
    1 BF
    69%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.0°C / 12.0°C
    2 BF
    66%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.0°C / 17.2°C
    2 BF
    88%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 21.0°C / 21.0°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    1 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.0°C / 21.7°C
    2 BF
    60%
  • Σκόπελος
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    0 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.6°C / 17.6°C
    2 BF
    64%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 15.0°C / 17.2°C
    0 BF
    88%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.3°C / 20.0°C
    1 BF
    68%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 20.0°C / 21.0°C
    4 BF
    78%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.3°C
    1 BF
    59%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 15.6°C / 17.2°C
    1 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 16.7°C / 16.7°C
    1 BF
    93%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 12.0°C / 12.0°C
    2 BF
    66%
Πλάθοντας κουλουράκια

Τα μικρά θαύματα της ζύμης

Πλάθοντας κουλουράκια

  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τα δυο μας τα χεράκια... Μπισκότα και βουτήματα κι όλα αυτά τα μικρά θαύματα της ζύμης, που βγαίνουν από τον φούρνο και μας χαρίζουν τις γεύσεις της μνήμης και τη μνήμη των γεύσεων. Ενα αφράτο μπισκότο σε σχήμα αχιβάδας βουτάει στο τσάι και διαπλέοντας τις αναμνήσεις, σαν τη σχεδία του ναυαγού, μας πάει πίσω στην παιδική ηλικία, τη μοναδική μας πατρίδα. Μπορεί κάποια στιγμή, έστω για μια στιγμή, να γίνει αυτό; Ετσι λένε όσοι αναζήτησαν τον χαμένο χρόνο...

 

Μπισκότα με σιμιγδάλι

υλικά

  • 100 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραμμ. βούτυρο
  • 180 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο κομματάκια. Τρίβουμε τα υλικά να ανακατευτούν. Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε αφράτο μείγμα. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο 10 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Με κουταλάκι παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε μπισκότα στρογγυλά πλακέ. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και σε 5 λεπτά τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

[slideshow]

 

Μπισκότα βουτύρου

υλικά

  • 200 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
  • 170 γραμμ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 240 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμ. αμύγδαλα, καβουρντισμένα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν
  • φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε για λίγο. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και με σπάτουλα διπλώνουμε απαλά το μείγμα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Με κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα και φτιάχνουμε στρογγυλά, πλακέ μπισκότα. Τα τυλίγουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 12-15 λεπτά. Τα βγάζουμε και σε 5 λεπτά τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αν θέλουμε σοκολατένια μπισκότα, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 1/2 φλιτζάνι κακάο και 100 γραμμ. σταγόνες κουβερτούρας, αφαιρώντας τα αμύγδαλα.

 

Μαντλέν

υλικά

  • 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και λίγο για τα φορμάκια
  • 240 γραμμ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • το ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • λίγη βανίλια σκόνη
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

εκτέλεση

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το μείγμα των αυγών με το αλεύρι και το ξύσμα του λεμονιού. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ειδικές φόρμες για μαντλέν και τις γεμίζουμε λίγο πάνω απ’ τη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για 13-15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε τις μαντλέν ενώ είναι ακόμη καυτές και τις πασπαλίζουμε με άχνη.

 

Κουλούρια (σιμίτια)

υλικά

  • 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γραμμ. χλιαρό νερό
  • 30 γραμμ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 8 γραμμ. νωπή μαγιά
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ζύμη ομοιόμορφη και ελαστική. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μισή ώρα να «ξεκουραστεί». Φτιάχνουμε κορδόνια ζύμης, τα βουτάμε σε νερό, τα τυλίγουμε σε σουσάμι και σχηματίζουμε κουλούρια. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, 20-25 λεπτά.

ΓΕΥΣΕΙΣ
Στην αγκαλιά του Αιγαίου
Μετρήσαμε τις δυνάμεις μας (χρόνο και χρήμα) και η απόφαση πάρθηκε γρήγορα: Χιλιαδού Εύβοιας! Σε μιάμιση ώρα απόσταση από την Αθήνα, μας περίμενε ένας πανέμορφος τόπος, μέσα στην αγκαλιά του Αιγαίου.
Στην αγκαλιά του Αιγαίου
ΓΕΥΣΕΙΣ
Ολα στη γάστρα
Μια λαχανόπιτα σ’ ένα χωριό της Ηπείρου -πού αλλού;- ήταν η πιο ωραία πίτα που έχω γευτεί εδώ και χρόνια. Το φυσικό περιβάλλον και τα χορταράκια του βουνού, ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής αλλά και το σιγανό...
Ολα στη γάστρα
ΓΕΥΣΕΙΣ
Κανέλα και γαρίφαλο
Χιλιάδες χρόνια πριν ήταν πολύτιμη σαν το χρυσάφι, δώρο ταιριαστό για βασιλιάδες και θεούς μονάχα. Σήμερα η κανέλα, όπως ονόμασαν οι φίλοι μας οι Ιταλοί το αρχαίο κινάμωμον, έχει «κατέβει» στον λαό και...
Κανέλα και γαρίφαλο
ΓΕΥΣΕΙΣ
Ζεστή κρέμα με κανέλα
Μικρή τρελαινόμουν για την κρέμα της μαμάς. Μου άρεσε όπως έβγαινε ζεστή, σχεδόν καυτή, με μπόλικη κανέλα. Η γεύση αυτή, όπως τόσες άλλες, έχει πια χαθεί. Πού πήγαν αλήθεια τόσα πράγματα, φωνές, τραγούδια,...
Ζεστή κρέμα με κανέλα
ΓΕΥΣΕΙΣ
Μανιτάρια... «ορφανά»
Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος κατά την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι δηλώνουμε: κρέας θα ξαναφάμε τις... Απόκριες. Εντάξει μην ορκιζόμαστε κιόλας. Πόσα πράγματα «δεν» και καταλήγουμε «να» κάνουμε....
Μανιτάρια... «ορφανά»
ΓΕΥΣΕΙΣ
Σοκολατένια Χριστούγεννα
Χριστούγεννα χωρίς σοκολάτα δεν γίνονται. Πουθενά! Θα τη βρούμε σε όλα τα σπίτια, είτε σε μικρή ποσότητα για τη γεύση είτε σε μεγάλη, αυτό που λέμε... «θάνατος» από σοκολάτα! Ετσι, λοιπόν, έψαξα στα...
Σοκολατένια Χριστούγεννα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας