• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.3°C / 16.0°C
    3 BF
    55%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 10.0°C / 15.0°C
    3 BF
    87%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    14°C 7.8°C / 18.0°C
    3 BF
    55%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    2 BF
    79%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.7°C / 11.7°C
    0 BF
    55%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    13°C 12.2°C / 13.3°C
    1 BF
    78%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    7°C 7.0°C / 7.0°C
    1 BF
    93%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    13°C 5.6°C / 18.0°C
    3 BF
    55%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.6°C / 17.0°C
    4 BF
    77%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.0°C / 15.0°C
    4 BF
    58%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.6°C / 16.1°C
    5 BF
    67%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.7°C / 11.7°C
    0 BF
    83%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    17°C 17.2°C / 17.2°C
    3 BF
    43%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 8.0°C / 12.8°C
    1 BF
    87%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.0°C / 11.1°C
    2 BF
    81%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.9°C / 20.0°C
    3 BF
    64%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 11.1°C
    1 BF
    71%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    2 BF
    55%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    1 BF
    88%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    7°C 7.0°C / 7.0°C
    1 BF
    93%
Στην αγκαλιά του Αιγαίου

Χιλιαδού Εύβοιας, ένας πανέμορφος τόπος

Στην αγκαλιά του Αιγαίου

  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετρήσαμε τις δυνάμεις μας (χρόνο και χρήμα) και η απόφαση πάρθηκε γρήγορα: Χιλιαδού Εύβοιας! Σε μιάμιση ώρα απόσταση από την Αθήνα, μας περίμενε ένας πανέμορφος τόπος, μέσα στην αγκαλιά του Αιγαίου.

Μετά τη Χαλκίδα η διαδρομή ήταν μια συνεχής εναλλαγή όλων των αποχρώσεων του πράσινου.

Ανηφορίσαμε στη Στενή και μετά ξεκίνησε η κάθοδος προς τη θάλασσα. «Δύσκολος» δρόμος, μα στο τέρμα του η όμορφη Χιλιαδού μάς ξεκούρασε μόλις την αντικρίσαμε.

Με λέξεις, δύσκολη η περιγραφή. Μόνο αν μίλαγαν τα μάτια θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτόν τον τόπο. Πρέπει να τον επισκεφτείτε και θα τον ερωτευτείτε, όπως εγώ...

 

Κουρκουμπίνες

υλικά

•1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•μισό φλιτζάνι γάλα

•μισό φλιτζάνι λάδι

•200 γραμμ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

•1 κουταλιά αλάτι

•1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

•4-5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο και 350 γραμμ. κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, το τριμμένο τυρί και λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνουμε σε μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε σε μακριά μπαστούνια 30-50 εκατοστά. Με μαχαίρι κόβουμε κομμάτια 5 εκατ. και με τα δάχτυλα τα «βαθουλώνουμε», σαν βαρκάκια. Αραδιάζουμε τις κουρκουμπίνες σε δίσκο αλευρωμένο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό. Τα ρίχνουμε και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε πυρέξ, σε στρώσεις, με κεφαλοτύρι ανάμεσα. Καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Μελιτζανοσαλάτα

υλικά

•500 γραμμ. μελιτζάνες

•1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο

•4 κουταλιές γλιστρίδα ψιλοκομμένη

•100 γραμμ. κάππαρη ψιλοκομμένη

•2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

•200 γραμμ. σαρδέλες παστές

•λάδι

•αλάτι

•ξίδι

εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη γλιστρίδα και την κάππαρη. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε μπολ. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι και ξίδι. Ανακατεύουμε τις σαρδέλες με τις μελιτζάνες. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

 

Τυροπιτάρια

υλικά για τη ζύμη:

•500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•1/2 φλιτζάνι λάδι

•νερό χλιαρό

υλικά  για τη γέμιση:

•350 γραμμ. μυζήθρα βαρελίσια αλμυρή

•100 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

•1 αυγό, πιπέρι

•σπορέλαιο για το τηγάνι

εκτέλεση

Με το αλεύρι, το λάδι και χλιαρό νερό, πλάθουμε μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με το αυγό, το κεφαλοτύρι και λίγο πιπέρι. Ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Τα κόβουμε στενόμακρες λωρίδες, περίπου 30 επί 25 εκατοστά. Στο κέντρο απλώνουμε αρκετή μυζήθρα και κλείνουμε κατά μήκος, σαν φάκελο, προσέχοντας να μη φύγει η γέμιση κατά το τηγάνισμα.

Βάζουμε σε τηγάνι σπορέλαιο να κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυροπιτάρια με την ένωση προς τα κάτω. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Σερβίρονται ζεστά.

 

Ντοματοκεφτέδες

υλικά

•6-7 ντομάτες

•2 κρεμμύδια τριμμένα

•250 γραμμ. φέτα τριμμένη

•4 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο

•1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

•αλάτι, πιπέρι

•λάδι για το τηγάνισμα

εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε κύβους, αφαιρώντας τους σπόρους. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για μισή ώρα. Τις πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει για 15 λεπτά στο ψυγείο. Σε τηγάνι βάζουμε λάδι και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και σερβίρουμε.

Εκτός Μενού

Ταξιδεύοντας ...«νόστιμα»

Κοντά στην Αθήνα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να διαλέξει βουνό ή θάλασσα, Αιγαίο ή Ευβοϊκό, κρέας ή ψάρι, απόλυτη ησυχία ή «βαβούρα»!

Από τον Βορρά προς τον Νότο ή το αντίθετο, οι διαδρομές είναι πολλές. Δασωμένα βουνά, εκτάσεις με αμπέλια, ακτογραμμές που φλερτάρουν με το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό.

Χαμηλό τουριστικό προφίλ, πολλά ενοικιαζόμενα προσιτά δωμάτια, νόστιμο, οικονομικό φαγητό.

Οι γεύσεις κάθε τόπου χαρακτηρίζονται από τις πρώτες ύλες του και η Εύβοια είναι ευλογημένη ως προς αυτό.

Ο επισκέπτης, όπου κι αν βρεθεί, μπορεί να γευτεί μεγάλη ποικιλία κτηνοτροφικών προϊόντων (τυρί, γάλα, κρέας), αγροτικών (λάδι, κρασί, κηπευτικά), ψάρια και πολλά αρωματικά βότανα.

Ξακουστά τα σύκα της Κύμης, το κρασί από την Κάρυστο, τα μανιτάρια της Δίρφυος, τα τυροπιτάρια στα Ψαχνά, οι βιολογικές ελιές από τις Ροβιές και άλλα πολλά.

Κάντε στάση σε ορεινές ταβέρνες και χορτάστε με «χοντρό» κρέας! Απολαύστε ψαρομεζέδες και τοπικά πιάτα με ουζάκι «πάνω» στο κύμα στα Βασιλικά, στα Ελληνικά, στις Ροβιές, στη Χιλιαδού, στο Μαρμάρι, στην Κάρυστο, στη Λίμνη...

Παντού σε κάθε παραθαλάσσιο, ορεινό ή πεδινό σημείο, το φαγητό στην Εύβοια είναι μια ευχάριστη εμπειρία-έκπληξη!

ΓΕΥΣΕΙΣ
Ολα στη γάστρα
Μια λαχανόπιτα σ’ ένα χωριό της Ηπείρου -πού αλλού;- ήταν η πιο ωραία πίτα που έχω γευτεί εδώ και χρόνια. Το φυσικό περιβάλλον και τα χορταράκια του βουνού, ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής αλλά και το σιγανό...
Ολα στη γάστρα
ΓΕΥΣΕΙΣ
Πλάθοντας κουλουράκια
Μπισκότα και βουτήματα κι όλα αυτά τα μικρά θαύματα της ζύμης, που βγαίνουν από τον φούρνο και μας χαρίζουν τις γεύσεις της μνήμης και τη μνήμη των γεύσεων. 
Πλάθοντας κουλουράκια
ΓΕΥΣΕΙΣ
Μανιτάρια... «ορφανά»
Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος κατά την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι δηλώνουμε: κρέας θα ξαναφάμε τις... Απόκριες. Εντάξει μην ορκιζόμαστε κιόλας. Πόσα πράγματα «δεν» και καταλήγουμε «να» κάνουμε....
Μανιτάρια... «ορφανά»
ΓΕΥΣΕΙΣ
Σοκολατένια Χριστούγεννα
Χριστούγεννα χωρίς σοκολάτα δεν γίνονται. Πουθενά! Θα τη βρούμε σε όλα τα σπίτια, είτε σε μικρή ποσότητα για τη γεύση είτε σε μεγάλη, αυτό που λέμε... «θάνατος» από σοκολάτα! Ετσι, λοιπόν, έψαξα στα...
Σοκολατένια Χριστούγεννα
ΓΕΥΣΕΙΣ
Γιορτινά κέικ
Είναι κάποια απογεύματα Κυριακής που το μόνο που θέλουμε είναι ένα... γλυκό. Δεν χρειάζεται να ντυθούμε και να τρέξουμε στο ζαχαροπλαστείο. Οπως είμαστε πάμε στην κουζίνα και «πιάνουμε δουλειά». Και τι πιο...
Γιορτινά κέικ
ΓΕΥΣΕΙΣ
Κεράσια στο καλάθι
Καθώς κοιτούσα και θαύμαζα τον πάγκο του μανάβη της γειτονιάς μου, πρόσεξα ότι είχε προστεθεί στο πολύχρωμο παζλ ένα πανέμορφο κομμάτι. Τα κεράσια! Πήρα μια χαρτοσακούλα (όχι... καλάθι) και έβαλα κάμποσα. Ηταν...
Κεράσια στο καλάθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας