Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κεράσια στο καλάθι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεράσια στο καλάθι

  • A-
  • A+

Καθώς κοιτούσα και θαύμαζα τον πάγκο του μανάβη της γειτονιάς μου, πρόσεξα ότι είχε προστεθεί στο πολύχρωμο παζλ ένα πανέμορφο κομμάτι. Τα κεράσια!

Πήρα μια χαρτοσακούλα (όχι... καλάθι) και έβαλα κάμποσα. Ηταν κατακόκκινα, σχεδόν πορφυρά και πολύ σφιχτά. Δεν άντεξα. Ετριψα ένα με τα δάχτυλά μου και το έβαλα στο στόμα μου... Η γεύση του υπέροχη! Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την ομορφιά του καρπού. Και πρόσθεσα δυο -τρεις χούφτες ακόμη.

«Σήμερα θα φάω λίγα, σαν... φρούτο. Για να απολαύσω τη νοστιμιά τους. Και αύριο, αν τα καταφέρω και δεν έχω φτάσει τη σακούλα κάτω από τη μέση, θα φτιάξω κι ένα γλυκό».

– Τα ζυγίζετε, παρακαλώ;

Γρήγορα στο σπίτι, να ανοίξω τα κιτάπια μου να βρω την πιο νόστιμη συνταγή με κεράσια.

Τάρτα με κεράσια

Υλικά για τη ζύμη:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμ. βούτυρο, παγωμένο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 4 κουταλιές νερό, παγωμένο

για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουταλιές κορν φλάουρ
  • το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές βούτυρο

για την επάλειψη:

  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο (το βάζουμε λίγη ώρα στην κατάψυξη) σε μικρά κομματάκια και το προσθέτουμε. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, να σχηματιστούν τρίμματα. Χτυπάμε το αυγό με το παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με τα χέρια χωρίς να ζυμώνουμε. Αν η ζύμη μας είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά παγωμένο νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε το μεγάλο, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το βάζουμε σε στρογγυλή ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, την καλύπτουμε και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα κεράσια, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε 15 λεπτά και κατόπιν τα ρίχνουμε στην ταρτιέρα. Σκορπίζουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια πάνω στα κεράσια. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης, καλύπτουμε την επιφάνεια, κόβουμε όση ζύμη περισσεύει και φροντίζουμε να σφραγίσουμε καλά την τάρτα μας γύρω γύρω. Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και με ένα μαχαίρι χαράζουμε την ζύμη σε 3-4 σημεία. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα, στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα όταν κρυώσει με παγωτό βανίλια.

Μους σοκολάτας

Υλικά

  • 250 γραμμ. κεράσια
  • 200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 3 αυγά
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κουτί φυτική σαντιγί
  • 4 κουταλιές λικέρ κεράσι ή βύσσινο

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με μία κουταλιά λικέρ και τους ρίχνουμε στη σοκολάτα. Βάζουμε τα ασπράδια σε μπολ και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να δούμε ότι έχει λιώσει. Σταματάμε το μίξερ και με σπάτουλα την αναμιγνύουμε με το μείγμα της σοκολάτας. Χτυπάμε τη φυτική κρέμα σε σαντιγί και προσθέτουμε το υπόλοιπο λικέρ. Απαλά την ανακατεύουμε με το μείγμα σοκολάτας. Καθαρίζουμε τα μισά κεράσια και τα μοιράζουμε σε μπολ. Τα γεμίζουμε με τη μους και τα βάζουμε στο ψυγείο. Πριν τα σερβίρουμε βάζουμε στο καθένα 3-4 κεράσια.

Κερασόπιτα

Υλικά

  • 500 γραμμ. κεράσια
  • 250 γραμμ. αλεύρι
  • 200 γραμμ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1 βανίλια
  • λίγο αλάτι
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα κουκούτσια από το κεράσια. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα. Κλείνουμε το μίξερ. Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε σαν βροχή στο μείγμα, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε μία φόρμα κέικ και βάζουμε το μείγμα. Ρίχνουμε τα μισά κεράσια να βυθιστούν και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα κεράσια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Οταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κεκάκια σοκολάτας

Υλικά

  • 300 γραμμ. κεράσια
  • 100 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη + λίγο για τις φόρμες
  • 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • 125 γραμμ. ζάχαρη
  • 150 γραμμ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια, εκτός από 12-15 που κρατάμε ολόκληρα για το σερβίρισμα, αναλόγως πόσα κέικ θα φτιάξουμε. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το γάλα να ζεσταθούν. Πριν βράσει το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σοκολάτα. Τα αφήνουμε δύο λεπτά και μετά ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με 2 κουταλιές νερό και όταν κρυώσει το μείγμα της σοκολάτας, τα ρίχνουμε και τα δύο μείγματα στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα, μέχρι να έχουμε παχύρρευστο μείγμα. Βουτυρώνουμε τις φόρμες. Μοιράζουμε το μείγμα, να είναι περίπου στη μέση της φόρμας και βυθίζουμε στο καθένα 3 κεράσια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Σερβίρουμε τα κέικ με μία ροζέτα σαντιγί και ένα κεράσι.

ΓΕΥΣΕΙΣ
Μανιτάρια... «ορφανά»
Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος κατά την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι δηλώνουμε: κρέας θα ξαναφάμε τις... Απόκριες. Εντάξει μην ορκιζόμαστε κιόλας. Πόσα πράγματα «δεν» και καταλήγουμε «να» κάνουμε....
Μανιτάρια... «ορφανά»
ΓΕΥΣΕΙΣ
Σοκολατένια Χριστούγεννα
Χριστούγεννα χωρίς σοκολάτα δεν γίνονται. Πουθενά! Θα τη βρούμε σε όλα τα σπίτια, είτε σε μικρή ποσότητα για τη γεύση είτε σε μεγάλη, αυτό που λέμε... «θάνατος» από σοκολάτα! Ετσι, λοιπόν, έψαξα στα...
Σοκολατένια Χριστούγεννα
ΓΕΥΣΕΙΣ
Γιορτινά κέικ
Είναι κάποια απογεύματα Κυριακής που το μόνο που θέλουμε είναι ένα... γλυκό. Δεν χρειάζεται να ντυθούμε και να τρέξουμε στο ζαχαροπλαστείο. Οπως είμαστε πάμε στην κουζίνα και «πιάνουμε δουλειά». Και τι πιο...
Γιορτινά κέικ
ΓΕΥΣΕΙΣ
Το χοντρό μπιζέλι
Μπορεί να θυμίζει λαχανικό, αλλά το μπιζέλι, ο αρακάς όπως τον ξέρουμε όλοι, ανήκει σε άλλη οικογένεια. Στην οικογένεια των οσπρίων. Λόγω της γλυκιάς γεύσης του είναι πολύ νόστιμος και πολύ ωφέλιμος για την...
Το χοντρό μπιζέλι
ΓΕΥΣΕΙΣ
Σιμιγδαλένια
Εκτός από τον σιμιγδαλένιο χαλβά και το γαλακτομπούρεκο -γλυκά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές-, το σιμιγδάλι το χρησιμοποιούμε και σε άλλες πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε...
Σιμιγδαλένια
ΓΕΥΣΕΙΣ
Τυρινές συνταγές
Η Τυρινή είναι η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου. Κατά τη διάρκειά της, η παράδοση θέλει να απέχουμε από το κρέας και να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τέλος της θα σημάνει το ξεκίνημα της...
Τυρινές συνταγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας