• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Βασικοί λόγοι ελάττωσης του πληθυσμού των ζώων αυτών είναι η αθρόα χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες και η εκτεταμένη λαθροθηρία

Για να σωθεί το ροδίτικο πλατόνι

 • A-
 • A+

Οπως ίσως γνωρίζετε, το ελάφι (πλατόνι) είναι το σήμα κατατεθέν της Ρόδου και, δυστυχώς, είχαμε πολλές απώλειες ελαφιών κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στο νησί. Ανάλογες απώλειες υπήρξαν και κατά τις πυρκαγιές του 1987 και του 1992.

Αλλά οι πυρκαγιές δεν είναι ουσιαστικοί λόγοι μείωσης του πληθυσμού των ελαφιών, δεδομένου ότι μετά απ' αυτές φυτρώνει νέο χορτάρι για βοσκή, αυξάνονται οι γεννήσεις και οι απώλειες αναπληρώνονται.

Βασικοί λόγοι ελάττωσης του πληθυσμού των ζώων αυτών είναι α) η αθρόα χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, που δηλητηριάζουν τις τροφές των ζώων και τα νερά στους βιοτόπους τους, και β) η εκτεταμένη λαθροθηρία, σε συνδυασμό με τον δισταγμό των κατοίκων να καταγγέλλουν τους λαθροθήρες.

Ας πούμε δυο λόγια γι' αυτό το πανέμορφο πλάσμα:

■ Ζει κατά ζεύγη ή αγέλες σε πυκνά δάση. Αν το ένα μέλος του ζεύγους σκοτωθεί, συχνά πεθαίνει και το άλλο από λύπη. Το θηλυκό γεννάει την άνοιξη 1-2 μωρά, μετά από κύηση 240-260 ημερών. Το ροδίτικο πλατόνι -το Ντάμα Ντάμα- ζει σε δάση πεύκου ή κυπαρισσιού στον Αγιο Σουλά, στον Μεσαναγρό, γενικά στη Νότια Ρόδο.

■ Τρέφεται με φυτά, κλαδιά, θάμνους, φρούτα, μανιτάρια. Τρελαίνεται για καρπούζι και αχλάδι αλλά και φασόλια.

■ Χαρακτηριστικές είναι οι άσπρες βούλες που είναι διάσπαρτες κυρίως στο πάνω μέρος του σώματός τους, που χρησιμεύουν κυρίως για καμουφλάζ.

Τα κέρατα, που υπάρχουν μόνο στα αρσενικά, είναι στρογγυλά στις ρίζες, ανοίγουν και πλαταίνουν και καταλήγουν σχηματίζοντας χαρακτηριστικές μύτες. Μετά ανεβαίνουν και λυγίζουν προς τα πίσω.

Είναι χαρακτηριστικά και διαφέρουν από τα κέρατα όλων των άλλων ελαφιών. Σχεδόν πάντα είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, και ως προς την ιδιαιτερότητα και ως προς τη συμμετρία τους.

Τα κέρατα του πλατονιού πέφτουν κάθε χρόνο τον Μάιο και ξαναφυτρώνουν σιγά σιγά και είναι πλήρως ανεπτυγμένα τον Σεπτέμβριο. Για κάθε χρόνο ηλικίας του ελαφιού προστίθεται στα καινούργια κέρατα και μία (1) μύτη στο πλατύκερο τμήμα.

Προτάσεις

Σχετικά με την προστασία του ελαφιού της Ρόδου, η Κίνηση Πολιτών «Ο πλατονικός έρωτας της Ρόδου» ζητά τα εξής:

1. Από τον Δήμο Ρόδου να εφαρμόσει τον νόμο για τα αδέσποτα κατσίκια. Μειώνουν σημαντικά τη φέρουσα ικανότητα δασών και βοσκοτόπων, περιορίζοντας σημαντικά τους τόπους διαβίωσης των ελαφιών κι αναγκάζοντάς τα να καταφεύγουν στις καλλιέργειες.

2. Από τους βουλευτές του Νομού να ζητήσουν τον χαρακτηρισμό του ελαφιού ως άγριου ζώου, με από κοινού συντονισμένες προσπάθειες κι όχι με τις κατά καιρούς μεμονωμένες επερωτήσεις. Είναι η κύρια προϋπόθεση για την αποζημίωση, που κι εμείς θέλουμε, από τον ΕΛΓΑ για πιστοποιημένες ζημιές από ελάφια.

3. Ενημέρωση των ευρωβουλευτών ώστε να δρομολογηθεί η επιχορήγηση των αγροτών για κατάλληλες κι ακίνδυνες για το ελάφι περιφράξεις των αγρών τους.

4. Για όποια ενέργεια ή απόφαση να λαμβάνεται υπόψη και το μέρος της κοινής γνώμης, που βλέπει το ελάφι σαν σύμβολο του νησιού, σαν άγριο ζώο, ελληνική πολιτιστική κληρονομιά κι όχι σαν μάστιγα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Το μωρό της Σουράγια
Περήφανη και πανευτυχής, η Σουράγια παρουσιάζει το μωρό της, που άρχισε να κόβει βόλτες στο παχνί του. Ακόμα δεν του έχουν δώσει όνομα, διότι τα χαρακτηριστικά του φύλου του θα φανούν μετά τις πρώτες 60 μέρες.
Το μωρό της Σουράγια
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πλαστικά
Λοιπόν, έχουμε και λέμε: 8 εκατ. τόνοι πλαστικών πέφτουν στη θάλασσα κάθε χρόνο. Ενα εκατ. πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο καταπίνοντας πλαστικά σκουπίδια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κι άλλα. Οπως...
Πλαστικά
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μιλώντας για ζώα, ηθική και για το περιβάλλον
Με χαρά πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του δρος Σταύρου Καραγεωργάκη με τίτλο «Περιβαλλοντική Φιλοσοφία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Πρόκειται για κείμενα δημοσιευμένα σε διάφορα βιβλία, που ο συγγραφέας τους...
Μιλώντας για ζώα, ηθική και για το περιβάλλον
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γιατί βγαίνουν οι φάλαινες στη στεριά;
Το θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι μιας παραλιακής πόλης στο νότιο νησί της Ν. Ζηλανδίας, ένα μήνα πριν, ήταν συγκλονιστικό και τραγικό μαζί: εκατοντάδες φάλαινες -416 για την ακρίβεια- είχαν βγει στη στεριά...
Γιατί βγαίνουν οι φάλαινες στη στεριά;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
3+1 λόγοι για να αγαπάμε τα ζώα
Μόλις διάβασα την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Θεοδόσιου Τάσιου, σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής - Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, αποφάσισα να τη φιλοξενήσω στη σελίδα μας -τουλάχιστον...
3+1 λόγοι για να αγαπάμε τα ζώα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας