• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.1°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.1°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  50%

Λοιμώξεις και συμπτώματα γρίπης είναι πιθανά για όσα ζουν έξω απ' το σπίτι

Ναι, ο χειμώνας απειλεί σοβαρά τα ζωάκια μας

 • A-
 • A+

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το κρύο έχει γίνει έντονο. Οπως εμείς νιώθουμε την ανάγκη να ζεσταθούμε, το ίδιο αποζητούν και τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα.

Τις κρύες μέρες του χρόνου θα πρέπει να διασφαλίζουμε ότι τα κατοικίδιά μας παραμένουν ζεστά και ασφαλή. Καλό είναι να τα κρατάμε μέσα στο σπίτι και η βόλτα να είναι σύντομη.

Η έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις στα πελματικά φύματα.

Στα μακρύτριχα σκυλάκια καλό είναι να κουρεύονται οι τρίχες ανάμεσα στα δάκτυλα πριν βγουν στο χιόνι, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να σχηματιστούν χιονόμπαλες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν, αν δεν τις αντιληφθούμε, ακόμα και κρυοπαγήματα. Τα κοντότριχα σκυλάκια καλό θα ήταν να φοράνε τα μπουφάν τους πριν βγουν βόλτα.

Οπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα μπορεί να κολλήσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως ιογενούς αιτιολογίας, οι οποίες στην πορεία μπορεί να επιπλακούν από ορισμένα βακτήρια και να προκαλέσουν ακόμα και πνευμονία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πτώση της άμυνας των ζώων που εκτίθενται σε αυτές αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης (βήχας, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, κατάπτωση, ανορεξία, πυρετός).

Επίσης ζώα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, νοσήματα θυρεοειδούς και επινεφριδίων) στις ακραίες θερμοκρασίες θα πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι, διότι δεν έχουν το ίδιο έντονη την ικανότητα θερμορύθμισης.

Το ίδιο ισχύει για τα κουτάβια και για τα υπερήλικα ζώα. Η αντοχή ενός ζώου στο κρύο, εκτός από την ηλικία και το επίπεδο υγείας του, εξαρτάται και από την ποσότητα του λίπους που έχει στο σώμα του, το οποίο λειτουργεί θερμομονωτικά.

Τα ζώα που ζουν κατά κύριο λόγο εκτός σπιτιού, π.χ. σε κήπο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κατά την περίοδο του χειμώνα έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, οπότε θα πρέπει να αυξάνουμε λίγο την ποσότητα της τροφής που τους χορηγούμε.

Τις πολύ κρύες νύχτες που η θερμοκρασία είναι χαμηλή, καλό είναι τα ζώα να είναι μέσα στο σπίτι.

Αν για κάποιους λόγους αυτό είναι αδύνατο, τότε θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο σπιτάκι, το οποίο θα βρίσκεται μακριά από ρεύματα αέρα και θα είναι τοποθετημένο σε επίπεδο υψηλότερο του εδάφους για να αποφεύγεται η υγρασία σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Τέλος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα είναι η παρουσία αδέσποτων γάτων μέσα σε μηχανές ή πάνω σε ρόδες αυτοκινήτων με σκοπό να ζεσταθούν.

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, τις κρύες μέρες, πριν ξεκινήσουμε το αυτοκίνητο, χτυπάμε ελαφρά το καπό για να απομακρυνθούν.

*Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Νέα ζωή για άτυχα ζώα
Τα ζώα που πάσχουν από εκφυλιστική μυελοπάθεια μπορούν αν βοηθηθούν σε μέγιστο βαθμό από τη χρήση ειδικών αναπηρικών αμαξιδίων.
Νέα ζωή για άτυχα ζώα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα ζωάκια μας τον χειμώνα
Λόγω της μειωμένης κίνησης, συστήνεται η αναπροσαρμογή της χορηγούμενης ποσότητας τροφής, ώστε να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος.
Τα ζωάκια μας τον χειμώνα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Πολύ συχνά, κυρίες και κύριοι, διάφοροι σκύλοι-φίλοι της σελίδας μας μού στέλνουν προσωπικές επιστολές στο e-mail μου, σχολιάζοντας -ζοχαδιασμένοι ή χαρούμενοι, αναλόγως- την επικαιρότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
Η καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς του κατοικιδίου μας, είτε είναι σκύλος είτε γάτα, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι «φυσιολογικό» για το ζωάκι μας, βασιζόμενοι σε μια σειρά από συμπτώματα.
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μυκητιάσεις στους σκύλους
Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι...
Μυκητιάσεις στους σκύλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας