• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  3 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  92%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  96%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  3 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%

Της Αλλοπάρ*

 • A-
 • A+

Οταν ο δικός μου ήταν στην «Ελευθεροτυπία» (που έκλεισε το 2011) είχε, πέρα απ' την καθαρά δημοσιογραφική του δουλειά, την υποχρέωση να υποδέχεται και να ξεναγεί ομάδες μαθητών από σχολεία στην εφημερίδα. Μια φορά, λοιπόν, υποδέχτηκε μια τάξη ενός Κλασικού Λυκείου από την Ισπανία!

Αφού τους ξενάγησε στα γραφεία, τα τυπογραφεία και το πιεστήριο, πήγαν όλοι μαζί στο κυλικείο, όπου συζήτησαν «περί πάντων και άλλων τινών».

Ενθουσιασμένος ο δικός μου απ' το ενδιαφέρον των ξένων μαθητών για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, ρώτησε τους συνοδούς καθηγητές τους πώς ακριβώς αξιοποίησαν τις μέρες τους στη χώρα μας, συνδυάζοντας τη διασκέδαση και το μάθημα. Και οι καθηγητές τού έδωσαν το εξής παράδειγμα:

■ «Χθες πήραμε απ' τον Πειραιά το καράβι και πήγαμε στην Αίγινα. Οταν ξεκίνησε το ταξίδι, μοίρασα στα παιδιά τα εισιτήριά τους και τους ζήτησα να τα διαβάσουν και να βρουν ποιες λέξεις ήξεραν και τι σήμαιναν.

Πρώτα, λοιπόν, βρήκαν τη λέξη “εισιτήριον”, μετά (στις κρατήσεις “υπέρ τρίτων”) τις λέξεις “Ναυτικόν”, “Απομαχικόν”, “Ταμείον” κ.λπ.

Ηταν κάτι σαν πνευματικό παιχνίδι, μια και τις λέξεις αυτές τις είχαμε διδάξει στο μάθημα των ελληνικών. Μετά, καθίσαμε σ' ένα καφέ στην Αίγινα και τις αναλύσαμε!».

Την άλλη μέρα, ο δικός μου βάλθηκε να παίξει μόνος του το «παιχνίδι» των λέξεων εκείνων. Και άρχισε απ' το «εισιτήριο»:

Πρόκειται για ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου «εισιτήριος», που θα πει «σχετικός ή αναγκαίος για την είσοδο», π.χ. «η εισιτήριος διαδικασία». Από την πρόθεση «εις» και το ρήμα «είμι» (έρχομαι, πηγαίνω) απ' όπου και το «ίτε παίδες Ελλήνων».

Μετά έπιασε το «Ναυτικόν»: Από την πανάρχαιη λέξη «ναυς» (ινδοευρωπαϊκής προέλευσης) που οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν για το πολεμικό πλοίο -ενώ, λέγοντας «πλοίον», εννοούσαν το εμπορικό καράβι. Απ' τη λέξη «ναυς» έχουμε το αγγλικό navy, το λατινικό navis, το ισπανικό nave και τη φίρμα Nautica που είναι πολύ της μόδας.

Και το «Απομαχικόν»; Από την πρόθεση «από» και τη «μάχη», λέξη που χρησιμοποιείται και σήμερα αυτούσια και με την ίδια έννοια, αν και την πρωτοβρίσκουμε στη μυκηναϊκή εποχή (makata-μαχατάς-μαχητής). Δηλαδή λέξη με ηλικία πάνω από 3.500 χρόνια!

Οσο για το «Ταμείον», είναι κι αυτή μυκηναϊκή λέξη, που όμως στην «Ιλιάδα» του Ομήρου σήμαινε (ο Ταμίας) αυτόν που κόβει και μοιράζει την τροφή. Στην κλασική Αθήνα υπήρχαν οι «ελληνοταμίες», οι θησαυροφύλακες.

Είμαι σίγουρη ότι και σε κάποια ελληνικά σχολεία, κάποιοι μερακλήδες δάσκαλοι θα χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη γλώσσα μας, συνδυάζοντας παιχνίδι και μάθημα.

* Η Αλλοπάρ μου είναι μια πανέμορφη, τετραπέρατη και αλλοπαρμένη (λόγω κροτοφοβίας) σκυλίτσα, το καμάρι της αυλής μας. Της συνιστώ να μην είναι και τόσο σίγουρη για κάποια πράγματα, πάντως...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μια e-κριτική στη σελίδα
Οι επιστολές που παίρνω μέσω e-mail είναι συνήθως δύο ειδών: ή θα μου τα ψέλνουν για κάτι που έγραψα και δεν τους άρεσε ή θα μου λένε «μπράβο» γενικώς και θα ζητούν να δημοσιεύσω κάτι που τους ενδιαφέρει.
Μια e-κριτική στη σελίδα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Μπορεί να μού κακοφαίνεται που οι εφημερίδες, ειδικά της Κυριακής, μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα, μ' όλα αυτά τα «δώρα» που δίνουν στους αναγνώστες τους για να τους δελεάσουν. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι πρώτη...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Eλεύθερη και ευτυχισμένη
Πριν από λίγες μέρες διάβασα τις «Ιστορίες από δω κι από κει» του σπουδαίου Χιλιανού συγγραφέα που έπεσε θύμα του κορονοϊού. Φυσικά, ξεχώρισα τις ιστορίες δύο σκύλων, ο ένας στη Χώρα των Βάσκων (Ισπανία) και ο...
Eλεύθερη και ευτυχισμένη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η σελίδα μας έγινε (20+7) 27 χρονών!
Πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα αυτή έκλεισε τα 7 πρώτα της χρόνια. Το ίδιο και η (νέα) σελίδα μας, η οποία μετακόμισε, θα έλεγα, από την «Ελευθεροτυπία» όταν έκλεισε, τον Νοέμβρη του 2011.
Η σελίδα μας έγινε (20+7) 27 χρονών!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Κατά τη διάρκεια της άδειάς μου έκανα κάτι που πάντα ήθελα να κάνω, αλλά πάντα το ανέβαλα: κατέβασα απ’ τη βιβλιοθήκη μου κάποια βιβλία ξεχασμένα και αδιάβαστα. Κάποια απ’ αυτά τα διάβασα και τα βρήκα και πολύ...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η αδεσποτούλα που έκλεψε την καρδιά του τοπ μόντελ!
Γοητευτικός σαραντάρης, τοπ μόντελ της Βρετανίας, με επιχείρηση που η αξία της ξεπερνά τα 20 εκατ. λίρες, ο Ντέιβιντ Γκάντι ζει στο Λονδίνο με την σύντροφό του Στέφανι, την κορούλα τους Ματίλντα και την...
Η αδεσποτούλα που έκλεψε την καρδιά του τοπ μόντελ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας