• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.8°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.9°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.9°C / 11.6°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.6°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.0°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 15.0°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  53%

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια, η γάτα και ο σκύλος όπως και οι άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα με την βοήθεια των κτηνιάτρων

Μύθοι και αλήθειες για ασθένειες των ζώων

 • A-
 • A+

Η συγκατοίκηση με τα ζώα μάς γεμίζει με ευτυχία, όμως συνεπάγεται και αρκετές υποχρεώσεις. Αλλες αφορούν την άσκησή τους, άλλες την ενασχόληση με τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και άλλες την υγεία τους.

Είτε έχουμε σκύλο είτε γάτα, οφείλουμε να φροντίζουμε για ορισμένα θέματα που αφορούν την υγεία τους, ούτως ώστε να μη μάς μεταδώσουν κάποια ασθένεια.

Ποιες είναι όμως οι ασθένειες του ζώου που μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στη δικιά μας υγεία; Ποιες αφορούν πραγματικό κίνδυνο και πού υπάρχει υπερβολή και μύθος;

Τα κυριότερα νοσήματα τα οποία μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα εξής

1. Δερματοφυτίαση

Αν παρατηρήσουμε στο τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας μας κενά στο τρίχωμα, κυκλικού κυρίως σχήματος, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζώο μας να έχει κολλήσει μύκητες.

Σε αυτή την περίπτωση δεν χαϊδεύουμε το ζώο στα σημεία των αλλοιώσεων και φροντίζουμε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (καλλιέργεια) ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη αντιμυκητιακή αγωγή.

2. Ψώρα

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «ψώρα», οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων τρομάζουν.

Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Στην κλινική πράξη παρατηρούμε συνηθέστερα τη δεμοδηκτική και την ωτοδηκτική ψώρα, οι οποίες δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Η πρώτη αφορά δερματικές αλλοιώσεις σε όλο το σώμα του ζώου και η δεύτερη προκαλεί ωτίτιδα.

Το είδος ψώρας που μεταδίδεται και στον άνθρωπο είναι η σαρκοπτική ψώρα. Αυτή προκαλεί έντονη φαγούρα και ερεθισμό στο σώμα του ζώου.

Οι εστίες αλωπεκίας είναι συνήθως αυτοπροκαλούμενες εξαιτίας του έντονου κνησμού. Μεταδίδεται πολύ εύκολα σε άλλα ζώα και ανθρώπους.

Η διάγνωση γίνεται με πολλά ξέσματα δέρματος (>10) με σκοπό την ανεύρεση του παρασίτου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας καλό είναι ο σκύλος μας να μην έρχεται σε άμεση επαφή με άλλα ζώα.

3. Εντερικά παράσιτα

Τα κουτάβια και τα γατάκια έχουν συνήθως στο έντερό τους παράσιτα. Τα κυριότερα παράσιτα είναι οι ταινίες, οι ασκαρίδες και τα αγκυλόστομα.

Γενικά, δεν είναι εύκολο να κολλήσουμε εντερικά παράσιτα, εφόσον ακολουθούμε τις οδηγίες του κτηνιάτρου για την αποπαρασίτωση και τηρούμε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Αν δεν έχει γίνει η κατάλληλη αποπαρασίτωση καλό είναι, αφού πιάσουμε το ζώο να πλένουμε τα χέρια μας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα μικρά παιδιά που βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα.

Το ζώο, γλείφοντας τον πρωκτό του και ύστερα γλείφοντας το τρίχωμά του, μπορεί να αφήσει αυγά παρασίτων στα σημεία αυτά.

Στη συνέχεια, χαϊδεύοντας το ζώο, μπορεί τα αυγά να περάσουν στα χέρια μας και αν δεν τηρούμε κανόνες υγιεινής να μας μολύνουν. Η πρόληψη είναι απλή και γίνεται με τα αντιπαρασιτικά χάπια.

4. Λύσσα

Η λύσσα είναι μία ιογενής νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν μόνον εφόσον δαγκωθούν από κάποιο ζώο που είναι άρρωστο.

Ο άνθρωπος μολύνεται είτε μέσω δαγκώματος, είτε μέσω του σάλιου άρρωστου ζώου, που θα έρθει σε επαφή με κάποια ανοιχτή πληγή. Η πρόληψη γι΄ αυτή τη νόσο γίνεται μέσω του αντιλυσσικού εμβολιασμού, ο οποίος στη χώρα μας συστήνεται να γίνεται μία φορά ετησίως.

5. Λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που παρατηρείται σε ζώα και ανθρώπους.

Πολλά είδη θηλαστικών άγρια, οικόσιτα και κατοικίδια, όπως αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι έχουν τη λεπτόσπειρα στον οργανισμό τους και την αποβάλλουν με τα ούρα ή τα γεννητικά τους εκκρίματα, συχνά χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Η μετάδοση της λεπτοσπείρωσης γίνεται μέσω άμεσης επαφής των βλεννογόνων ή τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς από μολυσμένο ζώο.

Η λεπτοσπείρωση έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων από ήπια έως βαριά. Η πρόληψη γίνεται κατ' αρχήν με τον εμβολιασμό των ζώων και με την τήρηση καθαριότητας στον χώρο που ζουν τα οικόσιτα κυρίως ζώα.

6. Τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που προσβάλει τους σκύλους και τον άνθρωπο.

Ο κύριος ξενιστής είναι η γάτα, στο έντερο της οποίας το παράσιτο ολοκληρώνει τον βιολογικό του κύκλο και αποβάλλεται μέσω των κοπράνων της.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της νόσου γίνεται μέσω όχι καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών και μέσω μη καλά ψημένου κρέατος. Υπάρχει ένας μύθος όσον αφορά το τοξόπλασμα και τις έγκυες γυναίκες.

Αρκετές έγκυες απομακρύνουν τη γάτα από το σπίτι φοβούμενες τη μετάδοση της νόσου.

Αν η γάτα δεν τρώει ωμό κρέας και δεν έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες, που πιθανόν να της μεταδώσουν τη νόσο, τότε η έγκυος δεν κινδυνεύει.

Για να εκμηδενιστεί η πιθανότητα μετάδοσης, συστήνεται η έγκυος να μην καθαρίζει την άμμο υγιεινής της γάτας.

Αν παρ' όλα αυτά υπάρχουν αμφιβολίες, υπάρχει και αιματολογικό διαγνωστικό τεστ.

* Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Νέα ζωή για άτυχα ζώα
Τα ζώα που πάσχουν από εκφυλιστική μυελοπάθεια μπορούν αν βοηθηθούν σε μέγιστο βαθμό από τη χρήση ειδικών αναπηρικών αμαξιδίων.
Νέα ζωή για άτυχα ζώα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Πολύ συχνά, κυρίες και κύριοι, διάφοροι σκύλοι-φίλοι της σελίδας μας μού στέλνουν προσωπικές επιστολές στο e-mail μου, σχολιάζοντας -ζοχαδιασμένοι ή χαρούμενοι, αναλόγως- την επικαιρότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
Η καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς του κατοικιδίου μας, είτε είναι σκύλος είτε γάτα, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι «φυσιολογικό» για το ζωάκι μας, βασιζόμενοι σε μια σειρά από συμπτώματα.
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μυκητιάσεις στους σκύλους
Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι...
Μυκητιάσεις στους σκύλους
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας