• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  85%

Η τρίχρωμη γάτα (callico). Aρσενικές τρίχρωμες είναι πολύ σπάνιες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίχρωμες γάτες και αγριόχορτα

 • A-
 • A+
H κτηνίατρος Ελενα Καραγγελή απαντάει σε ερωτήσεις των αναγνωστών.

1. Γιατί δεν υπάρχουν τρίχρωμοι γάτοι, αλλά μόνο γάτες;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τρίχρωμοι γάτοι αλλά μόνο γάτες, οφείλεται στο ότι μόνο οι θηλυκές γάτες έχουν τον χρωμοσωμικό συνδυασμό που χρειάζεται για να εμφανιστεί η τριχρωμία στο τρίχωμά τους. Το γονίδιο στο οποίο οφείλεται ο πορτοκαλί χρωματισμός βρίσκεται στο Χ χρωμόσωμα, όπως επίσης και ο μαύρος χρωματισμός.

Ετσι, μια γάτα μπορεί να έχει πορτοκαλί, μαύρο ή συνδυασμό των δύο αφού έχει δύο Χ χρωμοσώματα. Ενας γάτος όμως, επειδή φέρει μόνο ένα Χ χρωμόσωμα και το άλλο είναι το Υ, έχει ή το ένα χρώμα ή το άλλο και όχι συνδυασμό. Απαιτείται, δηλαδή, η παρουσία δύο χρωμοσωμάτων Χ, ώστε να εκφραστεί το γονίδιο που ελέγχει την τριχρωμία. Πάρα πολύ σπάνια, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες, στις οποίες αρσενικοί γάτοι φέρουν τρία χρωμοσώματα (ΧΧΥ) αντί για δύο (ΧΥ), μπορεί να εμφανιστεί τριχρωμία.

2. Συχνά ο σκύλος τρώει αγριόχορτα τα οποία μετά τα κάνει εμετό. Αφού δεν μπορεί να τα χωνέψει γιατί τα διαλέγει και τα τρώει;

Το να επιλέγουν οι σκύλοι να τρώνε στη βόλτα αγριόχορτα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Οι σκύλοι εξάλλου δεν είναι 100% σαρκοφάγα και έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και άγριοι πληθυσμοί στη φύση διατρέφονται σε ένα μικρό ποσοστό με τροφές φυτικής προέλευσης. Αρκετά συχνά μετά την κατανάλωσή τους προκαλείται εμετός. Θεωρείται ότι όταν οι σκύλοι αισθάνονται κάποια ενόχληση στο στομάχι, προσπαθούν να προκαλέσουν εμετό τρώγοντας τα χορταράκια. Αυτό σαν συνήθεια είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κηδεμόνες.

3. Γιατί οι γάτες μετά την αφόδευση σκεπάζουν με χώμα τα κόπρανά τους;

Η πρώτη εξήγηση για το γεγονός ότι οι γάτες σκεπάζουν τα κόπρανα και τα ούρα τους στην άμμο είναι ότι είναι πολύ καθαρά ζώα και δεν θέλουν βρόμικο τον χώρο που ζουν. Η άλλη εξήγηση προέρχεται από το παρελθόν τους ως είδος και είναι βασισμένη στο γεγονός ότι οι άγριοι πληθυσμοί δεν θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια περιοχή, ώστε να προφυλαχθούν από πιθανούς θηρευτές. Οπότε κρύβοντας τα κόπρανα κάτω από το χώμα, μειώνεται η πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί.

4. Πρέπει να κουρεύονται τα σκυλιά που έχουν μακρύ τρίχωμα; Και αν ναι, πότε γίνεται αυτό;

Τα σκυλιά που έχουν μακρύ τρίχωμα μπορούν να κουρεύονται, αρκεί αυτό να γίνεται με σωστό τρόπο. Δηλαδή, θα πρέπει να αφήνουμε ένα ελάχιστο μήκος τρίχας, ώστε το σκυλί να προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία και να μη δημιουργούνται εγκαύματα στο δέρμα. Μερικές φορές το κούρεμα είναι απαραίτητο, καθώς λόγω ελλιπούς περιποίησης του τριχώματός τους δημιουργούνται «τζίβες», οι οποίες μπορεί να είναι η αιτία της ανάπτυξης δερματίτιδας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων τούς κουρεύουν την άνοιξη, γιατί αυτή είναι η εποχή που πέφτει η μεγαλύτερη ποσότητα τρίχας. Δεν συστήνεται να κουρεύονται σκύλοι που διαθέτουν «διπλό» τρίχωμα, όπως για παράδειγμα τα Huskies, τα Malamutes, και τα τσοπανόσκυλα.

5. Μπορώ, αντί για ξηρά τροφή, να μαγειρεύω στη γάτα μου;

Ενα πολύ σημαντικό αμινοξύ που πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν οι γάτες μέσω της διατροφής, είναι η ταυρίνη, καθώς δεν μπορούν να την παράξουν. Αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, αλλά και στην όραση. Οι βιομηχανοποιημένες τροφές περιέχουν τις απαιτούμενες ποσότητες ταυρίνης που χρειάζονται οι γάτες. Οπότε συστήνεται η διατροφή της γάτας να είναι κατά κύριο λόγο η ξηρά ή κονσέρβα, οι οποίες παρέχουν τις απαιτούμενες ποσότητες ταυρίνης. Παρ’ όλα αυτά, αν επιθυμούν οι ιδιοκτήτες να δίνουν μαγειρευτό φαγητό (χωρίς καρυκεύματα και σάλτσες) μία με δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να το κάνουν, χωρίς κάποια επίπτωση στην υγεία της γάτας.

6. Το κουτάβι μου είναι 2 μηνών, πότε ξεκινάω την περιποίηση των δοντιών του;

Τόσο νεαρής ηλικίας σκυλάκια έχουν ακόμα τα νεογιλά δόντια, τα οποία πέφτουν και στη θέση τους θα προβάλουν τα μόνιμα δόντια. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αρχίζει από την ηλικία των 3 ½ μηνών και μέχρι τους 6-7 μήνες έχουν εμφανιστεί όλα τα δόντια. Κατά συνέπεια, η περιποίηση των δοντιών έχει νόημα να ξεκινάει μετά τους 6 μήνες ζωής. Αυτή περιλαμβάνει το βούρτσισμα, τα ειδικά κοκαλάκια που προλαμβάνουν τη δημιουργία πέτρας καθώς και τη χρήση σκευασμάτων που προστίθενται στο φαγητό ή το νερό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα σκυλιά, όπως και τα περισσότερα ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις κατά την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο άλλοτε με συγκατάβαση και άλλοτε με αρνητικότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Σκύλοι που τρώνε περιττώματα και γεμιστές ντομάτες
Οπως συνηθίζουμε από καιρό, μαζέψαμε μερικές ερωτήσεις φίλων της σελίδας και τις θέσαμε υπόψη της κτηνιάτρου μας, Ελενα Καραγγελή, ώστε να δώσει τις σχετικές απαντήσεις.
Σκύλοι που τρώνε περιττώματα και γεμιστές ντομάτες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Στείρωση - όχι εξορία για τα αδέσποτα ζωα
Πιστεύω ότι τα αδέσποτα δεν είναι ανάγκη να τα μαντρώνουμε σε άθλιες φυλακές. Με τη φροντίδα εθελοντών μπορούν -και πρέπει- να ζουν στις γειτονιές τους και μόνο σε περιπτώσεις τραυματισμών ή ασθενειών -ειδικά...
Στείρωση - όχι εξορία για τα αδέσποτα ζωα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Θεωρώ πολύ σπουδαίες τις πρωτοβουλίες φιλόζωων και φιλοζωικών σωματείων, με τις οποίες προτρέπονται οι πολίτες να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα άστεγα-αδέσποτα ζωάκια, συνήθως γάτες ή σκύλους
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τετράποδος ήρωας
Ο Πατρόν, ο γλυκύτατος Τζακ Ράσελ, έχει σώσει αμέτρητες ζωές, «μυρίζοντας» περισσότερες από 200 νάρκες, τις οποίες στη συνέχεια εξουδετέρωσε ο σύντροφος και χειριστής του Μιχαΐλο Ιλιεφ, αξιωματικός της...
Τετράποδος ήρωας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Για καλοκαίρι χωρίς εγκαύματα
Οι σκύλοι και οι γάτες δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους, οπότε ο μόνος τρόπος να αποβάλλουν την περίσσεια της θερμότητας είναι μόνο μέσω του στόματος και των πατουσών.
Για καλοκαίρι χωρίς εγκαύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας