• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 25.0°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 23.0°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.8°C / 25.0°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.1°C / 23.3°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.0°C
  4 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  34%
Αδέσποτα και κουλτούρα καταφυγίου

Ευτυχώς, στην «απολίτιστη» Ελλάδα μας η ευθανασία των άστεγων ζώων δεν είναι ο κανόνας...

www.zoosos.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδέσποτα και κουλτούρα καταφυγίου

 • A-
 • A+
Ο εγκλεισμός σ' ένα ίδρυμα δεν συμβάλλει στην ευζωία των αστέγων της γειτονιάς.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καταφύγιο - καταφεύγω: εκεί που κάποιος αισθάνεται προστατευμένος από κάτι εχθρικό, απειλητικό. Αδέσποτο ζώο: το ζώο εκείνο που δεν έχει δεσπότη, κύριο, που δεν ανήκει σε κάποιον. Αυτός ο «κάποιος» φροντίζει για την επιβίωση του ζώου. Το ζώο χάνει την ελευθερία του, αλλά και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν.

Κερδίζει όμως μια ασφαλή, ποιοτική και ποσοτική ζωή. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και τα δύο μέρη κερδίζουν μια σχέση. Συνήθως για τα ζώα αυτό είναι πιο εύκολο, πιο αληθινό και πιο στέρεο.

Υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες, διαφορετικές και όμοιες κατά βάθος, που αδέσποτα ζώα βρήκαν καταφύγιο σε φιλόξενα σπίτια. Υπάρχουν αναρίθμητες ιστορίες ανθρώπων που ξαφνικά, μέσα από διαφορετικούς δρόμους, βρέθηκαν μπροστά σε ζώα που είχαν την ανάγκη τους. Τα υιοθέτησαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, παρότι αυτό δεν ήταν ούτε στα σχέδιά τους ούτε στην επιθυμία τους.

Κάθε μία από αυτές τις ιστορίες μάς μιλά για σχέσεις αλληλοβοήθειας και αμοιβαιότητας. Επειδή στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για τη ζωοφιλία, με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα, ας δούμε λοιπόν τι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωσή τους.

Η απάντηση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ζήτημα θέασης. Από ποια πλευρά δηλαδή και προς ποια κατεύθυνση βλέπεις. Αν πιστεύεις ότι τα πράγματα εξελίσσονται και βελτιώνονται μέσα από διαδικασίες ενημέρωσης και συνειδητοποίησης των καταστάσεων ή αν προτιμάς να δίνεις λύσεις μέσω γραφειοκρατίας, καταστολής, ποινικοποίησης και κατασκευαστικών έργων.

Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται:

α. Ενημέρωση επιστημονική για την υγεία των ζώων, για τους κινδύνους που δεν διατρέχουν οι άνθρωποι όταν συμβιώνουν με κατοικίδια, για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

β. Υπενθύμιση και επισήμανση για τα νοητικά, συναισθηματικά, σωματικά, κοινωνικά οφέλη που αποκομίζουμε εμείς και τα παιδιά μας από τη συμβίωση με κατοικίδια.

γ. Ευαισθητοποίηση, με θετικό τρόπο, και καλλιέργεια της συνείδησης υιοθεσίας αδέσποτων.

δ. Διευκόλυνση και απλούστευση των διαδικασιών υιοθεσίας.

ε. Ενθάρρυνση της ιδιοκτησίας και όχι ποινικοποίησή της, όπως επιχειρείται.

Η άλλη πλευρά πάλι υποστηρίζει, προτείνει και νομοθετεί υπέρ της δημιουργίας δημόσιων και ιδιωτικών «καταφυγίων ζώων». Το σχέδιο νόμου ορίζει: «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς με σκοπό τη διαβίωσή τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας και κοινωνικοποίησης των ζώων και έχει απώτερο σκοπό την εύρεση ιδιοκτητών για την υιοθεσία τους».

Ο ορισμός αυτός γεννά τα παρακάτω αδιευκρίνιστα ερωτήματα.

● Τι εννοεί όταν λέει «προσωρινή»; 3 ημέρες - 10 ημέρες - 3 μήνες - 3 χρόνια;...

● Αγνοεί ότι πάνω από έναν μήνα η παραμονή ενός υγιούς ζώου σε κλουβί θεωρείται εγκλεισμός;

● Τι εννοεί όταν λέει «σημαντικός» αριθμός ζώων; 10 - 20 - 100 - 1.000 ζώα;

● Τι εννοεί «εγκαταλελειμμένων», με ποια κριτήρια και από ποιον;

Αυτά που ζουν σε πλατείες, σε πάρκα, σε γειτονιές εδώ και αρκετά χρόνια, ενταγμένα στον κοινωνικό ιστό της πόλης, πώς χαρακτηρίζονται;

● Τι εννοεί «ασφαλές περιβάλλον»; Από καιρικές συνθήκες ίσως. Από ιώσεις, λοιμώξεις, παρασιτισμούς όμως;

● Τι εννοεί «κοινωνικοποίηση»; Μάλλον την κοινωνικοποίηση της φυλακής.

Πώς προάγεται η κοινωνικοποίηση όταν κάθε ζώο ή 2-3 ζώα μαζί είναι σε ένα κλουβί, δίπλα σε 20-30-50 άλλα ζώα, χωρίς να μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτά, ούτε με άλλους ανθρώπους;

● Με απώτερο σκοπό την υιοθεσία. Ο μόνος ουσιαστικός και αποτελεσματικός στόχος. Αν όμως αυτός δεν επιτευχθεί, τότε τι προβλέπει ο νόμος;

Δια βίου ασυλοποίηση ή ευθανασία. Η επανένταξη στο περιβάλλον τους δεν αναφέρεται πουθενά.

Υπάρχει άλλο ένα ερώτημα. Γιατί επανερχόμαστε σε μια πρόταση που στο παρελθόν έχει αποτύχει στην πράξη; Σε ελάχιστο χρόνο λειτουργίας, εφόσον ο σχεδιασμός, ο εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό και η συνεχής οικονομική εξασφάλιση δεν επιτευχθούν, τα καταφύγια μετατρέπονται σε: Χώρο εγκατάλειψης δεσποζόμενων, χωρίς καμία ενοχή από πλευράς ιδιοκτητών. Χώρο εγκατάλειψης νεογέννητων, σκύλων, γατών. Εστία ρύπανσης, εστία μόλυνσης και μετάδοσης νοσημάτων που θα τροφοδοτήσουν τα αντι-ζωοφιλικά αισθήματα και προκαταλήψεις. Τα περισσότερα καταφύγια στο παρελθόν κατέληξαν να θυμίζουν κολαστήρια σωμάτων και ψυχών.

Υπάρχει βέβαια η περιβόητη αναφορά στην προηγμένη Δύση η οποία, όπως συνηθίζεται, αναφέρει τη μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι ότι υπάρχουν όντως καταφύγια εκεί, αλλά η παραμονή των ζώων σε αυτά είναι ολιγοήμερη. Αν δεν υιοθετηθούν άμεσα προβλέπεται ευθανασία. Δεν κυκλοφορούν όντως αδέσποτα στον δρόμο, αλλά η απουσία τους οφείλεται σε ευθανασία. Τρανό παράδειγμα είναι οι αναρίθμητες ταινίες μυθοπλασίας με ζωάκια σε «καταφύγια» και παιδάκια που τα σώζουν, με κορυφαίο το πασίγνωστο «Λαίδη και αλήτης» από τα στούντιο της Ντίσνεϊ, που αν και παμπάλαιο παραμένει επίκαιρο.

Ευτυχώς στην «απολίτιστη» χώρα μας η νομοθεσία, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, προβλέπει την επανένταξη των αδέσποτων ζώων (σκύλοι-γάτες) στο περιβάλλον τους μετά τη στείρωσή τους.

Ευτυχώς στην «απολίτιστη» χώρα μας η ευθανασία ενός ζώου, δεσποζόμενου ή αδέσποτου, δεν είναι η πρώτη λύση, αλλά μετά την τελευταία λύση. Οταν η ασυλοποίηση αποκαλείται προστασία το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάποιος ωφελείται από αυτό, δεν είναι βέβαια τα ζώα. Τώρα στο γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σχέδιο νόμου εισέπραξε θετικά σχόλια, την απάντηση τη δίνει η Χάνα Αρεντ: «Οι άνθρωποι δελεάζονται από το κακό μεταμφιεσμένο ως καλό».

*Κτηνίατρος-ομοιοπαθητικός, πρόεδρος του ΣΚΜΖΑ

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Να μπει στο Σύνταγμα η προστασία των ζώων
Η προστασία των ζώων θα περάσει στο ελληνικό Σύνταγμα! Την πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας επεξεργάζεται ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του...
Να μπει στο Σύνταγμα η προστασία των ζώων
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Οταν βρέθηκε, μέσα σ’ ένα καλάθι σκουπιδιών, βρόμικος, γεμάτος πληγές και φοβισμένος ο Μπάτζερ το κοκεράκι, κανένας δεν θα στοιχημάτιζε ότι θα ζήσει....
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
O νόμος που βλέπει τα αδέσποτα ως πρόβλημα θα οδηγήσει πολλά αδέσποτα σε κάποιο άσυλο-φυλακή, σαν εγκληματίες στερώντας τους την ελευθερία/
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας