• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 16.1°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.0°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.3°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.1°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.7°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 20.0°C
  0 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
Της Αλλοπάρ*
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της Αλλοπάρ*

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οσο και να στραβώνει ο δικός μου, κυρίες και κύριοι, σήμερα σας έχω άλλα δύο μικρά σημειώματά μου, από τα παλιότερα διαβάσματά μου, και ελπίζω να τα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα. Πάμε λοιπόν:

● Από πότε άρχισε η ναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο; Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι αυτό συνέβη τουλάχιστον 10.000 χρόνια πριν από σήμερα! Και να γιατί: σχετικά πρόσφατα βρέθηκε σ' ένα σπήλαιο της Αργολίδας -το Φράγχθι- μια σημαντική ποσότητα οψιδιανού, που είναι ένα είδος ηφαιστειακού «γυαλιού» με πολύ κοφτερές άκρες. Το «γυαλί» εκείνο ήταν πολύ χρήσιμο για την κοπή δερμάτων ζώων, αλλά και για τη χάραξη και κατεργασία του ξύλου. Χρονολογήθηκε δε στο 8000 π.Χ.

Δεδομένου ότι αυτό το ορυκτό, ο οψιδιανός, υπάρχει μόνο στη Μήλο, η οποία απέχει 70 μίλια από την Αργολίδα και το Φράγχθι, ο μόνος τρόπος για να φτάσει εκεί πού βρέθηκε ήταν με κάποια βάρκα ή σχεδία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας εκείνης της εποχής ταξίδευαν άνετα, και με φορτωμένα τα πλεούμενά τους, μεταξύ Μήλου και Πελοποννήσου τουλάχιστον 10.000 χρόνια πριν από τη σημερινή εποχή.

● Το 612 π.Χ. στην Αθήνα έγινε το «έλα να δεις»: ένας πανάθλιος Ευπατρίδης -δηλαδή πλούσιος γαιοκτήμονας- ο Κύλων, αποφάσισε να γίνει τύραννος, με τη βοήθεια του πεθερού του, Θεαγένη, που ήταν επίσης τύραννος των Μεγάρων. Επειδή, όπως αποδείχτηκε, οι Αθηναίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να μιμηθούν τους Μεγαρείς, ξεσηκώθηκαν, πήραν τα όπλα τους και κυνήγησαν τον Κύλωνα και τους οπαδούς του, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ακρόπολη πολιορκημένοι.

Πάνω στη σύγχυση κατέφθασαν και οι Σπαρτιάτες, ειδοποιημένοι από τον Θεαγένη, για να πείσουν τους Αθηναίους να αφήσουν τον γαμπρό του και τους δικούς του να φύγουν. Οι Αθηναίοι ορκίστηκαν ότι θα τους αφήσουν όλους, αλλά άφησαν ελεύθερο μόνο τον Θεαγένη. Καταπατώντας τους όρκους τους έσφαξαν όλους τους οπαδούς του...

Τα επόμενα χρόνια έπληξαν την Αθήνα όλες οι πιθανές και απίθανες συμφορές: Ανομβρία, λιμός, λοιμός και καταποντισμός. Φυσικά οι Αθηναίοι τα απέδωσαν όλα στο «Κυλώνειον άγος», εξαιτίας της άθλιας συμπεριφοράς τους και της καταπάτησης των όρκων τους.

Για να μάθουν πώς θα μπορούσαν να διορθώσουν τα πράγματα, απευθύνθηκαν στον Επιμενίδη, έναν πάνσοφο άνθρωπο από την Κρήτη, τον οποίο και έφεραν στην Αθήνα. Εκείνος όμως μόλις έμαθε ότι στην Αθήνα ζούσε ο, επίσης σοφός, πολυταξιδεμένος, έμπορος, ποιητής κ.λπ., Σόλων, τους συνέστησε να αναθέσουν σ' αυτόν την επίλυση των προβλημάτων τους. Ο Σόλων δέχτηκε και με την πείρα και τη σοφία του θέσπισε δίκαιους και λεπτομερείς νόμους, χάρη στους οποίους οι Αθηναίοι ορθοπόδησαν και έβαλαν τις βάσεις για να μεγαλουργήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

*Η Αλλοπάρ για να γράψει το σημερινό της πόνημα πήρε σημειώσεις μου από την «Ιστορία του ελληνικού έθνους» («Εκδοτική Αθηνών») και το σπουδαίο «Πόθεν και πότε οι Ελληνες;» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) του Θ. Γ. Γιαννόπουλου.


Κανένας δεν μπορεί!

Μετά τον ανέμελο και απρόσεκτο Κυριάκο, που παραβίασε, στην Πάρνηθα και την Ικαρία, όλο τον κατάλογο των απαγορεύσεων του λοκντάουν, ήρθε η σειρά της σοβαρής και προσεκτικής αδελφής του: «Κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει να πάω για Πάσχα στην Κρήτη!». Είπε αγέρωχα.

Γράφοντας κανονικά τις απαγορεύσεις του Χαρδαλιά, τις εκκλήσεις των γιατρών και τις εκστρατείες ενημέρωσης (του πόπολου). Αλλωστε, ποιος αστυνομικός θα μπορούσε ποτέ να ελέγξει μια Μητσοτάκαινα; Ενώ τους άλλους μπορούν άνετα να τους σπάνε στο ξύλο. Οσοι πίστεψαν ότι είναι διαφορετική απ' τον αδελφούλη της, καιρός να το ξανασκεφτούν: τα ίδια (μπιπ) είναι...

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Για καλύτερη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών
Ολοκληρώθηκε στη Βαρκελώνη το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλάσσιων Θηλαστικών το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά με 2.500 συμμετέχοντες από 95 χώρες.
Για καλύτερη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα «έκανε» στον δρόμο; Μάζεψέ τα!
Υπήρξε μια γαλλική ταινία που εκτυλισσόταν στο Παρίσι και είχε ως επαναλαμβανόμενο «γελαστικό» μοτίβο τις τούμπες που κάθε τόσο έπαιρναν οι ηθοποιοί πατώντας τα κακά των σκύλων της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τα «έκανε» στον δρόμο; Μάζεψέ τα!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπαρ*
Ενα απ' τα θέματα που με ενδιαφέρουν πολύ, κυρίες και κύριοι, είναι η γλώσσα σας -το 'χω καημό να μάθω να τη μιλάω και να τη γράφω, μπας και ξεφύγω από κείνα τα γαβ με τα οποία με το ζόρι συνεννοούμαστε εμείς....
Της Αλλοπαρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Από την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, εκείνο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις μόλις τελείωσε την περίεργη...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Σκύλος, μόνος του στο μπαλκόνι, διαμαρτύρεται
Η πιο συχνή απορία των φίλων αναγνωστών που επικοινωνούν με τη στήλη μας είναι η εξής: Τι μπορούν να κάνουν με τα σκυλιά (ή το σκυλί) του γείτονα (του διπλανού σπιτιού ή του διπλανού διαμερίσματος) που...
Σκύλος, μόνος του στο μπαλκόνι, διαμαρτύρεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας