• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 31.3°C
  5 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 31.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 33.3°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.1°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 27.0°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.0°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  57%

Οι δερματίτιδες του προσώπου χτυπούν, μεταξύ άλλων, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ

© Adogslifephoto | Dreamstime.com

Οι παθήσεις έχουν και προτιμήσεις...

 • A-
 • A+

Είναι γνωστό ότι σε πολλούς σκύλους και γάτες, κυρίως των καθαρόαιμων φυλών, εμφανίζονται ασθένειες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα σε σχέση με φυλές που προκύπτουν από τυχαία διασταύρωση.

Οι φυλές αυτές εμφανίζουν δηλαδή μια κληρονομική προδιάθεση σε μια σειρά από νοσήματα.

Η προδιάθεση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάθε σκύλος ή γάτα συγκεκριμένης φυλής θα παρουσιάσει κάποιο ή όλα τα προβλήματα υγείας της εκάστοτε φυλής. Στατιστικά όμως, το ποσοστό εμφάνισης κάποιας διαταραχής ως προς τον γενικό πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο.

 

Πολλά από τα προβλήματα υγείας ενός καθαρόαιμου ζώου που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος ιδιοκτήτης μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε διάφορες κατηγορίες, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, ορθοπεδικά, δερματολογικά και οφθαλμολογικά.

•Κάποιες φυλές σκύλων με πολύ κοντό ρύγχος (βραχυκεφαλικές) εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή λόγω μειωμένου μήκους του κρανίου και περίσσειας μαλακών ιστών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα υψηλή πίεση και χαμηλή οξυγόνωση του αίματος, λιποθυμικά ή συγκοπτικά επεισόδια.

Επίσης λόγω αβαθούς οφθαλμικής κοιλότητας εμφανίζουν συχνά έλκη στον κερατοειδή και ακόμα και πρόπτωση οφθαλμού. Η περίσσεια των μαλακών ιστών συμβάλλει στην εμφάνιση δερματίτιδας πτυχών προσώπου, ουράς ή γενικευμένη.

Οι κυριότερες τέτοιες φυλές είναι τα Πεκινουά, Αγγλικά και Γαλλικά Μπουλντόγκ, Σιχ Τζου, Παγκ, Μπόξερ και Σαρ Πέι μεταξύ άλλων.

•Το συχνότερο καρδιολογικό νόσημα στους σκύλους είναι η χρόνια βαλβιδική ανεπάρκεια με συχνότερη εμφάνιση σε μικρόσωμες φυλές όπως τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, Κανίς, Τσιουάουα, Γιορκσάιρ τεριέ κ.ά.

Δεύτερη σε συχνότητα είναι η διατατική καρδιομυοπάθεια που εμφανίζεται σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές όπως τα Μπόξερ, Ντόμπερμαν, Γερμανικά Ποιμενικά, Μεγάλοι Δανοί κ.ά.

 

•Η δυσπλασία ισχίου είναι η ανώμαλη διαμόρφωση της άρθρωσης του ισχίου και είναι η πιο αναγνωρίσιμη στους ιδιοκτήτες πάθηση. Τα συμπτώματά της είναι η χωλότητα και η προοδευτική επώδυνη αρθρίτιδα.

Εμφανίζεται κυρίως στα Γερμανικά Ποιμενικά, Αγ. Βερνάρδου, Μάλαμουτ Αλάσκας, Ροτβάιλερ, Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Στα ορθοπεδικά προβλήματα ανήκει και η χονδροδυστροφία, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη και ωρίμανση του χόνδρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φυλών με «κοντά» άκρα, αλλά και με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη λόγω αυτόματης ρήξης μεσοσπονδύλιου δίσκου, με συνέπεια έντονους πόνους και την προοδευτική παράλυση του ζώου.

Οι φυλές αυτές είναι κυρίως τα Μπασέ, Ντάξχουντ (Τέκελ) και Σιχ Τζου.

•Στις γάτες οι συχνότερες κληρονομικές παθήσεις είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια των Μέιν Κουν και Ράγκντολ, η πολυκυστική νόσος των νεφρών στις γάτες Περσίας, το βρογχικό άσθμα και ο στραβισμός στις γάτες Σιάμ και το σύνδρομο Βάρντενμπουργκ που εμφανίζεται στις λευκότριχες γάτες και χαρακτηρίζεται από ετεροχρωμία της ίριδας και απώλεια ακοής.

*Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μυκητιάσεις στους σκύλους
Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι...
Μυκητιάσεις στους σκύλους
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
Είναι πλέον μια πολύ καλή ευκαιρία για εκδρομές στην εξοχή και για μεγάλες βόλτες στα πάρκα με τα κατοικίδιά μας. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε τις βόλτες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ήδη κάνει τα...
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Οταν χτυπάνε οι ωτίτιδες
Η έξω ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή αιτία προσκόμισης στον κτηνίατρο. Ο ιδιοκτήτης συνήθως παρατηρεί ότι το ζώο του κουνάει το κεφάλι δεξιά αριστερά ή ξύνει με το πόδι το αυτί, πολλές φορές τραυματίζοντας την...
Οταν χτυπάνε οι ωτίτιδες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γεράματα και αρθριτικά
Η αρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία παρατηρείται πολύ συχνά στα ζώα μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που κάποιο ζώο νεαρής ηλικίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να υποφέρει...
Γεράματα και αρθριτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας