• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 34.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.8°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.8°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  34°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 30.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 32.2°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 27.5°C / 33.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 36.5°C
  1 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 34.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  30%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γουρουνάκια ή σκυλάκια;

 • A-
 • A+

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κατοικιδίων με πρόβλημα παχυσαρκίας έχει αυξητική τάση. Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε παχυσαρκία είναι αρκετοί, όπως η γενετική προδιάθεση, η μειωμένη άσκηση, η αύξηση της ποσότητας της τροφής, ιδιαίτερα σε στειρωμένα ζώα, και κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερφλοιοεπινεφριδισμός.

Ο βασικός προβληματισμός μας σε σχέση με την παχυσαρκία σχετίζεται με την πληθώρα των νοσημάτων, στα οποία αυτή προδιαθέτει, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής του κατοικιδίου μας. Πιο συγκεκριμένα, η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και αναπνευστικών νοσημάτων, καθώς λόγω του αυξημένου βάρους επιβαρύνεται η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ συχνά παρατηρείται και υπέρταση. Σε ορισμένες φυλές, όπως οι βραχυκεφαλικές, η αύξηση του βάρους οδηγεί πολύ συχνά σε αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, η παχυσαρκία μπορεί να λειτουργήσει ως προδιαθέτων παράγοντας στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος, μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, οι οποίες εξαιτίας του αυξημένου βάρους που δέχονται, επιβαρύνονται και εμφανίζονται αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας.

Ενας τρόπος για να διαπιστώσουμε αν το κατοικίδιό μας είναι υπέρβαρο είναι να προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε τις πλευρές του. Σε ένα ζώο με φυσιολογικό βάρος οι πλευρές ψηλαφίζονται με ευκολία. Δεν επιθυμούμε ούτε να φαίνονται, παρατηρώντας το από απόσταση, αλλά ούτε και να μην μπορούμε να τις ψηλαφίσουμε λόγω του λίπους που παρεμβάλλεται. Ο προσδιορισμός για το αν το κατοικίδιό μας χρειάζεται να χάσει βάρος, πόσο βάρος θα χάσει και σε τι διάστημα, καλό είναι να γίνει από κτηνίατρο.

Στην περίπτωση που όντως επιβεβαιωθεί ότι το κατοικίδιό μας είναι υπέρβαρο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε με τον κτηνίατρο, ούτως ώστε να αποκλείσουμε τις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν και να το εμποδίζουν από το να έχει ένα ιδανικό βάρος.

Αν δεν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που δίνουμε. Σε ζώα που διατρέφονται με μαγειρευτό φαγητό είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε ακριβώς την ποσότητα που θα πρέπει να τρώνε ώστε να έχουμε απώλεια βάρους. Οπότε, αρχικά προτείνουμε να μειώσουν την ποσότητα της τροφής σε σχέση με αυτή που έδιναν, ενώ παράλληλα να μειώσουν την ποσότητα των υδατανθράκων που δίνουν ανά γεύμα και να αυξήσουν την πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα). Στα ζώα που διατρέφονται με ξηρά τροφή μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε την ποσότητα της τροφής που χρειάζονται. Οι συσκευασίες των τροφών αναγράφουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση που προτείνεται ανάλογα με το σωματικό βάρος του ζώου. Ετσι υπολογίζοντας καθημερινά τα γραμμάρια της τροφής, αποφεύγουμε τη χορήγηση παραπάνω θερμίδων.

Ενας άλλος τρόπος, ώστε να χάσει βάρος το κατοικίδιό μας, είναι κόβοντας τις περιττές λιχουδιές και τα μεζεδάκια. Πολλοί άνθρωποι δίνουν κανονικά την ποσότητα της ξηράς τροφής που πρέπει να δίνουν, αλλά παράλληλα δίνουν και έξτρα λιχουδιές. Ενα βασικό βήμα στο να διατηρηθεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ή να μη δίνουμε λιχουδιές ή, αν δίνουμε, να μειώνουμε την ημερήσια ποσότητα της ξηράς τροφής. Επίσης, είναι σημαντικό το κατοικίδιό μας να βγαίνει τακτικά βόλτες αν πρόκειται για σκύλο ή, αν έχουμε γάτα, να αφιερώνουμε κάποια ώρα κάθε μέρα ώστε να την κινητοποιούμε μέσω του παιχνιδιού. Για τους σκύλους εξαιρετική μορφή άσκησης είναι το κολύμπι, κατά το οποίο ασκείται όλο το σώμα, ενώ δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις.

Θα ήθελα στο τέλος να αναφερθώ στη στείρωση και την αύξηση του βάρους. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι, μετά τη στείρωση, το κατοικίδιό τους θα γίνει νωθρό και υπέρβαρο. Η αλήθεια είναι ότι με τη στείρωση όντως αλλάζει λίγο ο μεταβολισμός του σκύλου ή της γάτας, αλλά ο έλεγχος του βάρους του είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς. Με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και πάντα υπό τις οδηγίες του κτηνιάτρου, είναι μια κατάσταση που μπορούμε να ελέγξουμε.

* Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Παχυσαρκία

Πριν

Η αγάπη των Βρετανών για τα κατοικίδιά τους έχει πάρει λάθος δρόμο: Αδιαφορώντας για τη σωστή διατροφή τους, τους δίνουν αυτά που τα κάνουν «ευτυχισμένα», δηλαδή παγωτά, μπισκότα, φαγητά με σάλτσες κ.λπ. Αποτέλεσμα; Τα ζώα παχαίνουν υπερβολικά, εμφανίζουν παθήσεις και μετά βίας περπατάνε. Ετσι, η ζωοφιλική οργάνωση PDSA (Ανθρώπινη Μέριμνα για Αρρωστα Σκυλιά) ίδρυσε ένα Pet Fit Club, στο οποίο οι κάτοχοι ζώων παίρνουν οδηγίες για να ξανάρθουν στα ίσα τους τα παχύσαρκα «μωρά» τους. Τα αποτελέσματα φαίνονται στις φωτογραφίες της «Ντέιλι Μέιλ».

Λουίτζι, ο κλέφτης

Μετά

Ο Λουίτζι ήταν ένα αεικίνητο σκυλί, μέχρι που η κυρά του, η Πιερ, αρρώστησε και δεν μπορούσε πια να τον πηγαίνει βόλτες. Χωρίς άσκηση, ο Λουίτζι το 'ριξε στο φαΐ και στην ξάπλα στον καναπέ. Λάτρευε το φαΐ των δικών του -ειδικά το χοιρινό- και ό,τι άλλο έκλεβε απ' την κουζίνα. Γρήγορα έγινε υπέρβαρος και δυσκολευόταν ακόμα και να περπατάει. Τον πήγαν στο Pet Fit Club, όπου του όρισαν να τρώει δύο γεύματα σωστά ζυγισμένης σκυλοτροφής - και να πηγαίνει δύο βόλτες τη μέρα. Σε 6 μήνες ξανάγινε σκύλος: έχασε το 30% του βάρους του και έγινε 24 κιλά, όσο έπρεπε να είναι.

Η Μίσι που λάτρευε τα παγωτά

Πριν

Η Μίσι ήταν τρελή για παγωτά: Κάθε μέρα σταματούσαν στο παγωτατζίδικο της περιοχής της και η «μαμά» της την κερνούσε ένα, που το έγλειφε βγάζοντας στεναγμούς ευτυχίας. Η ανευθυνότητα της «μαμάς» της, Τζέμα Σλάτερι, 24 ετών, έκανε τη Μίσι σαν μπαλόνι, με συνέπεια να της πονάνε τα πόδια και να λαχανιάζει γρήγορα.

Μετά

Το βάρος της έφτασε τα 40 κιλά - ακριβώς το διπλάσιο απ' το κανονικό. Τότε άρχισε να ακολουθεί σωστή διατροφή: ειδική διαιτητική τροφή - τέρμα τα παγωτά. Και πιο πολλή άσκηση. Σε 4 μήνες έχασε 10 κιλά - και συνεχίζει. Ηδη, όμως, θυμίζει αρκετά την κανονική Μίσι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Υπάρχουν σκύλοι που καταβροχθίζουν με τη μία τη λιχουδιά που θα τους δώσουν οι δικοί τους. Εγώ, αντίθετα, τη γλεντάω. Δηλαδή, την τρώω σιγά σιγά, ώστε να παρατείνω όσο γίνεται την ευχαρίστηση
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Καρδιά μου!
Η Σπλότζερ, το γερμανικό κοντότριχο πόιντερ, που ζει στο Νορθαμπτονσάιρ, έχει δύο καρδιές, μία μέσα στο σώμα της και μία έξω, στο τρίχωμά της.
Καρδιά μου!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα σκυλιά, όπως και τα περισσότερα ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις κατά την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο άλλοτε με συγκατάβαση και άλλοτε με αρνητικότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
O θεραπευτικός ρόλος που μπορούν να παίξουν κάποια ζώα, κατάλληλα εκπαιδευμένα και με τις οδηγίες ειδικών ψυχιάτρων σε ασθενείς.
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας