Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς έκανα φίλους μου τα αδέσποτα σκυλάκια
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς έκανα φίλους μου τα αδέσποτα σκυλάκια

  • A-
  • A+

Ζώντας τις πέντε από τις επτά μέρες της βδομάδας στον Μαραθώνα έχω παρατηρήσει μια εντυπωσιακή αλλαγή της συμπεριφοράς των κατοίκων της περιοχής απέναντι στα αδέσποτα σκυλιά, ειδικά τα τελευταία 5-10 χρόνια.

Τις δύο περασμένες δεκαετίες, π.χ., τα φαινόμενα της μαζικής εξόντωσής τους με φόλες ήταν συνηθισμένα, χωρίς βέβαια τα επιθυμητά από τους δράστες αποτελέσματα, μιας και σε λίγους μήνες νέα αδέσποτα εμφανίζονταν στους δρόμους.

Τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν τελειώσει και οι φόλες αποτελούν μια αποκρουστική ανάμνηση. Αδεσποτάκια κυκλοφορούν, αλλά οι άνθρωποι έχουν πάψει να ενοχλούνται από την παρουσία τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συχνά βλέπω να τα χαϊδεύουν, να τα φιλεύουν, να τους μιλάνε ή να γελάνε μ' αυτά. Συνυπάρχουν, άνθρωποι και ζώα, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Το περίεργο είναι ότι έχει αλλάξει και η συμπεριφορά των αδέσποτων σκύλων: ενώ άλλοτε, νιώθοντας ότι απειλούνται από την εχθρική συμπεριφορά των ανθρώπων, γίνονταν κι αυτά απειλητικά, γρυλίζοντας και γαβγίζοντας όποιον τα πλησίαζε, σήμερα δεν αντιδρούν και δέχονται και να τα χαϊδέψουν, αισθανόμενα ασφάλεια. Λέω ότι αυτό το φαινόμενο είναι περίεργο, αλλά όσο το σκέφτομαι βρίσκω ότι είναι απολύτως λογικό: έτσι ακριβώς θα αντιδρούσε και ένας άνθρωπος!

Μιλώντας ειδικότερα για την περιοχή μου, μια «εξοχή», ας πούμε, του Μαραθώνα, τα 7-8 αδέσποτα σκυλιά που υπάρχουν είναι πλήρως ενσωματωμένα στη μικρή μας κοινωνία. Τους έχουμε δώσει ονόματα, δεν έχουμε λόγους να τα φοβόμαστε ή να μας φοβούνται, τα ταΐζουμε, τα στειρώνουμε, μας ακολουθούν στις βόλτες με τα δικά μας σκυλιά, με τα οποία παίζουν και τρέχουν μια χαρά, χωρίς αγριάδες.

Θα κλείσω με μια εμπειρία μου, που με έκανε να καταλάβω το προφανές:

● Κάποια μέρα, πριν από 10-15 χρόνια, αποφάσισα να πάω με το ποδήλατο σε μια περιοχή όπου ήξερα ότι υπήρχαν αρκετά αδεσποτάκια. Οταν έφτασα εκεί, μια μεγάλη ομάδα σκύλων άρχισε να με γαβγίζει και να με πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις. Γύρισα πίσω ήρεμα ήρεμα και έφτασα σπίτι σώος. Πήρα μια σακούλα με σκυλοτροφή και ξαναπήγα στα λημέρια των αδέσποτων, πάλι με το ποδήλατο.

Οταν έφτασα εκεί, οι σκύλοι κινήθηκαν πάλι προς το μέρος μου. Κατέβηκα ήρεμα από το ποδήλατο, έριξα σκυλοτροφή σε 2-3 «βουναλάκια» και τους «μίλησα» όσο πιο τρυφερά μπορούσα. Τότε τα σκυλιά σταμάτησαν να γαβγίζουν, άρχισαν να κουνάνε ουρές και, διστακτικά, πλησίασαν την τροφή. Φαίνεται ότι τους άρεσε και ρίχτηκαν με τα μούτρα. Τους έβαλα κι άλλη, την έφαγαν κι αυτή. Και, έχοντας πειστεί ότι δεν αποτελώ απειλή, με πλησίασαν και με άφησαν να τα χαϊδέψω.

Αυτό ήταν! Ξαναέκανα τη διαδρομή αυτή πολλές φορές, πάντα τους έβαζα τροφή κι εκείνα έρχονταν τρέχοντας -και πολύ φιλικά- προς το μέρος μου. Γίναμε φίλοι, με εμπιστεύτηκαν και τα εμπιστευόμουν. Τόσο απλά.

● Ναι, πάντα, σε κάθε ομάδα ανθρώπινη και σκύλων υπάρχει η πιθανότητα να περιλαμβάνεται και κάποιος «παλιοχαρακτήρας», δύστροπος, επιθετικός. Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος. Αλλά δεν τον σκοτώνεις...

Μια θλιβερή εξαίρεση

Παρά τα όσα γράφω στις διπλανές στήλες, άνθρωποι που μισούν τους σκύλους υπάρχουν, έστω και σαν εξαίρεση του κανόνα. Ενας απ’ αυτούς είναι και ο ιερέας (!) που τον Απρίλιο του 2017 σκότωσε στην Οβρυά Πατρών με καραμπίνα, μπρος στα μάτια παιδιών που έπαιζαν και περαστικών, δύο αδέσποτους σκύλους, δίνοντας έτσι παραδείγματα μίσους αντί για παραδείγματα αγάπης.

Η υπόθεση εκείνη εκδικάστηκε στις 9/12/2019 και ο απαράδεκτος ιερέας καταδικάστηκε (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών) σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ πιθανότατα θα πληρώσει και 30.000 ευρώ πρόστιμο για καθένα ζώο που σκότωσε.

Με την ευκαιρία αυτή, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί την Ιερά Σύνοδο να υπενθυμίσει στους κουμπουροφόρους ιερείς ότι «η οπλοφορία δεν συνάδει προς το ιερατικό σχήμα» και ότι «η πλήρης απαγόρευση της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας επεκτείνεται και στον τομέα του κυνηγιού», σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιό της.

 

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γουρουνάκια ή σκυλάκια;
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε παχυσαρκία είναι αρκετοί, όπως η γενετική προδιάθεση, η μειωμένη άσκηση, η αύξηση της ποσότητας της τροφής και κάποιες παθολογικές καταστάσεις.
Γουρουνάκια ή σκυλάκια;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Είχα αρχίσει, προ ημερών, να σας γράφω τις πρώτες μου εντυπώσεις απ' τη βιογραφία του Σπυρίδωνος Τρικούπη, γραμμένη απ' τη Λύντια Τρίχα («Σπυρίδων, ο άλλος Τρικούπης», εκδόσεις Πόλις)
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Οταν χαθεί το ζωάκι μας
Πρέπει να 'μουνα 4-5 χρονών όταν, ξεφεύγοντας απ' την προσοχή της κοπέλας που μας φρόντιζε όσο η μητέρα μας έλειπε στη δουλειά, την... έκανα κανονικά, με μικρά, αβέβαια βηματάκια προς το άγνωστο.
Οταν χαθεί το ζωάκι μας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Σας έγραφα το Σάββατο ότι, για μένα και τον Ταρζάν δεν ήταν απαραίτητο να είναι «πολιτικό πρόσωπο» ο νέος Πρόεδρος - στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν θα πρότεινε και πάλι τον κ. Παυλόπουλο.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πού πάνε τ' αδέσποτα όταν βρέχει, φυσάει και χιονίζει;
Η απορία μού γεννήθηκε ένα πρωί καθώς έβλεπα τα γνωστά μου αδεσποτάκια να 'ρχονται κοντά μας, ένα ένα, για να περπατήσουμε μαζί: Ηταν όλα τους χαρούμενα, στεγνά και μια χαρά.
Πού πάνε τ' αδέσποτα όταν βρέχει, φυσάει και χιονίζει;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Υπάρχουν σκύλοι που καταβροχθίζουν με τη μία τη λιχουδιά που θα τους δώσουν οι δικοί τους. Εγώ, αντίθετα, τη γλεντάω. Δηλαδή, την τρώω σιγά σιγά, ώστε να παρατείνω όσο γίνεται την ευχαρίστηση
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας