• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 7.3°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 5.5°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 10.1°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 5.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 7.7°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.7°C / 5.6°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βρε, μπας και δεν έγινε ο πόλεμος;

 • A-
 • A+

Το πρόσεξε φίλη, αναγνώστρια της «Real News» και είχε απόλυτο δίκιο: Στο πολυτελές βιβλιαράκι που η εφημερίδα έδινε ως «δώρο» στους αναγνώστες της στο φύλλο της 27ης Οκτωβρίου 2019 και που είχε τίτλο «Γνωρίστε τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (Εκδόσεις Πεδίο), δεν βρήκαμε, όσο κι αν ψάξαμε, καμία αναφορά στην επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα (28.10.1940) ούτε, φυσικά, λέξη για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο - αντίθετα, αναφέρονται η ιταλική εισβολή στην Αίγυπτο και οι εισβολές της Γερμανίας σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Γαλλία κ.λπ.

Το ίδιο απούσα απ' το ιστορικό αυτό βιβλίο ήταν και η ελληνική αντίσταση - λες και δεν υπήρξε ποτέ! Βέβαια, ο κάθε εκδοτικός οίκος μπορεί να επιλέγει και να εκδίδει όποιο βιβλίο θέλει, αλλά η εφημερίδα θα πρέπει, νομίζω, να ελέγχει λίγο περισσότερο την ποιότητα των «δώρων» που κάνει στους Ελληνες αναγνώστες της.

Αρτιμελής

Κυριακή πρωί, στο ραδιόφωνο «Πρώτο Θέμα», δύο συνάδελφοι συζητούν περί ανέμων και υδάτων. Κάποια στιγμή θεωρούν ότι κάτι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πουν, προφανώς από κομματικό καθήκον:

■ «Νέο γλωσσικό ατόπημα, μετά το «Τσέο», από την κυρία Νοτοπούλου. Τη ρώτησαν, σε συνέντευξη, τι θα γίνει με την προκαταρκτική επιτροπή για τη Νovartis, και τι απάντησε; Οτι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «αρτιμελής»! Χα, χα, χα. Βέβαια, βγήκε ο Μπογδάνος και την υπερασπίστηκε, ότι δηλαδή δεν ήταν λάθος. Αλλά... αρτιμελής; Ας μας ρώταγε να της πούμε, για να μην κάνει τέτοια λάθη».

Αν οι καλοί συνάδελφοι είχαν εκεί κοντά τους το Ετυμολογικό Λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στο λήμμα «αρτιμελής». Εκεί θα διάβαζαν:

● «Το επίρρημα άρτι (μόλις, πρόσφατα) προσέδωσε στα σύνθετα και στα παράγωγά του την επιπρόσθετη έννοια της ακρίβειας και της πληρότητας: αρτιγενής, αρτιθανής, αρτιμελής, αρτισύστατος».

«Αρτιμελής», λοιπόν, θα πει «με όλα τα μέλη». Μια ματιά στο παραπάνω Λεξικό θα τους μάθαινε κάτι και θα τους απέτρεπε απ' το να λένε «αρτζιμπούρτζι και λουλάδες» για να περάσει η ώρα.

Μια και το 'φερε ο λόγος, τι θα πει «αρτζιμπούρτζι»; Πάλι το Λεξικό μάς φωτίζει:

● Πρόκειται για τη νηστεία του Αρτζιβουρίου, στην οποία υποβάλλονται οι Αρμένιοι στο διάστημα μεταξύ της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου και της Κυριακής του Ασώτου. Η νηστεία αυτή αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από τους ορθόδοξους Βυζαντινούς συγγραφείς, που την αποκαλούσαν «πονηρόν έθος (συνήθεια) των Αρμενίων» και «βδελυρά νηστεία», διότι διέφερε από τις συνήθειες του ορθόδοξου εορτολογίου.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα περιστέρια που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τους απονεμήθηκαν μετάλλια πολεμικής ανδρείας.
Της Αλλοπάρ*
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Μουσολίνι και η εμμονή του στην 28 Οκτωβρίου
Το 2020, στις 28.10.2020, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Θα άξιζε να απαντηθεί το ερώτημα γιατί ο Μπενίτο Μουσολίνι έκανε το μοιραίο στρατιωτικό λάθος να ξεκινήσει την...
Ο Μουσολίνι και η εμμονή του στην 28 Οκτωβρίου
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ανελλήνιστος αντιπρόεδρος
Οπως γνωρίζουν όσοι έμαθαν στο σχολείο να μιλάνε ελληνικά, υπάρχει το επίθετο «αυτάρκης», που ανήκει στα τριγενή και δικατάληκτα, διότι το αρσενικό και το θηλυκό έχουν την ίδια κατάληξη, ενώ το ουδέτερο...
Ανελλήνιστος αντιπρόεδρος
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Πάντα, πριν από εκλογές, υποψήφιοι δήμαρχοι, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα, ειδικά εκείνα που έχουν ανάγκη προστασίας. Φέτος, που εκτός από δημοτικές,...
Της Αλλοπάρ*
ΝΗΣΙΔΕΣ
Απίστευτο «κάζο» στη Μαριολάτα
Λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου ανεπαρκώς οπλισμένοι χωρικοί έτρεψαν σε φυγή διπλάσιο σε δύναμη και πλήρως εξοπλισμένο τακτικό στρατιωτικό τμήμα... Στη βόρεια πλευρά και στο βάθος της χαράδρας του Παρνασσού,...
Απίστευτο «κάζο» στη Μαριολάτα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα πειράματα σε ζώντα ζώα καλά κρατούν
«Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λπ., αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο, σωματικό ή ψυχικό». «Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του...
Τα πειράματα σε ζώντα ζώα καλά κρατούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας