• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  3 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  92%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  96%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  3 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%

Δύο απ' τις παλιές σελίδες μας, στην «Ελευθεροτυπία» (1997, αριστερά και 1999, δεξιά). Στην πρώτη «αρθρογραφεί» ο Αρης και στη δεύτερη η Φέη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σελίδα μας έγινε (20+7) 27 χρονών!

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα αυτή έκλεισε τα 7 πρώτα της χρόνια. Το ίδιο και η (νέα) σελίδα μας, η οποία μετακόμισε, θα έλεγα, από την «Ελευθεροτυπία» όταν έκλεισε, όπως έκλεισε, τον Νοέμβρη του 2011. Τρία ήταν τα κίνητρα που είχα για να συνεχίσω να γράφω αυτή τη σελίδα, σε μια στιγμή, μάλιστα, που το είχα πάρει απόφαση ότι η δημοσιογραφία είχε τελειώσει για μένα:

1. Η πρόσκληση από παλιούς φίλους, απ' την «Ελευθεροτυπία»: «Βγάζουμε εφημερίδα, θα μας βοηθήσετε;». Πώς να αρνηθείς να βάλεις πλάτη όταν σ' το ζητάνε νέοι άνθρωποι, που ξαφνικά, και χωρίς να φταίνε, βρέθηκαν άνεργοι, με υποχρεώσεις να τρέχουν (παιδιά, δάνεια κ.λπ.);

2. Πάντα μ' άρεσαν τα «γεννητούρια» μιας εφημερίδας. Της εφημερίδας αυτής θα ήταν τα τρίτα για μένα. Είχαν προηγηθεί της «Αθηναϊκής», στις 24/7/1974, την ίδια βραδιά που κατέρρευσε η χούντα και επέστρεψε απ' τη Γαλλία ο Καραμανλής. Και της «Ελευθεροτυπίας», στις 25/7/1975. Και στις δύο «γεννήσεις» αυτές ήμουν παρών, τις έζησα «από μέσα» και τις θεωρώ τις πιο σημαντικές στιγμές της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας. Πώς μπορούσα να αρνηθώ τη συμμετοχή, έστω ως συνεργάτης, στη «γέννηση» της «Εφημερίδας των Συντακτών»;

3. Το τρίτο κίνητρο ήταν καθαρά συναισθηματικό - περισσότερο από τα άλλα δύο: Η εφημερίδα αυτή βγήκε στο ίδιο κτίριο (Κολοκοτρώνη 8) που είχε «γεννηθεί» και η αγαπημένη μου «Ελευθεροτυπία»! Εκπληκτική σύμπτωση. Μάλιστα, το νέο μου γραφείο βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και το παλιό, του 1975, κι «έβλεπε» το πίσω μέρος του Αϊ-Γιώργη του Καρύτση!

Σελίδα απ' τη νέα εποχή (2013), όπου βέβαια «αρθρογραφεί» η Αλλοπάρ, η γριούλα σκυλίτσα μου

Η νέα σελίδα ήταν συνέχεια της παλιάς, που την είχα ξεκινήσει τον Νοέμβριο (άλλη σύμπτωση) του 1991. Και όπως είναι φυσικό, έχει περίπου την ίδια μορφή: σχόλια, ειδήσεις, περίεργα, επιστολές αναγνωστών, όλα με σκοπό τη διάδοση της υπεύθυνης ζωοφιλίας και την υπεράσπιση των ζώων - όλων των ζώων.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι η ανταπόκριση που έχει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό δεν είναι ίδια με εκείνη της σελίδας όταν δημοσιευόταν στην «Ελευθεροτυπία».

Αλλά δεν στεναχωριέμαι:

● Η ανάπτυξη του ίντερνετ και η μεγάλη αύξηση των χρηστών του οδήγησε τις εφημερίδες σε συρρίκνωση των κυκλοφοριών τους. Ετσι, δημιουργήθηκαν, κυρίως από νέους ανθρώπους, δεκάδες ιστοσελίδες με ζωοφιλικό περιεχόμενο. Κάτι που το βρίσκω υπέροχο! Ειδικά διότι όλες ανεξαιρέτως υπηρετούν την υπεύθυνη ζωοφιλία, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες που ακολούθησα κι εγώ, στα 27 χρόνια που γράφω αυτή τη σελίδα:

1. Αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τα ζώα και δυναμική υπεράσπισή τους.

2. Υπεύθυνη πληροφόρηση, ειδικά σε θέματα υγείας των ζώων, όπως ο εμβολιασμός, η στείρωση κ.λπ., σε συνεργασία με κτηνιάτρους και όχι με ανεύθυνους «εμπειρικούς».

3. Προβολή του κοινωνικού έργου των ζωοφιλικών σωματείων και μεμονωμένων ανθρώπων, που είναι αφιερωμένοι στην προστασία των ζώων. Τους οποίους θαυμάζω και συγχαίρω, διότι όλοι είναι εθελοντές και δεν περιμένουν καμία ανταμοιβή για όσα κάνουν.

Κοιτάζοντας πίσω στο 1991, οφείλω να πω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και, μάλιστα, εντυπωσιακά. Η κοινωνία αγκαλιάζει τα αδέσποτα - ακόμα και εκεί όπου άλλοτε τα έπαιρναν με τις πέτρες.

Τότε γέλαγαν όταν άκουγαν ότι «ο σκύλος μου έχει καρδιακή ανεπάρκεια», σήμερα το θεωρούν -όπως και είναι- απολύτως φυσικό. Δεν ακούς πια το «πρόσεχε, θα σε φάει ο σκύλος» - έμαθαν ότι ο σκύλος... δεν τρώει ανθρώπους. Και πολλοί, πια, έμαθαν να μαζεύουν τα «κακά» των σκύλων τους απ' τον δρόμο. Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν μερικές δεκαετίες, αλλά τελικά άλλαξε η συμπεριφορά μας προς τα ζώα, γενικά.

Βέβαια, ακόμα υπάρχουν αυτοί που μισούν τα ζώα, αυτοί που πιστεύουν ότι η στείρωση τα βλάπτει, ότι όταν αρρωστήσει το ζωάκι τους πρέπει να το πετάξουν στον δρόμο - αντί να το πάνε στον γιατρό. Ε, γι' αυτό και εγώ θα συνεχίσω να γράφω αυτή τη σελίδα, δίνοντας τη μάχη μαζί με τις πολλές και καλές σχετικές ιστοσελίδες. Εχουμε δουλειά μπροστά μας, η Αλλοπάρ, ο Ταρζάν κι εγώ!

 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ραντεβού τον Ιούνιο!
Κυρίες και κύριοι, βρίσκομαι στην περίεργη θέση να σας πληροφορήσω ότι θα λείψω με μια 2μηνη, τουλάχιστον, άδεια. Πράγμα που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τα ξαναπούμε τον Ιούνιο
Ραντεβού τον Ιούνιο!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η αδεσποτούλα που έκλεψε την καρδιά του τοπ μόντελ!
Γοητευτικός σαραντάρης, τοπ μόντελ της Βρετανίας, με επιχείρηση που η αξία της ξεπερνά τα 20 εκατ. λίρες, ο Ντέιβιντ Γκάντι ζει στο Λονδίνο με την σύντροφό του Στέφανι, την κορούλα τους Ματίλντα και την...
Η αδεσποτούλα που έκλεψε την καρδιά του τοπ μόντελ!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μια e-κριτική στη σελίδα
Οι επιστολές που παίρνω μέσω e-mail είναι συνήθως δύο ειδών: ή θα μου τα ψέλνουν για κάτι που έγραψα και δεν τους άρεσε ή θα μου λένε «μπράβο» γενικώς και θα ζητούν να δημοσιεύσω κάτι που τους ενδιαφέρει.
Μια e-κριτική στη σελίδα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Από τότε που ο αξέχαστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, όταν του ζητήθηκε μια δήλωση για τον θάνατο ενός συναδέλφου του, είπε την επίσης αξέχαστη φράση «Τι να σου πω; Επαθα μια ψυχολογία όταν το 'μαθα», η ψυχολογία,...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Μπορεί να μού κακοφαίνεται που οι εφημερίδες, ειδικά της Κυριακής, μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα, μ' όλα αυτά τα «δώρα» που δίνουν στους αναγνώστες τους για να τους δελεάσουν. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι πρώτη...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Μπορεί το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να μην είναι απ' τα αγαπημένα μου, σε κανονικές συνθήκες. Οποτε έχει απεργία όμως η ΕΣΗΕΑ, το ακούω συνεχώς, μιας και μεταδίδει σε επανάληψη ενδιαφέρουσες εκπομπές με θέματα...
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας