• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.8°C / 8.9°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.1°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 6.2°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 2.8°C / 9.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  77%

Και όμως, θα μπορούσε ο σκύλος (ή οι σκύλοι) να μεταφέρεται στο πορτμπαγκάζ, όπου δεν θα κινδυνεύει σε κάθε φρενάρισμα και σε κάθε στροφή, δεν θα κρυώνει και δεν θα αγχώνεται στο σκοτάδι...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μην ταλαιπωρείτε τον συνεργάτη σας

 • A-
 • A+

Πριν από χρόνια, εκεί γύρω στο ’90, μόλις που είχαμε χτίσει το σπιτάκι μας στον Σχινιά του Μαραθώνα, συνήθιζα να βάζω τον Αρη, τον αξέχαστο σκύλο-φίλο μου στο αυτοκίνητο και να πηγαίνουμε για ατελείωτες βόλτες στις παραλίες και τα βουναλάκια του πανέμορφου -και άγνωστου τότε σε μένα- αυτού δήμου. Από τη μια, είχα την περιέργεια να γνωρίσω την περιοχή και, από την άλλη, ήθελα να τρέξει και ο Αρης σε νέους τόπους και να γνωρίσει νέες μυρουδιές.

Τον έβαζα, λοιπόν, στο αυτοκίνητο, που τότε ήταν ένα πεντακάθαρο Σουζούκι 1300. Είχα προμηθευτεί ένα πλέγμα με το οποίο χώριζα την καμπίνα των επιβατών απ’ το πορτμπαγκάζ, όπου ήταν το βασίλειο του Αρη (αλλά και της, επίσης αξέχαστης, Φέης μας, που όμως σπάνια ερχόταν μαζί στις αποδράσεις μας). Απλωνα κάτω στο πορτμπαγκάζ μια παλιά κουβέρτα, ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά να κάνω... αποτρίχωση και όλα καλά: και ο Αρης άρχοντας και το αμάξι πεντακάθαρο. (Σήμερα, που το Ι.Χ. μου δεν είναι πεντάθυρο, απλώς δεν παίρνω την Αλλοπάρ ή τον Ταρζάν σε τέτοιου είδους βόλτες).

Τα θυμάμαι αυτά κάθε φορά που βλέπω, κατά τις κυνηγετικές περιόδους, πίσω από τζιπ ή πάνω σε καρότσες τεράστιων «αγροτικών» αυτά τα πανάθλια καφέ κουτιά, που οι οδηγοί τους βάζουν μέσα τους σκύλους όταν πάνε για κυνήγι. Με τον σκύλο να ταξιδεύει σ’ ένα θεοσκότεινο «δωμάτιο», με ελάχιστο -από κάτι χαραμάδες- αερισμό και να χτυπάει στα ξύλα -τους «τοίχους»- κάθε φορά που ο οδηγός φρενάρει απότομα ή παίρνει καμιά στροφή με ταχύτητα.

Είναι φανερό ότι οι οδηγοί-κυνηγοί που χρησιμοποιούν αυτά τα απαράδεκτα -και παράνομα- ξύλινα κελιά για τη μεταφορά των σκύλων τους δεν τους βλέπουν παρά σαν εργαλεία και όχι σαν φίλους και βοηθούς τους.

Εναντίον αυτής της πρακτικής είναι και η πρόσφατη έκκληση-καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), την οποία προσυπογράφω και αναδημοσιεύω, μπας και κάποια στιγμή σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία των ζώων. (Απευθύνεται στα αρμόδια υπουργεία, εισαγγελείς και Αστυνομικά Τμήματα):

«Αξιότιμοι κ.κ.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 1969/100521/14-8-2013 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής-Τμήμα ΚΑΦΕ οι κυνηγοί “οφείλουν να χρησιμοποιούν κατά τη μεταφορά του σκύλου τους μεταφορικά μέσα κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που θα ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική θέση του σώματός του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό όποτε επιθυμεί”.

Αντ’ αυτού σε όλη τη χώρα παρατηρούμε ότι υπάρχουν στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων προσδεμένα κλουβιά, συνήθως μικρών διαστάσεων, όπου δεν είναι δυνατόν ούτε να σταθούν όρθια, ούτε να συστρέφουν το σώμα τους και συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε νερό.

Εκτός αυτών τα ζώα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να σκοτωθούν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αναπνέουν τα καυσαέρια που εκλύονται τόσο από το αυτοκίνητο του κυνηγού αλλά και όλων των άλλων που προπορεύονται, υφίστανται δε όλο το κρύο ή τη ζέστη της ατμόσφαιρας, μιας και είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικό από το αυτοκίνητο χώρο.

Επιπλέον με την πρόσδεση των κλουβιών στις περισσότερες περιπτώσεις σημειώνεται παράβαση των διατάξεων του άρθρου 32 του ΚΟΚ (Ν. 2696/1999) σχετικά με τα προεξέχοντα αντικείμενα. Εδώ βέβαια έχουμε να επισημάνουμε ότι τα μεταφερόμενα ζώα δεν είναι αντικείμενα, αλλά ζωντανά πλάσματα τα οποία με τις τέτοιου είδους μετακινήσεις βασανίζονται και σύμφωνα με τον ν. 4039/12 οι παραβάτες του βασανισμού τιμωρούνται τόσο με διοικητικά πρόστιμα όσο και με φυλάκιση. Είναι λοιπόν απορίας άξιο που, ενώ αυτά συμβαίνουν σε όλη τη χώρα και βέβαια καθημερινά κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν υπάρχουν έλεγχοι και πρόστιμα από την Τροχαία, Αστυνομία, Χωροφυλακή κ.λπ.

Παρακαλούμε για την άμεση και συστηματική εφαρμογή του νόμου, την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών και τη συνεχή διενέργεια ελέγχων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Σημαντική διημερίδα για τα ζώα
Μετά την πολύ σημαντική ημερίδα για τα ζώα, τους ζωόφιλους και την αντιμετώπιση από τον νόμο αυτών που αδικούν και τα μεν και τους δε, που έγινε προ μηνών στη Θεσσαλονίκη, ακόμη μια σχετική εκδήλωση...
Σημαντική διημερίδα για τα ζώα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
«Nα καταγγέλλετε κάθε κακοποίηση»
«Κάθε πολίτης που βρίσκει το ζώο του -ή κάποιο άλλο ζώο που δεν γνωρίζει- δηλητηριασμένο, κακοποιημένο ή και νεκρό, όχι μόνο μπορεί να καταγγείλει την υπόθεση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, αλλά ίσως έχει και...
«Nα καταγγέλλετε κάθε κακοποίηση»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
«Ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας»
«Οι βίαιες πράξεις σε βάρος ζώων θα έπρεπε, εδώ και χρόνια, να είχαν αναγνωριστεί ως ένδειξη επικίνδυνης ψυχοπάθειας». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο δικαστής (πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης) Χρήστος...
«Ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τι κάνουμε όταν δούμε ζώα να κακοποιούνται
Οι κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας, δυστυχώς, δίνουν και παίρνουν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε έναν πολύ ικανοποιητικό νόμο για την προστασία τους. Για την πάταξη του ντροπιαστικού αυτού...
Τι κάνουμε όταν δούμε ζώα να κακοποιούνται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας