• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.6°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.6°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 29.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «έκανε» στον δρόμο; Μάζεψέ τα!

 • A-
 • A+

Υπήρξε μια γαλλική ταινία -στα μέσα της δεκαετίας του '90- που η υπόθεσή της ήταν τα παρασκήνια της μόδας, εκτυλισσόταν, φυσικά, στο Παρίσι και είχε ως επαναλαμβανόμενο «γελαστικό» μοτίβο τις τούμπες που κάθε τόσο έπαιρναν οι ηθοποιοί πατώντας τα κακά των -δεσποζόμενων και δεμένων σε λουρί- σκύλων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Προσωπικά δεν θεωρώ καθόλου αστείο το να πατάς «τούρτες» καθώς περπατάς αμέριμνος στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο. Ούτε και μπόρεσα ποτέ να συνθηκολογήσω με την ιδέα ότι πρέπει να περπατάω με το κεφάλι κάτω, προσπαθώντας να τις αποφύγω. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, ειδικά για εκείνες που έχουν χτυπηθεί από τη μόδα της κακώς νοούμενης «ζωοφιλίας». Να θυμίσω εδώ την περίπτωση του, μακαρίτη πια, Σιράκ, που ως δήμαρχος του Παρισιού δημιούργησε ειδική υπηρεσία περισυλλογής κοπράνων σκύλων, την οποία εφοδίασε με τεράστιες «ηλεκτρικές σκούπες» και ειδικά σκούτερ, με τα οποία αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Πολλοί μάλιστα υποστήριξαν ότι εκείνη η πρωτοβουλία τον είχε βοηθήσει στην πορεία του προς το αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας, το οποίο και κέρδισε.

Στα δικά μας, όπου κανένας δήμαρχος, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή αλλού, δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, τα πράγματα δεν είναι μεν τραγικά, πρόβλημα όμως υπάρχει: Ελάχιστοι, δυστυχώς, περισυλλέγουν τα κακά των σκύλων τους στη διάρκεια της «βόλτας», αν και ξέρουν πολύ καλά ότι το νόημα της «βόλτας» είναι ακριβώς αυτό: η ικανοποίηση των σωματικών τους αναγκών. Θα έπρεπε, λοιπόν, να είναι προετοιμασμένοι.

Πώς; Το έχουμε πει δεκάδες φορές, ας το πούμε ακόμα μία:

● Βγαίνοντας «βόλτα» με το καμάρι μας, έχουμε μαζί μας και μια σακούλα -πλαστική ή χάρτινη- για την κρίσιμη στιγμή. Οταν το ζωάκι μας σταματήσει και πάρει την κατάλληλη θέση, ετοιμάζουμε τη σακούλα και περιμένουμε. Οταν με το καλό αδειάσει το εντεράκι του και το σκυλάκι μας -ή ο σκύλαρός μας- κάνει μερικά βήματα, αποκαλύπτοντας το αποτέλεσμα του κόπου του -από το «τα κακά κόποις κτώνται»- τότε βάζουμε το χέρι μας μέσα στη σακούλα, γυρίζουμε το μέσα έξω, πιάνουμε, χωρίς να λερωθούμε, τα κακά, ξαναγυρίζουμε το έξω μέσα, δένουμε σφιχτά τη σακούλα και την πετάμε στον πλησιέστερο κάδο σκουπιδιών. Και συνεχίζουμε τη βόλτα μας, ως σοβαροί και υπεύθυνοι ζωόφιλοι. Είναι πολύ απλό -δεν είναι και πυρηνική φυσική- και απαιτεί μόνο λίιιγη παιδεία και λίγο νοιάξιμο για τον άλλον, τον συνάνθρωπό μας, που δεν είναι υποχρεωμένος να δείχνει κατανόηση όταν, περπατώντας, γλιστράει και πέφτει στα κακάκια του «μωρού» μας.

Γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι απ' τους φίλους της σελίδας αυτής ανήκουν στην κατηγορία των υπεύθυνων ζωόφιλων, συνιστώ στους άλλους, τους λιγότερο προσεκτικούς, να ακολουθήσουν την πρακτική που μόλις περιέγραψα. Να είναι βέβαιοι ότι πολλοί συμπολίτες τους θα τους ευγνωμονούν.

● Α! Για όσους «συλλαμβάνονται» να μη μαζεύουν τα κακά των σκύλων τους απ' τον δρόμο, υπάρχει -στα χαρτιά- και πρόστιμο 30 €. Αρμόδιοι για τη βεβαίωση της παράβασης είναι: αστυνομικοί, δημοτικοί αστυνομικοί, λιμενικοί κ.λπ. Λέω «στα χαρτιά», διότι, μεταξύ μας, τα ελεγκτικά όργανα έχουν πολλά άλλα να κάνουν, απ' το να κυνηγάνε ανεύθυνους «ζωόφιλους»...

Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς και αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211 1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Το «τρουφόσκυλο» βρήκε θησαυρό!
Ο Ολι ανήκει στη φυλή «Λαγκότο Ρομανιόλο» και αν και τα συγκεκριμένα σκυλιά φημίζονται ως τα καλύτερα «τρουφόσκυλα» εκείνο κατάφερε να βρει κατά τη διάρκεια μιας βόλτας χρυσά νομίσματα μεγάλης αξίας.
Το «τρουφόσκυλο» βρήκε θησαυρό!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Το πρόβλημα για την Αλλοπάρ είναι πώς θα ανοιχτεί η συσκευασία των προϊόντων που αγοράστηκαν χωρίς να λερωθεί και χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική της ακεραιότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Καρδιά μου!
Η Σπλότζερ, το γερμανικό κοντότριχο πόιντερ, που ζει στο Νορθαμπτονσάιρ, έχει δύο καρδιές, μία μέσα στο σώμα της και μία έξω, στο τρίχωμά της.
Καρδιά μου!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα σκυλιά, όπως και τα περισσότερα ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις κατά την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο άλλοτε με συγκατάβαση και άλλοτε με αρνητικότητα.
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας