Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας τράγος στο κάτεργο!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας τράγος στο κάτεργο!

  • A-
  • A+
Σήμερα έχουμε και Ντοστογιέφσκι στη σελίδα μας. Πρόκειται για ένα απόσπασμα απ' το βιβλίο του «Αναμνήσεις απ' το σπίτι των πεθαμένων», δηλαδή απ' το κάτεργο της Σιβηρίας, όπου είχε εξοριστεί απ' τον τσάρο για «ανατρεπτική δράση». Μας το έστειλε ο αναγνώστης και φίλος της σελίδας, συγγραφέας κ. Δημήτρης Κουκουλάς.

Οσο για το Βάσκα, τον άσπρο τράγο μας, κανένας δεν θα τ’ αποφάσιζε να τον σκοτώσει, αν δεν μεσολαβούσε ένα ξεχωριστό γεγονός. Δεν ξέρω ούτε από πού ήρθε ο Βάσκα, ούτε ποιος τον έφερε στο κάτεργο, όταν ακόμα ήτανε μικρό κατσικάκι. Μέσα σε λίγες μέρες, όλοι ξετρελάθηκαν μαζί του κι' έγινε η μοναδική μας διασκέδαση. Βρέθηκε μια πρόφαση για να τον κρατήσουμε: ο τράγος είναι απαραίτητος για το σταύλο. Πιο πολύ τριγύριζε στις κουζίνες στην αρχή κι’ έπειτα σ’ όλο σχεδόν το κάτεργο. Το χαριτωμένο αυτό πλάσμα έτρεχε μόλις το φώναζες, πηδούσε πάνω στους πάγκους και στα τραπέζια, κουτούλιζε τους καταδίκους και προκαλούσε αδιάκοπα γέλια και τη χαρά. Κάποια μέρα όταν τα κέρατά του είχαν πια μεγαλώσει αρκετά, ο Μπαμπάι, που μαζί μ’ άλλους κατάδικους καθότανε στο κεφαλόσκαλο ενός θαλάμου, είπε πως θα πάλευε με τον τράγο, κούτελο με κούτελο. Χτυπήθηκαν έτσι πολλή ώρα. Αυτό ήταν για τους κατάδικους η καλύτερη διασκέδαση. Αξαφνα όμως, ο Βάσκα πήδηξε στο πιο ψηλό σκαλί και χωρίς να δώσει καιρό στον αντίπαλό του, σηκώθηκε στα πισινά του πόδια, και απλώνοντας τα μπροστινά καταπάνω του, τον χτύπησε με το κέρατό του στο σβέρκο τόσο καλά και δυνατά, που αυτός πήρε μια τούμπα και κατρακύλησε απ’ το κεφαλόσκαλο προς μεγάλη χαρά των παρισταμένων καθώς και του ίδιου του νικημένου. Δεν χρειάζονται περισσότερα για να πούμε πως όλοι ήτανε ξετρελαμένοι με το ζωντανό αυτό.

Οταν ο Βάσκα έφτασε στην ηλικία της εφηβείας, ύστερα από γενικές και σοβαρότατες συνελεύσεις, αποφασίστηκε να του κάνουν οι «κτηνίατροί» μας κάποια εγχείρηση που την ήξεραν καλά. «Να μη βρωμάει τραγίλας τουλάχιστο», λέγανε οι κατάδικοι.

Υστερα από την εγχείρηση αυτή ο Βάσκα πάχυνε πάρα πολύ. Εξάλλου τον παραταΐζανε κιόλας. Μ’ ένα λόγο έγινε ένας πάρα πολύ ωραίος τράγος, ψηλός και παχύς με μεγάλα χοντρά κέρατα. Μερικές φορές μάλιστα, εκεί που περπατούσε πεδουκλωνότανε και έπαιρνε και καμιά τούμπα. Μας ακολουθούσε κι’ αυτός όπως και οι χήνες, όταν πηγαίναμε στη δουλειά, και διασκέδαζε τους καταδίκους κι’ όλους τους περαστικούς που τον βλέπανε. Ολοι τον ξέρανε το Βάσκα, τον τράγο του κάτεργου. Καμιά φορά όταν τύχαινε να δουλεύουνε κοντά στην όχθη του ποταμού, έκοβε κανένας λίγα κλωνιά λυγαριάς και λουλούδια για να στολίσει το Βάσκα. Βάζανε τα λουλούδια και τα κλαριά γύρω απ’ τα κέρατά του και του πλέκανε γιρλάντες ολόγυρα στο κορμί. Στο γυρισμό ο Βάσκα βάδιζε πάντα πρώτος στη γραμμή, μεγαλοπρεπής και στολισμένος κι’ οι κατάδικοι που πήγαιναν πίσω του φούσκωναν από καμάρι όταν τους έβλεπαν οι περαστικοί.

[...] Ο Βάσκα θα μπορούσε να ζήσει πολύν καιρό και δίχως άλλο θα πέθαινε από γερατειά. Μια μέρα όμως που περνούσε ο ταγματάρχης με τ’ αμάξι του, απάντησε στο δρόμο μια ομάδα καταδίκων που γυρνούσαν απ’ τη δουλειά κι’ είχαν πρώτο πρώτο στη γραμμή το Βάσκα χαρούμενο και στολισμένο με τις γιρλάντες του.

– Αλτ! ξεφώνησε, ποιανού είναι αυτός ο τράγος;

Του εξήγησαν.

– Τι; Ο τράγος μέσα στη φυλακή και δίχως την άδειά μου; Υπαξιωματικέ!

Ο υπαξιωματικός παρουσιάστηκε και πήρε αμέσως τη διαταγή να στείλει το Βάσκα για σφάξιμο. Το τομάρι του θα το πουλούσανε στην αγορά και τα χρήματα θα μπαίνανε στο ταμείο της φυλακής. Οσο για το κρέας του, θα το ρίχνανε στη σούπα των καταδίκων. Εγινε πολλή συζήτηση για την τύχη του Βάσκα, τον λυπήθηκαν όλοι, κανένας όμως δεν μπορούσε να παραβεί τις διαταγές του ταγματάρχη. Τον έσφαξαν πάνω από το λάκκο των σκουπιδιών. Από το κρέας του, που το αγόρασε χοντρικά ένας κρατούμενος, πήραμε ένα ρούβλι και πενήντα καπίκια κι’ αγοράσαμε κουλούρια. Ο αγοραστής του Βάσκα έφτιαξε με το κρέας του ένα υπέροχο κοκκινιστό και το πούλησε κι’ αυτός με τη σειρά του σε μερίδες. Οσοι το δοκίμασαν το βρήκαν υπέροχο.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων», Διεθνείς Εκδόσεις 1965, μετάφραση: Σ. Πατατζής.

Το τελευταίο σκαλοπάτι

Εχει τύχει να γνωρίσω καλούς ανθρώπους που, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του Εμφυλίου, έγιναν «δηλωσίες», δηλαδή «αποκήρυξαν μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμό και τας παραφυάδας αυτού». Οι πιέσεις (και το ξύλο) ήταν αφόρητες και δεν άντεξαν όλοι. Εζησαν ένα δράμα και έτσι πήραν τη μεγάλη απόφαση του αυτοεξευτελισμού. Αυτούς τους καταλαβαίνω.

Τους άλλους, που από δραστήρια στελέχη του ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες νομιμότητας και πολιτικού πολιτισμού, κατέβηκαν τη σκάλα που, με μια στάση στο ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στη Ν.Δ., δεν τους καταλαβαίνω -και δεν θα τους καταλάβω ποτέ: Πάγκαλος, Θεοδωρικάκος, Μωροπούλου. Οπως, πριν απ' αυτούς, Σάββας Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Γεωργαλάς...

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Κατά τη διάρκεια της άδειάς μου έκανα κάτι που πάντα ήθελα να κάνω, αλλά πάντα το ανέβαλα: κατέβασα απ’ τη βιβλιοθήκη μου κάποια βιβλία ξεχασμένα και αδιάβαστα. Κάποια απ’ αυτά τα διάβασα και τα βρήκα και πολύ...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να είναι καλύτερα διότι, παρά τα λάθη του 2015, παρήγαγε σπουδαίο έργο, έδωσε καλές λύσεις σε χρονίζοντας προβλήματα και άλλαξε τη διεθνή εικόνα της χώρας προς το...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Λίζα κέρδισε την αγάπη μας
Πήρα το θάρρος να γράψω δυο λόγια για το αγαπημένο μου σκυλί, τη Λίζα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης για τα 17 χρόνια που μοιραστήκαμε μαζί. Το 2012 αποτέλεσε την έμπνευσή μου για να αρχίσω να γράφω...
Η Λίζα κέρδισε την αγάπη μας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ερχεται η Γκούντολ για 3 ομιλίες
Με μεγάλη μας χαρά, ανακοινώνουμε την επίσκεψη στην Ελλάδα της σπουδαίας ερευνήτριας και πρέσβειρας Ειρήνης του ΟΗΕ δρος Τζέιν Γκούντολ, για τρεις διαλέξεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Μία από τις...
Ερχεται η Γκούντολ για 3 ομιλίες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Εσθονός - Ιστορία
Η μελέτη της Ιστορίας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να καταλάβει κανείς το ποιος είναι, από πού έρχεται και πού μπορεί να πάει, άλλοτε παραδειγματιζόμενος απ' τις επιτυχίες των προγόνων του κι άλλοτε...
Εσθονός - Ιστορία
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Διότι «ενοχλούσε» τους πελάτες...
Ο ταβερνιάρης τον θεωρούσε άχρηστο και επικίνδυνο για την πελατεία του. Ο σκύλος, είναι η αλήθεια, ποτέ του δεν είχε δαγκώσει κανέναν και κρυβόταν όταν τον έβλεπε. Από τους πελάτες κάποιοι του έριχναν μεζεδάκι.
Διότι «ενοχλούσε» τους πελάτες...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας