Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας τράγος στο κάτεργο!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας τράγος στο κάτεργο!

  • A-
  • A+
Σήμερα έχουμε και Ντοστογιέφσκι στη σελίδα μας. Πρόκειται για ένα απόσπασμα απ' το βιβλίο του «Αναμνήσεις απ' το σπίτι των πεθαμένων», δηλαδή απ' το κάτεργο της Σιβηρίας, όπου είχε εξοριστεί απ' τον τσάρο για «ανατρεπτική δράση». Μας το έστειλε ο αναγνώστης και φίλος της σελίδας, συγγραφέας κ. Δημήτρης Κουκουλάς.

Οσο για το Βάσκα, τον άσπρο τράγο μας, κανένας δεν θα τ’ αποφάσιζε να τον σκοτώσει, αν δεν μεσολαβούσε ένα ξεχωριστό γεγονός. Δεν ξέρω ούτε από πού ήρθε ο Βάσκα, ούτε ποιος τον έφερε στο κάτεργο, όταν ακόμα ήτανε μικρό κατσικάκι. Μέσα σε λίγες μέρες, όλοι ξετρελάθηκαν μαζί του κι' έγινε η μοναδική μας διασκέδαση. Βρέθηκε μια πρόφαση για να τον κρατήσουμε: ο τράγος είναι απαραίτητος για το σταύλο. Πιο πολύ τριγύριζε στις κουζίνες στην αρχή κι’ έπειτα σ’ όλο σχεδόν το κάτεργο. Το χαριτωμένο αυτό πλάσμα έτρεχε μόλις το φώναζες, πηδούσε πάνω στους πάγκους και στα τραπέζια, κουτούλιζε τους καταδίκους και προκαλούσε αδιάκοπα γέλια και τη χαρά. Κάποια μέρα όταν τα κέρατά του είχαν πια μεγαλώσει αρκετά, ο Μπαμπάι, που μαζί μ’ άλλους κατάδικους καθότανε στο κεφαλόσκαλο ενός θαλάμου, είπε πως θα πάλευε με τον τράγο, κούτελο με κούτελο. Χτυπήθηκαν έτσι πολλή ώρα. Αυτό ήταν για τους κατάδικους η καλύτερη διασκέδαση. Αξαφνα όμως, ο Βάσκα πήδηξε στο πιο ψηλό σκαλί και χωρίς να δώσει καιρό στον αντίπαλό του, σηκώθηκε στα πισινά του πόδια, και απλώνοντας τα μπροστινά καταπάνω του, τον χτύπησε με το κέρατό του στο σβέρκο τόσο καλά και δυνατά, που αυτός πήρε μια τούμπα και κατρακύλησε απ’ το κεφαλόσκαλο προς μεγάλη χαρά των παρισταμένων καθώς και του ίδιου του νικημένου. Δεν χρειάζονται περισσότερα για να πούμε πως όλοι ήτανε ξετρελαμένοι με το ζωντανό αυτό.

Οταν ο Βάσκα έφτασε στην ηλικία της εφηβείας, ύστερα από γενικές και σοβαρότατες συνελεύσεις, αποφασίστηκε να του κάνουν οι «κτηνίατροί» μας κάποια εγχείρηση που την ήξεραν καλά. «Να μη βρωμάει τραγίλας τουλάχιστο», λέγανε οι κατάδικοι.

Υστερα από την εγχείρηση αυτή ο Βάσκα πάχυνε πάρα πολύ. Εξάλλου τον παραταΐζανε κιόλας. Μ’ ένα λόγο έγινε ένας πάρα πολύ ωραίος τράγος, ψηλός και παχύς με μεγάλα χοντρά κέρατα. Μερικές φορές μάλιστα, εκεί που περπατούσε πεδουκλωνότανε και έπαιρνε και καμιά τούμπα. Μας ακολουθούσε κι’ αυτός όπως και οι χήνες, όταν πηγαίναμε στη δουλειά, και διασκέδαζε τους καταδίκους κι’ όλους τους περαστικούς που τον βλέπανε. Ολοι τον ξέρανε το Βάσκα, τον τράγο του κάτεργου. Καμιά φορά όταν τύχαινε να δουλεύουνε κοντά στην όχθη του ποταμού, έκοβε κανένας λίγα κλωνιά λυγαριάς και λουλούδια για να στολίσει το Βάσκα. Βάζανε τα λουλούδια και τα κλαριά γύρω απ’ τα κέρατά του και του πλέκανε γιρλάντες ολόγυρα στο κορμί. Στο γυρισμό ο Βάσκα βάδιζε πάντα πρώτος στη γραμμή, μεγαλοπρεπής και στολισμένος κι’ οι κατάδικοι που πήγαιναν πίσω του φούσκωναν από καμάρι όταν τους έβλεπαν οι περαστικοί.

[...] Ο Βάσκα θα μπορούσε να ζήσει πολύν καιρό και δίχως άλλο θα πέθαινε από γερατειά. Μια μέρα όμως που περνούσε ο ταγματάρχης με τ’ αμάξι του, απάντησε στο δρόμο μια ομάδα καταδίκων που γυρνούσαν απ’ τη δουλειά κι’ είχαν πρώτο πρώτο στη γραμμή το Βάσκα χαρούμενο και στολισμένο με τις γιρλάντες του.

– Αλτ! ξεφώνησε, ποιανού είναι αυτός ο τράγος;

Του εξήγησαν.

– Τι; Ο τράγος μέσα στη φυλακή και δίχως την άδειά μου; Υπαξιωματικέ!

Ο υπαξιωματικός παρουσιάστηκε και πήρε αμέσως τη διαταγή να στείλει το Βάσκα για σφάξιμο. Το τομάρι του θα το πουλούσανε στην αγορά και τα χρήματα θα μπαίνανε στο ταμείο της φυλακής. Οσο για το κρέας του, θα το ρίχνανε στη σούπα των καταδίκων. Εγινε πολλή συζήτηση για την τύχη του Βάσκα, τον λυπήθηκαν όλοι, κανένας όμως δεν μπορούσε να παραβεί τις διαταγές του ταγματάρχη. Τον έσφαξαν πάνω από το λάκκο των σκουπιδιών. Από το κρέας του, που το αγόρασε χοντρικά ένας κρατούμενος, πήραμε ένα ρούβλι και πενήντα καπίκια κι’ αγοράσαμε κουλούρια. Ο αγοραστής του Βάσκα έφτιαξε με το κρέας του ένα υπέροχο κοκκινιστό και το πούλησε κι’ αυτός με τη σειρά του σε μερίδες. Οσοι το δοκίμασαν το βρήκαν υπέροχο.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων», Διεθνείς Εκδόσεις 1965, μετάφραση: Σ. Πατατζής.

Το τελευταίο σκαλοπάτι

Εχει τύχει να γνωρίσω καλούς ανθρώπους που, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του Εμφυλίου, έγιναν «δηλωσίες», δηλαδή «αποκήρυξαν μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμό και τας παραφυάδας αυτού». Οι πιέσεις (και το ξύλο) ήταν αφόρητες και δεν άντεξαν όλοι. Εζησαν ένα δράμα και έτσι πήραν τη μεγάλη απόφαση του αυτοεξευτελισμού. Αυτούς τους καταλαβαίνω.

Τους άλλους, που από δραστήρια στελέχη του ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες νομιμότητας και πολιτικού πολιτισμού, κατέβηκαν τη σκάλα που, με μια στάση στο ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στη Ν.Δ., δεν τους καταλαβαίνω -και δεν θα τους καταλάβω ποτέ: Πάγκαλος, Θεοδωρικάκος, Μωροπούλου. Οπως, πριν απ' αυτούς, Σάββας Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Γεωργαλάς...

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ατακτος γάτος- γενναίο περιστέρι
Αν κάποια μέρα, εκεί που περπατάτε δείτε ένα γκρίζο, παχουλό περιστέρι, φωνάξτε του «Παππού Πέρι»! Αν είναι αυτός, θα ’ρθει και θα καθίσει στον ώμο σας και, αν θέλετε, θα βγάλετε και μια φωτογραφία μαζί του!
Ατακτος γάτος- γενναίο περιστέρι
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Οδηγός αυτοβοήθειας
Το βιβλίο της Γιόλας Αργυροπούλου, δημοσιογράφου, με τίτλο «Τα 24 κλειδιά της ζωής» (εκδόσεις Απαρσις) είναι, για όποιον το διαβάσει, μια αφορμή σκέψης, που ίσως οδηγήσει σε αλλαγή της ζωής του.
Οδηγός αυτοβοήθειας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ιστορία-Τατουάζ
Εχω κολλήσει τη μουσούδα μου πάνω σ' έναν τύπο που το σώμα του είναι γεμάτο τατουάζ. Μυρίζουν ξεβρασμένα ναυάγια. Απ' αυτά που η μύτη μου συχνά ψαχουλεύει και ανακαλύπτει κάτω από παλιά και ρυτιδωμένα δέρματα.
Ιστορία-Τατουάζ
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Κυρίες και κύριοι, με λύπη (!) σας ανακοινώνω ότι τελείωσα την ανάγνωση του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου της κυρίας Λύντιας Τρίχα για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη («Σπυρίδων, ο άλλος Τρικούπης, 1788-1873», εκδόσεις...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μνημόσυνο στα ζώα που φάγαμε
Η σφαγή ζώων για να τραφούμε είναι το θέμα του μικρού βιβλίου του Ζαχαρία Στουφή, Ζακυνθινού ποιητή και συγγραφέα, που ζει εδώ και 25 χρόνια στην Αττική.
Μνημόσυνο στα ζώα που φάγαμε
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Υπάρχουν σκύλοι που καταβροχθίζουν με τη μία τη λιχουδιά που θα τους δώσουν οι δικοί τους. Εγώ, αντίθετα, τη γλεντάω. Δηλαδή, την τρώω σιγά σιγά, ώστε να παρατείνω όσο γίνεται την ευχαρίστηση
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας