• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.1°C / 31.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 33.2°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.0°C / 32.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 27.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 30.4°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 34.5°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  2 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα συμπτώματα «μιλάνε»

 • A-
 • A+

Η καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς του κατοικιδίου μας, είτε είναι σκύλος είτε γάτα, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι «φυσιολογικό» για το ζωάκι μας.

Κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνήθειες, στην όψη, στον τρόπο που συμπεριφέρεται και κινείται, μας προειδοποιούν ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει και να είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Επειδή τα ζώα δεν μπορούν να μας πουν με λόγια πώς νιώθουν όταν δεν είναι καλά, ο μόνος τρόπος είναι η παρατήρηση των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται.

Αναφέρουμε μερικά από τα πιο σημαντικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε και σίγουρα δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε.

Πολυδιψία-πολυουρία Η πολυδιψία είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο είναι αρκετά εύκολο να το διαπιστώσουμε, καθώς παρατηρούμε ότι το ζωάκι μας περνάει πολλή ώρα πάνω από το μπολ του νερού πίνοντας ή, αν λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι, παρατηρούμε ότι το μπολ του αδειάζει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα με την πολυδιψία συνήθως παρατηρούμε και πολυουρία, δηλαδή αύξηση στην ποσότητα των ούρων.

Δυο από τις πιο συχνές καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν πολυδιψία και πολυουρία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι νεφροπάθειες.

Επίσης κάποια μεταβολικά νοσήματα, όπως νοσήματα του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσουν πολυδιψία και πολυουρία.

Συχνουρία Οταν παρατηρούμε ότι το κατοικίδιό μας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ουρήσεων, συνήθως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο κατώτερο ουροποιητικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ουρολιθιάσεις και τις ουρολοιμώξεις.

Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει λήψη ούρων ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Στις γάτες η συχνουρία εκδηλώνεται με τακτικές επισκέψεις στην αμμολεκάνη και σκάψιμο της άμμου.

Τα σκυλάκια ζητούν επιτακτικά να βγουν περισσότερες βόλτες ή οι ιδιοκτήτες παρατηρούν ότι τα ζώα τους ουρούν μέσα στο σπίτι, ενώ δεν το έκαναν στο παρελθόν, γεγονός που πολλές φορές παρερμηνεύεται με ακράτεια ούρων.

Βήχας Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ανησυχεί τους ιδιοκτήτες. Κατά τη λήψη του ιστορικού από τον κτηνίατρο, θα ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης για τη συχνότητα του βήχα, την ξαφνική ή σταδιακή εμφάνισή του, για το αν είναι παραγωγικός ή μη καθώς και για το αν είναι πιο έντονος κατά τις βραδινές ώρες.

Η λήψη ενός καλού ιστορικού, με σωστές πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες, βοηθάει παρά πολύ στο να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση.

Οι συχνότερες καταστάσεις που προκαλούν βήχα στα κατοικίδια είναι οι ιώσεις, με συχνότερη στους σκύλους τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα, οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι καρδιοπάθειες και το άσθμα.

Φτέρνισμα Οταν παρατηρούμε ότι ξαφνικά ο σκύλος μας φτερνίζεται επίμονα, ιδιαίτερα μετά από βόλτα,υπάρχει πιθανότητα να έχει μπει κάποιο ξένο σώμα στη μύτη που να προκαλεί ερεθισμό. Αλλες συχνές αιτίες πταρμού είναι οι λοιμώξεις (ιώσεις, μυκητιάσεις) και οι αλλεργίες.

Μια άλλη συχνή κατάσταση που μοιάζει με πταρμό αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο είναι ο ανάστροφος πταρμός, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά μετά από ερεθισμό του ρινοφάρυγγα από αλλεργιογόνα. Εχει τη μορφή κρίσης που διαρκεί ένα με δύο λεπτά.

Κλίση κεφαλής Η κλίση της κεφαλής είναι ακόμα ένα σύμπτωμα που αν παρατηρηθεί θα πρέπει να γίνει άμεσα επίσκεψη στον κτηνίατρο. Το να γέρνει το κεφάλι του το ζώο προς μια πλευρά μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο αυτί, όπως ωτίτιδα, ξένο σώμα (συνηθέστερα άγανο), πολύποδας ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Κνησμός Ο κνησμός μπορεί να είναι εντοπισμένος ή γενικευμένος, δηλαδή το ζωάκι να ξύνει επίμονα μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του ή να ξύνεται σε ολόκληρο το σώμα του. Ανάλογα με την εντόπιση του κνησμού, μπορούμε να υποπτευτούμε κάποιες πιθανές αιτίες.

Για παράδειγμα, αν ο κνησμός εντοπίζεται στο πίσω μέρος του σώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο εξωπαρασιτοκτόνο σκεύασμα για να καταπολεμηθεί η αιτία που είναι οι ψύλλοι.

Αν ξύνει επίμονα τα αυτιά του τότε συνήθως πρόκειται για ωτίτιδα. Στις γάτες πολύ συχνή αιτία κνησμού στην περιοχή της κεφαλής είναι η ωτοδηκτική ψώρα που εντοπίζεται στα αυτιά.

Οταν ο κνησμός αφορά ολόκληρο το σώμα του ζώου, συνηθέστερα οφείλεται σε αλλεργικές καταστάσεις (τροφική αλλεργία-ατοπία).

* Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

Aν μιλάμε για ομορφιά!

AP Photo / Peter Dejong

Μα, κοιτάξτε ομορφιά! Πρόκειται για τσίτα (cheetah) στο φυσικό του περιβάλλον. Πολλοί το μπερδεύουν με τη λεοπάρδαλη, αλλά διαφέρει απ' αυτήν, διότι τα στίγματα στο τρίχωμά του είναι πιο στρογγυλά και έχουν μια μαύρη γραμμή που ξεκινάει απ' τα μάτια και καταλήγει στο στόμα τους.

Επειδή το είδος κινδυνεύει, το Διεθνές Ταμείο για την Ευζωία των Ζώων (IFAW) έχει εκπαιδεύσει 2.500 άτομα για να σταματάνε τους εγκληματίες που τα αιχμαλωτίζουν και τα πουλάνε σε ζωολογικούς κήπους ή σε πλούσιους ιδιώτες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα σκυλιά, όπως και τα περισσότερα ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις κατά την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο άλλοτε με συγκατάβαση και άλλοτε με αρνητικότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μια μέρα στο ιατρείο
Ως κτηνίατροι αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά, εξετάζουμε σκύλους και γάτες, με τις ξεχωριστές ανάγκες και τα προβλήματά του το καθένα.
Μια μέρα στο ιατρείο
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Και άλλα αμαξίδια
Σχετικά με την παροχή βοήθειας σε ζώα που χρειάζονται αναπηρικά αμαξίδια λόγω τραυματισμών ή προβλήματα υγείας.
Και άλλα αμαξίδια
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Νέα ζωή για άτυχα ζώα
Τα ζώα που πάσχουν από εκφυλιστική μυελοπάθεια μπορούν αν βοηθηθούν σε μέγιστο βαθμό από τη χρήση ειδικών αναπηρικών αμαξιδίων.
Νέα ζωή για άτυχα ζώα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας