• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%

Για να διαπιστωθεί η αιτία της ωτίτιδας, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο για να γίνει ωτοσκόπηση και λήψη ωτικού εκκρίματος

Οταν χτυπάνε οι ωτίτιδες

 • A-
 • A+

Η έξω ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του ακουστικού πόρου έως το σημείο που βρίσκεται ο τυμπανικός υμένας, ο οποίος διαχωρίζει το έξω από το μέσο ους. Η φλεγμονή μπορεί να αφορά είτε μόνο το ένα αυτί ή και τα δύο και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια (>2 εβδομάδες).

Η έξω ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή αιτία προσκόμισης στον κτηνίατρο. Ο ιδιοκτήτης συνήθως παρατηρεί ότι το ζώο του κουνάει το κεφάλι δεξιά αριστερά ή ξύνει με το πόδι το αυτί, πολλές φορές τραυματίζοντας την πίσω επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού. Επίσης μπορεί να υπάρχει έκκριμα, το να είναι δύσοσμο, έντονος πόνος κατά την ψηλάφηση και ερύθημα.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν ωτίτιδα στα ζώα συντροφιάς είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, η ωτοδηκτική ψώρα, τα ξένα σώματα, οι πολύποδες και οι αλλεργίες. Υπάρχουν και άλλα συστηματικά νοσήματα και καταστάσεις που πιθανώς να προκαλέσουν ωτίτιδα, αλλά η συχνότητα εμφάνισης είναι μικρή.

Για να διαπιστωθεί η αιτία της ωτίτιδας, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο για να γίνει ωτοσκόπηση και λήψη ωτικού εκκρίματος. Εφόσον διαπιστωθεί η αιτία, συστήνεται η κατάλληλη αγωγή που συνήθως περιλαμβάνει καθαρισμό τοπικά του ακουστικού πόρου και μετά ενστάλλαξη ειδικού κολλυρίου. Πολλές φορές, αν η μόλυνση είναι σοβαρή, χρειάζεται και η χορήγηση αντιβιοτικού από το στόμα.

Οταν η έξω ωτίτιδα υφίσταται για μεγάλο διάστημα χωρίς το ζώο να πάρει την κατάλληλη αγωγή ή αν υπάρχει στο εσωτερικό του αυτιού κάποιο ξένο σώμα (π.χ. άγανα), τότε ο τυμπανικός υμένας μπορεί να υποστεί ρήξη και η φλεγμονή να επεκταθεί στο μέσο ους. Η επέκταση της φλεγμονής στο μέσο ους ονομάζεται μέση ωτίτιδα.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρατηρήσουμε νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν ασυμμετρία προσώπου, αδυναμία να κλείσει το βλέφαρο από την πλευρά του προσβεβλημένου αυτιού, πτώση του πτερυγίου του αυτιού, προβολή του τρίτου βλεφάρου του ματιού. Αυτό συμβαίνει γιατί από το μέσο ους διέρχονται νεύρα τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτές τις λειτουργίες.

Στην περίπτωση που η μόλυνση επεκταθεί βαθύτερα στο έσω ους, τότε παρατηρούνται πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως αστάθεια κατά τη βάδιση και νυσταγμός (ακούσιες κινήσεις του βολβού του ματιού σε οριζόντια ή κυκλική κατεύθυνση). Καθώς η ωτίτιδα επεκτείνεται μπορεί να παρατηρηθούν επιπλέον και συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου, επιληπτικές κρίσεις, αυχενικός πόνος και πάρεση των άκρων. Αυτό συμβαίνει γιατί η μόλυνση προχωράει μέσω των μηνίγγων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κατά συνέπεια όποτε παρατηρούμε οποιοδήποτε σύμπτωμα που αφορά το αυτί, θα πρέπει να δίνουμε σημασία και να μην αφήνουμε την κατάσταση να εξελιχθεί, ώστε να προλάβουμε χειρότερες καταστάσεις.

* Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γεράματα και αρθριτικά
Η αρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία παρατηρείται πολύ συχνά στα ζώα μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που κάποιο ζώο νεαρής ηλικίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να υποφέρει...
Γεράματα και αρθριτικά
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μυκητιάσεις στους σκύλους
Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι...
Μυκητιάσεις στους σκύλους
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
Είναι πλέον μια πολύ καλή ευκαιρία για εκδρομές στην εξοχή και για μεγάλες βόλτες στα πάρκα με τα κατοικίδιά μας. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε τις βόλτες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ήδη κάνει τα...
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η διάσωση της Ρίας
Σερφάροντας στο φέισμπουκ, την περασμένη Δευτέρα, επισκέφτηκα τη σελίδα της συναδέλφου κυρίας Ελένης Ηλιοπούλου (www.zooosos.gr), όπου βρήκα μια ιστορία γεμάτη ανθρωπιά: ένας γιατρός (καρδιολόγος) στην Κρήτη...
Η διάσωση της Ρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας