• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 10.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.8°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 0.7°C / 6.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%

Το να θυσιάζονται ορισμένα ζωντανά για την πρόοδο και την επιστήμη είναι απαραίτητο, εφόσον αυτό γίνεται με απέραντο σεβασμό απέναντί τους, μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο

EUROKINISSI

Xωρίς αναισθητικό...

 • A-
 • A+

Η καταγγελία είναι σοβαρή και θα πρέπει να προβληματίσει τους επικεφαλής ερευνητικών ομάδων που κάνουν πειράματα σε ζώα. Αν υποθέσουμε ότι τέτοια πειράματα είναι αναγκαία για την πρόοδο της επιστήμης, τουλάχιστον ας φροντίσουν ώστε τα ζώα να μην υποφέρουν. Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας:

«Το να έχεις δεμένο κάποιον χειροπόδαρα στο χειρουργικό τραπέζι και να τον κόβεις με νυστέρια και ψαλίδια, δίχως να έχει λάβει αρκετή αναισθησία, δεν μπορεί παρά να θεωρείται βασανισμός. Ακόμα και όταν αυτός ο κάποιος είναι κάποιο ζώο που χρησιμοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς.

Συμμετείχα στο διήμερο σεμινάριο του ΑΤLS (Advance Trauma Life Support) στην Πάτρα. Οι γνώσεις που παρέχονται είναι απαραίτητες σε κάθε γιατρό. Το κόστος του σεμιναρίου 500 ευρώ το άτομο. Ενημερώθηκα πως ορισμένες τεχνικές θα εφαρμοστούν σε πειραματόζωα, τα οποία με βεβαιώσανε πως την ώρα του χειρουργείου θα είναι επαρκώς ναρκωμένα, διότι διαφορετικά θα ήταν απάνθρωπο, ανήθικο και παράνομο, και πως το ζώο μετά θα θανατωνόταν δίχως να έχει καταλάβει πόνο.

Οταν κατεβήκαμε στην αίθουσα προσπαθούσαν ακόμα να ναρκώσουν τη γουρουνίτσα που αντιστεκόταν. Μπήκαμε στην αίθουσα και τη βρήκαμε δεμένη ανάσκελα, ακίνητη. Αρχίσαμε να της κόβουμε την κοιλιά με το νυστέρι και αυτή άρχισε να τινάζει τα πόδια της. Πήγα να βρω τον αναισθησιολόγο έντρομη. Ηρθε και της έδωσε παραπάνω αναισθησία. Του είπα πως καλό θα ήταν να της δώσει τόση αναισθησία όση χρειάζεται εξαρχής για να μην υποφέρει. Μου είπε πως θα είναι εντάξει τώρα.

Μπήκαμε με τα ψαλίδια μέσα στην κοιλιά της. Σε κάποιες κοψιές άρχισε να κουνάει ξανά τα πόδια της. Εψαχνα τον αναισθησιολόγο και οι άλλοι συνέχιζαν να κόβουν. Οταν τον βρήκα, μου είπε πως είναι αντανακλαστικά του ζώου αυτά που βλέπω και πως δεν πονάει. Συνεχίσαμε να της ανοίγουμε τρύπες πολλές ανάμεσα στα πλευρά, να της χώνουμε σωλήνες στους πνεύμονες, να φτάνουμε μέχρι την καρδιά της, να την πιάνουμε, να την τρυπάμε. Περιοδικά το ζώο κουνιόταν αλλά όποτε τον φώναζα μου έλεγε πως μόνο αν αρχίσει να κουνάει το κεφάλι της και να τραβιέται να λυθεί σημαίνει πως έχει ξυπνήσει. Οταν τελικά της ανοίξαμε τρύπα στον λαιμό και της χώναμε σωλήνες, το ζώο με μισάνοιχτα τα μάτια άρχισε να σπαρταράει και να κουνάει κεφάλι και σώμα προσπαθώντας να σωθεί.

Οταν ανεβήκαμε ξανά πάνω και ανέφερα το περιστατικό του βασανισμού, κάποιος καθηγητής μού είπε πως δεν είχε γνώση πως συνέβαινε κάτι τέτοιο και πως, αν όντως ίσχυε, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να μην υποφέρει το ζωντανό. Κάποιος άλλος φρόντισε να μου διηγηθεί πως παλιά χρησιμοποιούσαν σκυλιά που μάζευαν αδέσποτα από τον δρόμο για πειραματικούς σκοπούς και πως επειδή τους κυνηγούσαν ορισμένες φιλοζωικές φρόντιζε (ύστερα από νάρκωση!) να τους κόβει τις φωνητικές χορδές για να μην ακούγονται τα γαβγίσματά τους όσο τα είχαν στα κλουβιά.

Το να θυσιάζονται ορισμένα ζωντανά για την πρόοδο και την επιστήμη είναι απαραίτητο. Εφόσον αυτό γίνεται με απέραντο σεβασμό απέναντί του, μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, θανατώνοντας έτσι τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ζωντανών, και κυρίως ανώδυνα! Πόσο μάλλον που υπάρχουν ορισμένα προπλάσματα που προσομοιάζουν τέλεια στο ανθρώπινο σώμα (μέχρι που αιμορραγούν) και χρησιμοποιούνται για να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνικές. Δεν τα είχαμε όμως αυτά γιατί είναι ακριβά... και αντί για αυτά έπρεπε να βασανίσουμε τη γουρουνίτσα και μετά να τη σκοτώσουμε.

Δεν κρίνω πρόσωπα και καταστάσεις, παρά τις συνειδήσεις ανθρώπων (καθηγητών και μαθητών του σεμιναρίου), που είτε θεωρούν τα πράγματα φυσιολογικά είτε προσπαθούν να τα ξεχάσουν με το που θα φύγουν από εκεί. Στο επόμενο διήμερο όμως θα πεθάνουν βασανιστικά και άλλα γουρούνια αντί για τα προπλάσματα. Το χρωστάω στη γουρουνίτσα μου να μαθευτεί και ελπίζοντας και να αλλάξει...».

* Η καταγγέλλουσα Μαρία Κ. δεν θέλησε να δημοσιευτούν τα πλήρη στοιχεία της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Η περίπτωση του απατεώνα ψευτογιατρού, κυρίες και κύριοι, απέδειξε δυο πράγματα: τη διαχρονική αφέλεια και ευπιστία του Ελληνα και της Ελληνίδας και την ευκολία με την οποία ανοίγουν ένα στόμα... νά! και...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γιατί, γιατρέ;
Οι αναγνώστες της σελίδας μας διατυπώνουν συχνά ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των ζώων τους. Εγώ τις συγκεντρώνω και τις θέτω υπ' όψιν της κτηνιάτρου Ελενας Καραγγελή, ώστε να έχουμε υπεύθυνες απαντήσεις.
Γιατί, γιατρέ;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Βηματοδότης για τη «μαμά»; Βηματοδότης και για τη Μόλι
Εχουμε ακούσει πολλές φορές για εξωφρενικά ποσά, που κάποιοι ξόδεψαν για «σινιέ» αξεσουάρ για τα μικρά τους «ζώα συντροφιάς», για οίκους μόδας που φτιάχνουν παλτουδάκια σκύλων και για χρυσοχόους που...
Βηματοδότης για τη «μαμά»; Βηματοδότης και για τη Μόλι
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η διάσωση της Ρίας
Σερφάροντας στο φέισμπουκ, την περασμένη Δευτέρα, επισκέφτηκα τη σελίδα της συναδέλφου κυρίας Ελένης Ηλιοπούλου (www.zooosos.gr), όπου βρήκα μια ιστορία γεμάτη ανθρωπιά: ένας γιατρός (καρδιολόγος) στην Κρήτη...
Η διάσωση της Ρίας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Στους γιατρούς μας με πολλή αγάπη!
Από την «Ελευθεροτυπία» υπήρχε μια ομάδα περίπου 20 κτηνιάτρων απ’ όλη την Αθήνα, που όλοι έγραφαν, εκ περιτροπής και αφιλοκερδώς άρθρα στη σελίδα μας.
Στους γιατρούς μας με πολλή αγάπη!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας